Schadevrije jaren scooter

Schadevrije jaren: als je in het bezit bent van een auto, dan ken je deze term waarschijnlijk wel. Maar hoe zit het met je scooter en schadevrije jaren? Op deze pagina beantwoorden we al je vragen rondom schadevrije jaren wat betreft je scooterverzekering. Natuurlijk geven we ook tips hoe je kunt besparen op je scooterverzekering.

Kun je schadevrije jaren opbouwen met een scooter?

Ja, je kunt schadevrije jaren opbouwen met een scooter. Wanneer je een scooterverzekering hebt en je maakt geen aanspraak op schadevergoedingen, dan bouw je schadevrije jaren op. Dit werkt vergelijkbaar met een autoverzekering. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, krijg je een schadevrij jaar erbij. Deze schadevrije jaren kunnen leiden tot een korting op je verzekeringspremie, aangezien verzekeraars dit zien als een teken van minder risico.

Deze korting wordt vaak de no-claimkorting genoemd. Het aantal opgebouwde schadevrije jaren bouw je op in je huidige scooterverzekering. Bij het opzeggen (royeren) van je scooterverzekering komen deze jaren vrij.

Bonus-malus ladder bij je scooterverzekering

We hadden het net al even over de no-claimkorting die sommige verzekeraars gebruiken. Dit is de korting die je krijgt als je een bepaalde periode (meestal een jaar) geen schade claimt bij je verzekering.

Als je geen schades claimt, klim je op de bonus-malus ladder. De bonus-malus ladder is het systeem waarmee de meeste verzekeraars de korting op je verzekering bepalen.
Dat gebeurt op basis van je aantal schadevrije jaren. Ieder jaar zonder schadeclaim stijg je een trede op de ladder. De hoogste trede is 15. Per trede omhoog stijgt de korting op je premie, die wel kan oplopen tot 80%!

Heb je voor het eerst een scooter, dan heb je nog geen schadevrije jaren op je naam. Toch start je vaak niet helemaal zonder korting. Veel verzekeraars hanteren een 50% no-claimkorting bij de start van je verzekering. Blijf je schadevrij rijden met je scooter of brommer, dan stijg je op de bonus-malusladder.

Claim je wel schade, dan zak je op deze ladder en nemen je schadevrije jaren en daarmee de hoogte van je no-claimkorting af.

Niet elke schadeclaim heeft gevolgen voor je opgebouwde schadevrije jaren en je no-claimkorting.

Je behoudt je no-claimkorting in de volgende gevallen:

  • De verzekeraar kan de schade volledig op de tegenpartij verhalen.
  • Je laat je schadeclaim vervallen en betaalt het uitgekeerde bedrag binnen een jaar na verlaging van je no-claimkorting terug aan je verzekeraar.

Opgebouwde schadevrije jaren scooter aantonen

De schadevrije jaren van je scooter opvragen doe je niet, zoals bij je autoverzekering, met de database van Roy-data, maar met de gegevens die je krijgt van je verzekeraar op het moment dat je de verzekering opzegt. Dit heet een royementsverklaring. Deze verklaring krijg je eenmalig van je verzekeraar na opzeggen van je verzekering. Zo kun je jouw opgebouwde schadevrije jaren van je scooter aantonen. Dit is handig bij het aangaan van een nieuwe scooterverzekering onder gunstige voorwaarden.

Schadevrije jaren van scooter naar auto

Ben je in het bezit van zowel een scooter als een auto, dan vraag je je misschien af: kan ik mijn schadevrije jaren van mijn scooter meenemen naar mijn autoverzekering? In de meeste gevallen kan dit niet. Dit komt doordat je verzekeraar verschil maakt tussen de risico’s van rijden op een scooter of brommer (of vergelijkbaar voertuig) en het risico van rijden met een auto of motor. Belangrijkste verschil hierbij is het feit dat je met je brommer niet op de snelweg rijdt.

Omdat niet iedere verzekeraar dezelfde eisen hanteert, is het verstandig om dit na te vragen bij jouw (potentiële) verzekeraar.

Schadevrije jaren van auto naar scooter

En andersom? Het is in sommige gevallen mogelijk om de schadevrije jaren van je autoverzekering mee te nemen naar je nieuwe scooterverzekering, maar dit is vaak niet raadzaam. Omdat je je schadevrije jaren van je scooterverzekering niet (of bijna nooit) mee kunt nemen naar een (nieuwe) autoverzekering, ben je je schadevrije jaren kwijt op het moment dat je van een scooterverzekering weer teruggaat naar een autoverzekering. Je moet dan voor je nieuwe autoverzekering weer bij nul schadevrije jaren beginnen.

Dus alleen als je van plan bent nooit meer auto te gaan rijden en dus geen autoverzekering meer nodig hebt, dan kan het overzetten van je schadevrije jaren van je auto- naar scooterverzekering een slimme zet zijn.

Bespaar op je scooterverzekering

Aangezien we het over besparen hebben: je scooterverzekering biedt een prachtige kans om slimmer met je geld om te gaan. WA-scooterverzekering, WA beperkt casco scooterverzekering of all risk scooterverzekering? Ontdek met onze vergelijker voor scooterverzekeringen de ideale polis die past bij jouw persoonlijke situatie. Waarom zou je te veel betalen als dat helemaal niet nodig is?

Bij Overstappen.nl werken we elke dag hard om jou te ondersteunen bij het verlagen van je vaste lasten. Van energie en verzekeringen tot abonnementen; we zijn er om jou van dienst te zijn met topadvies. Efficiënt besparen, daar zetten wij op in.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Om je schadevrije jaren aan te tonen, kun je een royementsverklaring of een overzicht van je verzekeraar opvragen. Deze documenten geven het aantal schadevrije jaren aan dat je hebt opgebouwd. Sommige verzekeraars staan ook toe dat je deze informatie online via hun website of klantenportaal inziet.

Ja, schadevrije jaren blijven behouden als je van verzekeraar wisselt. Je nieuwe verzekeraar zal het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd overnemen van je vorige verzekeraar. Het is hierbij belangrijk dat je de schadevrije jaren kunt aantonen met een royementsverklaring of via het Roy-data systeem, waar verzekeraars deze gegevens onderling kunnen uitwisselen.

Dit hangt af van het beleid van de verzekeraar. Sommige verzekeraars staan toe dat je opgebouwde schadevrije jaren van je scooter meeneemt naar een autoverzekering. Het is echter niet standaard en kan variëren per verzekeraar, dus het is aan te raden dit vooraf te controleren bij de verzekeraar waar je de autoverzekering wilt afsluiten.

Als je schade claimt op je scooterverzekering, kan dit leiden tot een vermindering van je schadevrije jaren. Afhankelijk van de verzekeraar en de ernst van de claim, kun je één of meerdere schadevrije jaren verliezen. Dit kan resulteren in een hogere premie bij de verlenging van je verzekering. Het is daarom belangrijk om goed na te denken voordat je besluit een kleine schade te claimen.

Meestal tot 3 jaar na het beëindigen van je verzekering.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!