Overlijdensrisicoverzekering (ORV) vergelijken en afsluiten?

Overlijdensrisicoverzekering

Op deze pagina kan je alles vinden over de overlijdensrisicoverzekering; we geven uitleg over wat deze verzekering precies inhoudt, vertellen welke soorten er zijn en waar je rekening mee kan houden, en natuurlijk kan je de verschillende overlijdensrisicoverzekeringen met elkaar vergelijken en deze direct afsluiten zonder tussenpersoon

supplier-logo
€6,38
per maand
Eenmalige kosten € 10,50
Verzekeringsvorm Gelijkblijvend
Verzekerd bedrag € 100.000
supplier-logo
€8,16
per maand
Eenmalige kosten € 69,00
Verzekeringsvorm Gelijkblijvend
Verzekerd bedrag € 100.000
Bovenstaande premies zijn berekend met de geboortedatum: 01-01-1985, looptijd 20 jaar, niet-roker.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Bij een overlijdensrisicoverzekering verzeker je jezelf tegen overlijden. Daarbij wordt er in het geval van het overlijden van de verzekerde een bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Hoe hoog dit bedrag is, bespreek je vooraf met de verzekeraar.

Je betaalt een maandelijkse of jaarlijkse premie en in ruil daarvoor neemt de verzekering het risico van overlijden op zich. Je bepaalt zelf de hoogte van het uit te keren bedrag én de looptijd van de verzekering.

Dit alles wordt vastgelegd op het zogeheten polisblad, wat het bewijs is dat de verzekering is afgesloten. Het is dus altijd belangrijk om dit goed te bewaren. Dankzij deze verzekering is het mogelijk om nabestaanden goed achter te laten zodat ze na het overlijden van de verzekerde niet in financiële problemen komen.

 

Overlijdensrisicoverzekering

Verschil met andere verzekeringen

Veel mensen verwarren een overlijdensrisicoverzekering met een uitvaartverzekering of levensverzekering. Hieronder leggen we het verschil uit:

Verschil overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

 • Bij een overlijdensrisicoverzekering wordt er een vooraf afgesproken bedrag uitgekeerd in het geval van overlijden. De nabestaanden mogen daarbij zelf weten waar ze dit geld aan besteden. Daardoor hoeven de mensen zich na het wegvallen van hun geliefde op financieel gebied in ieder geval geen zorgen te maken.
 • Een uitvaartverzekering is puur en alleen bedoeld voor de uitvaart zelf. De kosten van de uitvaart worden hiermee gedekt en het geld mag dan ook niet ergens anders voor worden gebruikt.

Verschil levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Een levensverzekering is de overkoepelende term voor alle verzekeringen die te maken hebben met alles dat na het leven (en dus de dood) speelt. Onder levensverzekeringen valt de overlijdensrisicoverzekering en ook uitvaartverzekeringen.

Wanneer overlijdensrisicoverzekering afsluiten en waarom?

Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat jouw nabestaanden na jouw overlijden een bedrag krijgen uitgekeerd en niet zonder geld achterblijven. Hierom is het eigenlijk in veel gevallen verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Daarnaast kan het ook in deze situaties slim zijn om te doen:

 • Wanneer je een huis koopt; doorgaans zal dit vanuit de hypotheekverstrekker verplicht worden.
 • Wanneer je samen gaat wonen (ook na het afsluiten van een samenlevingscontract bij de notaris);
 • Wanneer je gaat trouwen;
 • Wanneer je een kind krijgt;
 • Als je een financieel adviseur hebt zal hij je vaak ook adviseren om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten;
 • Bij het afsluiten van een lening;

Overlijdensrisicoverzekering verplicht

Een overlijdensrisicoverzekering is niet wettelijk verplicht; echter kan het je wel verplicht worden gesteld bij het afsluiten van een hypotheek. Dit bank bouwt zo de zekerheid in dat de hypotheek ook na overlijden betaald kan worden.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering

De kosten van een ORV hangt af van jouw persoonlijke wensen en situatie. Daarnaast is de hoogte van de premie ook afhankelijk van de volgende dingen:

 • Rook je sigaretten of elektronische sigaretten? Voor een roker is de premie hoger dan voor een niet-roker.
 • De hoogte van het verzekerde bedrag; je kan zelf bepalen welk bedrag je wilt verzekeren. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de premie;
 • De looptijd van de verzekering; je kan zelf kiezen tot welk leeftijd je de verzekering wilt afsluiten. Hierbij geldt; hoe korter de looptijd, hoe hoger de premie;
 • De soort verzekering; de duurste premie betaal je voor de lineair dalende uitkering, en de goedkoopste premie betaal je voor de gelijkblijvende uitkering. De premie van de annuïtair dalende uitkering zit ertussenin. Lees hieronder meer over de verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen.
 • De afsluitkosten; voor iedere nieuwe overlijdensrisicoverzekering betaal je eenmalig afsluitkosten. De hoogte van de afsluitkosten verschillen per verzekeraar. Deze kan je in 1 oogopslag terugvinden in onze vergelijker bovenaan deze pagina.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering gaat afsluiten, heb je de keuze uit 3 verschillende vormen;

 1. Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering houdt in dat je, gedurende de looptijd van de verzekering, voor een vast bedrag bent verzekerd. Ook het bedrag dat in het geval van overlijden wordt uitgekeerd blijft hetzelfde.
 2. Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering zit anders in elkaar. Hierbij daalt het bedrag dat bij eventueel overlijden wordt uitgekeerd ieder jaar opnieuw. Het bedrag dat daalt is overigens ieder jaar hetzelfde.
 3. Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering tegen overlijden daalt het uit te keren bedrag ook gedurende looptijd. Daarbij wordt het percentage echter zelf gekozen, waardoor het bedrag aan het begin van de looptijd bijna niet daalt en dus niet ieder jaar met hetzelfde bedrag.

Beste overlijdensrisicoverzekering

Welke soort overlijdensrisico verzekering het beste bij je past, hangt geheel af van jouw situatie. Bekijk bovenin deze pagina de verschillende aanbieders. Je kan de verschillende overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken en deze rechtstreeks afsluiten (zonder tussenpersoon) bij de verzekeraar van jouw keus.