Dit moet je weten over je zorgverzekering als je zwanger bent of een kinderwens hebt | Overstappen.nl
27-10-2023

Dit moet je weten over je zorgverzekering als je zwanger bent of een kinderwens hebt

Hoe zit het eigenlijk met je zorgverzekering als je zwanger bent of dit wilt worden? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Overstappen.nl legt de belangrijkste zaken aan je uit.

6 minuten 27-10-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

Als ouder krijg je er veel voor terug, maar kinderen zijn niet goedkoop. Volgens het Nibud kosten twee kinderen gemiddeld 25 procent van het inkomen. Maar voordat je je kind gezond en wel op de wereld hebt gezet, zijn er ook al kosten waar je rekening mee moet houden: de zorgkosten tijdens je zwangerschap en je bevalling.

Welke kosten heb je eigenlijk rondom zwangerschap en bevalling?

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Allereerst maakt het uit waar je bevalt: ga je naar het ziekenhuis of kies je er toch voor om thuis te bevallen? Daarnaast wordt er ook gekeken of je een medische indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen. Bijna 60% van de vrouwen bevalt met een medische indicatie in het ziekenhuis. 11% bevalt thuis en 29% bevalt poliklinisch, dus in het ziekenhuis of in een geboortecentrum zonder medische indicatie.

Kosten die je maakt vóór de bevalling

Aangezien een zwangerschap wel een aantal extra risico’s met zich meebrengt, worden zwangeren goed begeleid en gecontroleerd. Die controles worden meestal uitgevoerd door een verloskundige. Heb je een verhoogde kans op complicaties? Dan word je doorverwezen naar een gynaecoloog. In beide gevallen betaal je geen eigen risico.

Let er wel op dat je verloskundige is gecontracteerd door je zorgverzekering. Voor niet gecontracteerde verloskundigen betaal je namelijk wel een eigen bijdrage en die kan flink oplopen. Hieronder vind je een overzicht van de zorgkosten waar je vóór de bevalling mee te maken krijgt:

1. Laboratoriumkosten

Vaak heb je tijdens de zwangerschap een aantal urine- en bloedcontroles nodig. Vraag of de verloskundige werkt met een laboratorium dat gecontracteerd is door je zorgverzekeraar. Laboratoriumkosten tellen mee voor het eigen risico.

2. Echo’s

Echo’s, zoals de 20 weken echo die gemaakt wordt voor medische doeleinden, worden 100% vergoed en tellen niet mee voor het eigen risico. De pretecho die je laat maken kun je helaas niet declareren bij je zorgverzekeraar. Hoeveel een pretecho kost, is onder andere afhankelijk van de keuze voor een 2D, 3D of 4D-echo, de plek waar je de echo laat maken en de hoeveelheid en kwaliteit van de foto’s en film die je meekrijgt. Een 2D-echo kun je al vanaf € 40 laten maken, terwijl een 4D-echo inclusief kleuren foto’s en film al snel € 100 kost.

3. Prenatale screening (NIPT en SEO)

Er zijn twee prenatale screenings die je kunt laten uitvoeren: SEO en NIPT. De 20-weken-echo heet officieel een structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Dit onderzoek is een medische echo en geen ‘pretecho’. NIPT staat voor niet-invasieve prenatale test. De NIPT is een bloedonderzoek dat je tijdens jouw zwangerschap kunt laten doen. Het bloed wordt getest op de aanwezigheid van het downsyndroom, het edwardssyndroom en het patausyndroom bij je ongeboren kind. De NIPT is een screeningstest voor aanstaande ouders die graag willen weten of hun kind één van deze drie chromosomale afwijkingen heeft. De kosten voor deze testen worden volledig vergoed en tellen niet mee voor het eigen risico.

“Check voordat je een afspraak met je verloskundige maakt op de website van je zorgverzekeraar of deze gecontracteerd is. Vraag ook tijdens het maken van de eerste afspraak welk laboratorium de bloed- en urinetesten verzorgt en controleer of het laboratorium gecontracteerd is. Bijna 90% van de bevallingen is in het ziekenhuis, maar je kunt niet altijd bij het ziekenhuis van jouw keuze terecht omdat er niet altijd plek is. Vraag bij de verloskundige wat de situatie in jouw regio is.”
Eva van Erk
Zorgexpert

Bevallen met medische indicatie

  • De ziekenhuiskosten worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico.
  • De kraamzorg in het ziekenhuis wordt ook volledig vergoed. Ook hier geldt geen eigen risico.
  • Voor de kraamzorg thuis betaal je in 2023 een eigen bijdrage van € 4,80 per uur.

Poliklinisch bevallen (dus zonder medische indicatie)

Alle zorg rondom bevalling en kraam is vrijgesteld van het eigen risico. Er gelden wel een aantal eigen bijdragen:

  • Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie betaal je € 38 eigen bijdrage voor de ziekenhuiskamer. Je zorgverzekeraar betaalt € 136. Brengt het ziekenhuis meer in rekening dan € 174 (€ 38+ € 136)? Dan draai je zelf op voor de overige kosten. Dat kan best oplopen tot een eigen bijdrage van max € 525,85.
  • Ook betaal je € 38 per dag eigen bijdrage voor de kraamzorg in het ziekenhuis zonder medische indicatie.
  • Voor kraamzorg thuis betaal je een eigen bijdrage van € 4,80 per uur
“Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat je bevalt in het ziekenhuis van je keuze. Het heeft dus weinig zin om te kijken waar je voor je bevalling de laagste eigen bijdrage betaalt. Je mag voor je bevalling naar ieder ziekenhuis, ongeacht of het nu gecontracteerd is of niet, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Het is dus verstandig om je aanvullend te verzekeren voor deze kosten. Heb je alleen een basisverzekering? Zorg dan dat je de eigen bijdrage voor de bevalling gespaard hebt, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan”
Eva van Erk
Zorgexpert

Thuis bevallen

Beval je thuis? Dan worden alle kosten voor de bevalling volledig vergoed. Voor de kraamzorg betaal je € 4,80 per uur.

Aanvullend verzekeren

Veel zorgverzekeraars hebben een aanvullend pakket met zwangerschapsdekkingen en het loont om je aanvullend verzekeren. Niet iedere zorgverzekeraar vergoedt evenveel, dus vergelijken is de moeite waard. Vanaf 13 november kun je zorgverzekeringen vergelijken via onze vergelijker. Je hebt dan nog tot en met 31 december om over te stappen naar een andere zorgverzekering.

Eva van Erk
Zorgexpert
6 minuten 27-10-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven