Spaarrente berekenen - bereken rente op rente | Overstappen.nl

Spaarrente berekenen

Weten hoeveel jouw spaargeld je oplevert? Bereken het eenvoudig, wij leggen je uit hoe!

Hoe werkt spaarrente berekenen?

Spaarrente is de vergoeding die je van de bank krijgt omdat de bank jouw spaargeld kan gebruiken om aan anderen te lenen. Dit is altijd een percentage en wordt meestal per jaar uitbetaald. Maar wat levert je dit nou precies op? Hoeveel de opbrengst van je spaargeld is, kun je zelf berekenen. Voor het berekenen van je spaarrente heb je een aantal gegevens nodig:

 • Je startsaldo
 • Bedrag dat je maandelijks of jaarlijks inlegt
 • Het rentepercentage dat je ontvangt
 • De looptijd van de rekening

Vul deze gegevens in en je berekent gemakkelijk hoeveel de spaarrente je oplevert.

Rente op rente berekenen

Het rente op rente effect houdt in dat je rente krijgt over rente die je al eerder hebt ontvangen. Dit wordt ook wel samengestelde rente genoemd. Ook als je er geen geld bij stort, groeit hierdoor het bedrag op je spaarrekening. Hoe vaker de bank rente uitkeert, hoe groter het effect van de rente op rente. Sommige banken keren de rente namelijk per maand of per kwartaal uit in plaats van per jaar.

Voorbeeld rente op rente

Om rente op rente te berekenen, gebruik je de volgende formule:

Eindsaldo = Startsaldo x ( 1 + rente gedeeld door 100) ^ looptijd

Stel: je zet € 15.000 op een spaarrekening en je ontvangt hierover 2% rente. In 5 jaar tijd zul je dan € 15.000 x (1 + 0,02) ^ = € 16.561,21 hebben gespaard en ontvang je dus € 1.561,21 aan rente op rente. Hieronder zie je het renteverloop in 10 jaar tijd.

beweeg de tabel van links naar rechts

PeriodeSaldo
Inleg€ 15.000
Na 1 jaar€ 15.300
Na 2 jaar€ 15.606
Na 3 jaar€ 15.918,12
Na 4 jaar€ 16.236,48
Na 5 jaar€ 16.561,21
Na 6 jaar€ 16.892,44
Na 7 jaar€ 17.230,29
Na 8 jaar€ 17.574,89
Na 9 jaar€ 17.926,39
Na 10 jaar€ 18.284,92

Houd er rekening mee dat we er in dit voorbeeld niet vanuit gaan dat je geld opneemt of er iets bijstort. Vaak is dit natuurlijk wel het geval. Ook kan de rente veranderen bij een normale spaarrekening met variabele rente, waardoor het eindbedrag anders kan zijn.

Hoogste spaarrente vergelijken

Is de opbrengst van de rente die je nu krijgt lager dan je had verwacht en wil je graag het meeste uit je spaargeld halen? Overweeg dan om een spaarrekening te openen bij een andere bank met een hogere spaarrente. Neem een kijkje in onze vergelijker en vergelijk eenvoudig verschillende banken en hun rentetarieven.
 

Meer informatie over sparen

Ben je op zoek naar meer informatie over sparen? Dan ben je bij Overstappen.nl aan het goede adres! Je kunt bij ons verder nog lezen over wat de verwachting van rente is, hoe inflatie invloed heeft op je spaargeld en wat op dit moment de hoogste spaarrente is.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
4 minuten 12-06-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Veelgestelde vragen

  Hoe beïnvloedt een verandering in de rente mijn spaargeld?

  Wanneer de Europese Centrale Bank de rente verhoogt, stijgt meestal ook de rente op de spaarrekeningen. Dit komt doordat banken hogere rente betalen om spaargeld aan te trekken. Andersom geldt ook: als de rente daalt, daalt de rente op spaarrekeningen ook vaak. Dit varieert per bank en type spaarrekening.

  Is sparen wel verstandig?

  Sparen was langere tijd wat minder aantrekkelijk. Mede door de opgelopen kapitaalmarkt zijn de spaarrentes weer flink gestegen waardoor het afsluiten van een spaarrekening de afgelopen tijd wederom aantrekkelijk is geworden. Belangrijke redenen om te sparen zijn het opbouwen van een financiële buffer, het bewerkstelligen van persoonlijke spaardoelen en het profiteren van vermogensopbouw.

  Wat is het verschil tussen vaste en variabele rente?

  Een vaste rente blijft gedurende de afgesproken periode hetzelfde, ongeacht veranderingen in de marktrente. Dit biedt zekerheid over de opbrengsten van je spaargeld. Een variabele rente kan gedurende de looptijd van de spaarperiode veranderen, afhankelijk van de marktrente. Dit kan voordelig zijn als de rente daalt, maar nadelig als de rente stijgt.

  Hoe beïnvloeden inflatie en rente elkaar?

  Inflatie en rente zijn nauw met elkaar verbonden. Bij hoge inflatie zullen banken de rente vaak verhogen om de vraag naar producten en diensten af te remmen en zo de inflatie te verlagen. Omgekeerd zullen ze bij lage inflatie de rente verlagen om de economie te stimuleren.

  Welke bank geeft de hoogste spaarrente?

  Welke bank de hoogste spaarrente aanbiedt hangt van verschillende factoren af. Het is niet ingewikkeld om erachter te komen welke spaarrekening de hoogste spaarrente biedt op dit moment. Onze vergelijker geeft je direct antwoord op die vraag.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!