Wordt zorg bij jouw favoriete ziekenhuis gedekt door je zorgverzekering?

featured image
Zorgverzekering
admin
6 december 2018

Wordt zorg bij jouw favoriete ziekenhuis gedekt door je zorgverzekering?

Na het faillissement van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, kregen duizenden mensen te horen dat hun behandeling bij het ziekenhuis niet langer door zou gaan. Patiënten worden doorgestuurd naar andere ziekenhuizen in de omgeving, waarbij de locatie niet altijd ideaal is. Nu je over kan stappen van zorgverzekering, is het slim om de financiële gezondheid van ziekenhuizen in de gaten te houden én over te stappen naar een zorgverzekeraar die zorg vergoedt bij het ziekenhuis dat jouw voorkeur heeft.

[zorgvergelijker-angular baseurl=”/zorgverzekering” location=”shortcode” title=””]

Wat zijn financieel gezonde ziekenhuizen?

Het laatste wat je wilt is dat het ziekenhuis waar je een behandeling hebt gepland failliet gaat. Alhoewel je nooit met 100% zekerheid weet hoe de toekomst van een ziekenhuis eruitziet, houdt accountant BDO wel een lijst bij met info over hoe ziekenhuizen er financieel voorstaan. Zo scoren Ziekenhuisgroep Twente, Medisch Spectrum Twente en een aantal andere ziekenhuizen al jaren een lage score. Ook het Slotervaartziekenhuis scoorde in 2017 een onvoldoende.

Dat een ziekenhuis slecht scoort, wil niet zeggen dat een ziekenhuis failliet gaat. Het is echter wel fijn om in de gaten te houden als je voor langere tijd behandeld gaat worden.

Heeft de zorgverzekeraar een contract met jouw ziekenhuis?

Als je kiest voor een basisverzekering met een naturapolis, worden alleen de kosten vergoed van ziekenhuizen waar de verzekeraar een contract mee heeft. Welke ziekenhuizen dit zijn, vind je op de website van de betreffende verzekeraar. Controleer dus altijd of behandelingen bij jouw ziekenhuis wel vergoed worden, voordat je in 2019 voor een nare verrassing komt te staan.

Bij een restitutieverzekering mag je zelf een zorgaanbieder kiezen. Je krijgt dus altijd je zorgkosten vergoed, ongeacht of je zorgverzekeraar een contract heeft met betreffend ziekenhuis. Daarnaast heb je nog restitutiepolissen met gecontracteerde zorg: als je naar een aanbieder gaat die geen contract heeft met de verzekering, krijg je maar een maximumbedrag vergoed. Je bent dus niet vrij in de keuze voor een zorgaanbieder, maar je kan wel rekenen op een kleine vergoeding van de gemaakte kosten.

Het kan zijn dat nog niet alle contractonderhandelingen rond zijn en het -op dit moment- dus nog niet bekend is of zorg bij jouw ziekenhuis vergoed wordt. In de laatste weken van het jaar zullen veel contracten gesloten worden: houd dit dus goed in de gaten als er nog geen contract is met het ziekenhuis van jouw voorkeur.

Wat als mijn ziekenhuis in 2019 wél failliet gaat?

Gelukkig zijn zorgverzekeraars verplicht om voldoende zorg beschikbaar te stellen. Als je ziekenhuis failliet gaat, wordt ervoor gezorgd dat je ergens anders de zorg krijgt die je nodig hebt. Dit geldt ook als een ziekenhuis een hele lange wachtlijst heeft. Een nadeel is wel dat de ligging van het ziekenhuis minder ideaal kan zijn en je dus mogelijk verder zal moeten reizen.

[zorgvergelijker-angular baseurl=”/zorgverzekering” location=”shortcode” title=””]

Hulp nodig?

Onze klantenservice staat voor je klaar! Bellen kan naar 020 – 760 42 42.