Een op drie Nederlanders onverwacht naar de dokter op vakantie | Overstappen.nl
26-06-2024

Een op drie Nederlanders onverwacht naar de dokter op vakantie

Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat een derde van de Nederlanders wel eens onverwacht zorg nodig had op vakantie. Voor bijna de helft van de Nederlanders die zorg nodig had leverde dat problemen op omdat zij zorgkosten moesten voorschieten of een deel van de zorgkosten zelf moesten betalen.

3 minuten 12-07-2024
Eva van Erk
Zorgexpert

Een op de drie Nederlanders heeft wel eens onverwacht zorg nodig op vakantie. Ziek zijn op vakantie is al geen pretje maar voor een grote groep betekent het ook een financiële strop. Zij moeten zorgkosten voorschieten of een een deel van de zorgkosten zelf moesten betalen.

 Ook vroegen we de representatieve groep Nederlanders of ze voldoende verzekerd zijn voor zorg op vakantie in het buitenland. 46% van de Nederlanders is aanvullend verzekerd voor zorg in het buitenland via hun reisverzekering. 33% is aanvullend verzekerd voor zorg via de aanvullende verzekering van hun zorgverzekeraar. 8% van de Nederlanders is niet aanvullend verzekerd voor zorg in het buitenland en 12% weet niet of ze verzekerd zijn:


Het verbaast me dat er zoveel mensen niet verzekerd zijn voor zorg in het buitenland of niet weten of ze verzekerd zijn, zegt zorgexpert Eva van Erk. Ieder jaar weer zijn er berichten over mensen die in grote financiële moeilijkheden komen omdat ze niet aanvullend verzekerd zijn voor zorg. Al die ellende is met  een paar tientjes te voorkomen. 

Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert

Vanuit de basisverzekering ben je verzekerd voor zorg in het buitenland maar alleen voor de kosten die in Nederland worden vergoed. Als je meer moet betalen in het buitenland en je bent niet verzekerd, betaal je dat zelf. En dat kan flink oplopen. Een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering kan al die extra kosten voorkomen.

In veel buitenlanden verloopt de zorgverlening heel anders dan in Nederland. Soms hoeven artsen niet eens te behandelen als de betaling niet gegarandeerd is. Als je aanvullend verzekerd bent voor zorg in het buitenland en er overkomt je wat dan is de assistentie van de hulpverleners van de Nederlandse Alarmcentrales zo belangrijk. Zij kennen de lokale gebruiken en procedures en hebben in no time alles geregeld zodat je je over de plaatselijke bureaucratie geen zorgen hoeft te maken.

Bekend zijn de verhalen van mensen die in Amerika hoge zorgkosten maken maar ook in Europa kunnen de kosten voor medische zorg behoorlijk verschillen. Een acute blindedarmontsteking in Spanje kost bijvoorbeeld € 20.000. In Nederland is dat € 5.000. En ook in landen als Griekenland en Turkije word je als zieke buitenlander naar een peperdure privékliniek gebracht. Vorig jaar haalde het drama van de Nederlandse yogalerares die in Mexico moest worden opgenomen het nieuws. Zij was niet voldoende verzekerd voor zorg in het buitenland. Er moest een crowdfundingsactie worden gestart voor haar zorgkosten die meer dan € 100.000 kostten.

Geschreven door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
3 minuten 12-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Terug naar boven