Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Begrippen mobiel

Wil je meer uitleg over bepaalde begrippen die je bij het vergelijken van mobiele abonnementen of sim only abonnementen tegenkomt? Lees dan de onderstaande begrippen over mobiele telefonie. Wil je af van je hoge telefoonkosten? Vergelijk hier dan de aller goedkoopste Sim Only abonnementen.

Begrippen m.b.t. mobiele providers

Dekking
De dekking van de verschillende netwerken in Nederland verschilt van plaats tot plaats. Het is niet mogelijk om te zeggen dat een netwerk beter is dan een andere. Het is wel zo dat er op het nieuwere 4G netwerk momenteel redelijk grote verschillen zijn. Zo heeft KPN landelijke 4G dekking en hebben Vodafone (85%), T-Mobile (58%) en Tele2 (20%) slechts in delen van het land bereik. Hier wordt door alle drie de providers druk aan gewerkt. Vodafone en T-Mobile hebben aangegeven in september en oktober 2015 landelijke dekking te bieden. Tele2 heeft nog geen datum genoemd voor landelijke dekking.

MVNO
Een MVNO (Mobile Virtual Network Operator) is een provider die gebruikmaakt van het netwerk van een grotere provider zoals KPN, Vodafone of T-Mobile. Deze virtuele providers hebben minder kosten waardoor ze vaak ook hun abonnementen goedkoper aan kunnen bieden dan de providers met een eigen netwerk.

Voorbeelden van MVNO’s zijn Ben, Robin Mobile, Simpel, Simyo en Youfone.

Netwerk
In Nederland zijn er verschillende netwerken actief voor mobiele telefonie. KPN, Vodafone en T-Mobile hebben zowel een 3G- als een 4G-netwerk. Tele2 heeft een 4G-netwerk, waar het voor 3G nog gebruikmaakt van het T-Mobile netwerk.

Provider
Een provider is een aanbieder van de telecomdiensten en eventuele producten. Je sluit jouw telefoon abonnement dus af bij één van de mobiele providers in Nederland. De bekendste providers (die ook hun eigen netwerk hebben) zijn KPN, Vodafone en T-Mobile. Andere voorbeelden van mobiele providers zijn Ben, Simyo, Tele2 en Telfort.

Roaming
Roaming is gebruikmaken van mobiel internet in het buitenland. Dit brengt vaak veel extra kosten met zich mee omdat dit niet in de internetbundel van het abonnement valt. Eind juni 2015 is er een akkoord bereikt binnen de Europese Unie waardoor de roamingkosten in 2017 worden afgeschaft. Dit betekent dat je niet meer extra hoeft te betalen als je mobiel internet gebruikt in het buitenland.

Telecomveiling 4G
Eind 2012 hield de Nederlandse overheid een telecomveiling van 4G-frequenties. KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hebben licenties aangekocht en werken aan de uitrol van een 4G-netwerk. KPN, de voorloper, heeft bereikt dat in de zomer van 2014 heel Nederland toegang heeft tot de 4G-technologie.

Mobiele providers vergelijken

Begrippen m.b.t. mobiele telefoons

Dual sim
Er zijn ook mobiele telefoons waar je twee simkaarten in kunt stoppen. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor werktelefoons, welke dus nu ook direct je privételefoon kan zijn dus er twee simkaarten in te stoppen. Er zijn nog niet erg veel telefoons die dual sim ondersteunen.

Dumbphone
Een dumbphone is een mobiele telefoon die niet geoptimaliseerd is voor mobiel internet. Deze telefoon hebben een stuk minder mogelijkheden dan de smartphones die nu de standaard zijn. Een voorbeeld van dumbphones zijn de oude Nokia’s, die nu nog zelden gebruikt worden.

GSM
GSM is een standaard voor digitale mobiele telefonie. GSM staat voor Global System for Mobile Communications en wordt beschouwd als 2G. GSM wordt ook regelmatig gebruikt als synoniem voor mobiele telefoon.

Micro simkaart
De micro simkaart is qua grootte de middelste van de 3 soorten simkaarten. De meeste simkaarten in de huidige telefoons maken gebruik van een micro simkaart. Populaire telefoons als de iPhone 4(S) en Samsung Galaxy-reeks tot de S5 hebben een micro simkaart nodig.

Nano simkaart
De nano simkaart is de kleinste van de drie soorten simkaarten. Simkaarten worden steeds kleiner omdat er dan meer ruimte vrij komt binnenin de mobiele telefoon. Apple gebruikt de nano simkaart sinds de iPhone 5 en in een aantal van hun iPads. Ook Sony, Samsung en HTC gebruiken de nano simkaart in hun nieuwste modellen.

Nummerbehoud
Nummerbehoud betekent dat je bij de overstap van prepaid naar een abonnement of van een abonnement naar een ander abonnement gebruik blijft maken van je huidige telefoonnummer. Bij het invullen van je gegevens zal je aan moeten geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud en je zal hier je simkaartnummer in moeten vullen. Nummerbehoud is aan te raden omdat je dan niemand een nieuw telefoonnummer hoeft door te geven, wel zo makkelijk!

Simkaart
Een simkaart is het kaartje wat je in je telefoon stopt en waar de gegevens van je provider op staan. Verder staat hier je telefoonnummer op en de eigenschappen van jouw gekozen abonnement. Er zijn een aantal soorten simkaarten: standaard simkaart, micro simkaart en nano simkaart. Op je simkaart staat een simkaartnummer, dit nummer is belangrijk als je gebruik wilt maken van nummerbehoud bij het overstappen van abonnement.

Simkaart adapter
Als je een nano simkaart of micro simkaart hebt en je komt erachter dat er toch een andere simkaart in jouw mobiele telefoon moet, kan je gebruikmaken van een simkaart adapter. Een simkaart adapter zorgt ervoor dat je jouw simkaart ‘groter’ kan maken door hem in een plastic omhulsel te doen. Met een simkaart adapter is het alleen mogelijk om de simkaart groter te maken, dus van nano simkaart naar micro simkaart naar de standaard simkaart.

Simlock/Simlockvrij
Als je een nieuwe of tweedehands telefoon koopt is het belangrijk om zeker te zijn dat het een simlockvrije telefoon is. Een simlock zorgt er namelijk voor dat simkaarten van slechts één provider werken in de telefoon, de kans is groot dat jij een andere provider gebruikt dan de vorige gebruiker. Dit is dus vooral van belang als je een sim only abonnement hebt, bij een ‘traditioneel’ telefoon abonnement krijg je altijd een combinatie die werkt.

Smartphone
Een smartphone is een mobiele telefoon die uitgebreide computermogelijkheden biedt. Deze telefoons zijn ook geoptimaliseerd voor internetgebruik, waar dit bij dumbphones nog niet het geval was. Voorbeelden van smartphones zijn de iPhone, Samsung Galaxy en HTC Desire. Op smartphones kan je applicaties installeren en zijn er diverse mogelijkheden zoals GPS, foto’s maken, muziek luisteren, films kijken en dus ook mobiel internet.

Sim only vergelijken

Begrippen m.b.t. mobiele abonnementen

Bundel
Je bundel zijn de kenmerken van jouw mobiele abonnement. Een mobiel abonnement bestaat uit belminuten, sms’jes en MB’s mobiel internet. Je kan dus zeggen dat een abonnement opgedeeld is in een belbundel, een sms-bundel en een internetbundel.

Prepaid
Prepaid is een manier van telefoongebruik waarbij je van tevoren geld op jouw simkaart moet zetten voordat je kan bellen of sms’en. Zo heb je beter in de hand hoeveel geld je per maand besteedt aan jouw mobiele telefoon. Het nadeel van prepaid is dat je in verhouding erg veel geld kwijt voor mobiel internet, voordeel is dat je geen vaste maandelijkse kosten hebt aan je mobiele telefoon.

Sim only abonnement
Een sim only abonnement is een abonnementsvorm waarbij je alleen een contract aangaat voor het abonnement dat op de simkaart staat. Je zal hier dus zelf een losse mobiele telefoon bij moeten kopen of je zal je huidige telefoon moeten gebruiken. De contractduur verschilt: 1 maand, 1 jaar of 2 jaar.

Het voordeel van dit abonnement is dat je lage maandelijkse kosten hebt omdat je alleen voor het abonnement betaalt, dit is niet gecombineerd met een mobiele telefoon. Het nadeel is dat je zelf al een telefoon moet hebben of dat je in één keer relatief veel geld moet betalen voor een nieuwe telefoon.

3G mobiel internet
3G is de huidige standaard voor mobiel internet. Hoewel 4G al een aantal jaar uit is, is 3G nog steeds de meest gebruikte internetverbinding voor mobiele telefoons. De 3G verbinding haalt theoretische snelheden tot 15 Mbps. 3G-verbindingen worden steeds minder vaak gebruikt door de stijgende populariteit van de 4G mobiele internet verbinding.

4G mobiel internet
4G staat voor vierde generatie en is de opvolger van 3G de huidige standaard voor mobiel internet. Het is de meest moderne technologie voor mobiel internet en wordt sinds begin 2013 uitgerold over Nederland. Via 4G zijn in theorie internetsnelheden mogelijk tot 150Mbps. De gemiddelde internetsnelheid zal in de praktijk 20Mbps zijn. Door de komst van de nieuwe standaard krijgen gebruikers van mobiel internet de beschikking over steeds meer toepassingen op hun smartphone, tablet of laptop.

4G+ mobiel internet
De providers die 4G mobiel internet bieden zijn al druk bezig met de ontwikkelingen van 4G+. Deze verbinding combineert verschillende 4G-frequenties waardoor de internetsnelheid nog hoger is. 4G+ haalt theoretische snelheden van 225 Mbps. Hoewel dit wel een significant verschil is merken gebruikers toch niet erg veel van het snelheidsverschil, omdat 4G op zichzelf al snel genoeg is.

Telefoon abonnement
Een telefoon abonnement is een abonnementsvorm waarbij het abonnement gecombineerd wordt met een mobiele telefoon. In de meeste gevallen is de contractduur van zo een abonnement 2 jaar, waarbij de aanschafkosten van de telefoon meegerekend worden in de maandelijkse kosten.

Het voordeel van dit abonnement is dat je niet de volledige aanschafkosten hoeft te betalen voor de nieuwe telefoon, nadeel kan de hoogte van de maandelijkse kosten zijn.

Mobiele abonnementen vergelijken