Uitvaart en corona: alle regels op een rij

Laatste update 26 januari 2022

Afscheid tijdens de pandemie

Afscheid nemen is altijd lastig, zeker in deze periode. Wij snappen dat het soms moeilijk is om bij te houden wat de huidige maatregelen voor een uitvaart tijdens corona zijn. Daarnaast vraag je je misschien wel af hoe het precies zit het met jouw uitvaartverzekering of de verzekering van een overledene.
Wij hebben zo veel mogelijk uitgezocht hoe het zit met een uitvaartverzekering en corona en hebben de meest actuele maatregelen voor een uitvaart op een rijtje gezet.

tip

Belangrijk om te weten

Bij alle uitvaartverzekeraars is het overlijden als gevolg van het coronavirus gedekt volgens de normale polisvoorwaarden van de uitvaartverzekering.

Ga snel naar

 

Maatregelen uitvaart en condoleance

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn er vanuit het kabinet, het RIVM (Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu) en de BGNU (brancheorganisatie voor de uitvaart) een aantal aanvullende maatregelen getroffen voor de uitvaartbranche. Hieronder hebben wij alle huidige maatregelen op een rijtje gezet.

Op 25 januari 2022 zijn er tijdens de persconferentie meerdere versoepelingen aangekondigd die per 26 januari 2022 in zijn gegaan. Deze zijn zeker drie weken geldig.

Coronamaatregelen omtrent een afscheid

Belangrijkste aanpassing:

 • Maximum aantal bezoekers: Er geldt geen maximum meer vanuit de overheid voor het aantal genodigden op een uitvaart of condoleance. Het aantal genodigden is wel afhankelijk van de capaciteit van de uitvaart- of condoleance locatie.
 • Horeca weer geopend: De horeca is weer tot 22.00 geopend voor bezoekers.

Belangrijkste maatregelen die gelijk blijven:

 • Quarantaineplicht: Personen die 1 tot 8 weken gelden een boosterprik hebben gehad en geen klachten hebben, hoeven niet in quarantaine wanneer zij in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest.
 • Mondkapjesplicht: In alle publieke en openbare ruimtes waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren wordt het aangeraden om een wegwerpmondmasker te dragen.

Alle coronamaatregelen voor uitvaarten en condoleances

Maatregel Toelichting
Aantal aanwezigen Er is geen maximum aan het aantal aanwezigen bij een afscheid.
Mondkapjesplicht Iedereen v.a. 13 jaar is verplicht een mondkap te dragen. Deze mag af wanneer je zit.
Tijdstip* Een uitvaart mag overdag én 's avonds plaatsvinden.
Geen coronatoegangsbewijs Uitvaartcentra met horecafunctie of andere locaties waar de uitvaart plaatsvindt zijn mogen geen QR-code te vragen.
Wel coronatoegangsbewijs Horecalocaties waar de condoleance plaatsvindt zijn verplicht om een QR-code te vragen.
Afstand Iedereen van 18 jaar en ouder moet verplicht 1,5 meter afstand houden. Tenzij ze op één adres wonen.
Fysiek contact Vanaf 18 jaar is het schudden van handen of knuffelen/aanraken verboden. Uitgezonderd personen die op één adres wonen.
Hygiëne Bezoekers moeten regelmatig hun handen wassen en uitvaartlocaties hebben desinfecterende middelen beschikbaar.
Ventilatie Uitvaartlocaties moeten de ruimtes regelmatig luchten.
Gezondheidsklachten Personen die coronaklachten hebben mogen de uitvaart niet bijwonen.**
Quarantaine Personen die in quarantaine of thuis-isolatie zitten mogen de uitvaart niet bijwonen.***
Livestreams en opnames Afhankelijk van de locatie, kunnen afwezigen het afscheid bijwonen via een livestream. Of achteraf een opname bekijken.

*Wij raden aan om altijd bij je uitvaartverzorger te informeren over de mogelijkheden m.b.t. de uitvaart- of condoleance locatie en afscheid nemen in de avond.

**Uitgezonderd zijn eerstegraads nabestaanden zonder koorts en hoest. Zij zijn wel verplicht om de hele tijd een chirurgisch mondmasker te dragen.

***Uitgezonderd zijn genodigden die terugkomen voor de uitvaart vanuit een zeerhoogrisicogebied. Zij moeten wel een quarantaineverklaring bij zich dragen tijdens het afscheid.

Vanaf 26 januari 2022 is de horeca is geopend tot 22.00

Horeca bij uitvaart of condoleance

Uitvaart

Het is toegestaan om, zowel voor als na de uitvaart, eten en drinken aan te bieden bij een uitvaartcentrum met een horecafunctie of andere locaties waar de uitvaart plaatsvindt. De locaties zijn verplicht om bezoekers een vaste zitplaats te geven.

Condoleance

Het is mogelijk om een condoleance plaats te laten vinden bij een externe locatie. Wij raden aan om bij je begrafenisondernemer te informeren over eventuele mogelijkheden.
Wanneer de condoleance in bij een externe locatie wordt gehouden, gelden de coronaregels voor de horeca.

tip

Coronaregels voor de horeca

 • Vanaf 13 jaar het controleren en laten zien van een 3G-toegangsbewijs. En vanaf 14 jaar ook het controleren van het identiteitsbewijs.
 • Iedereen moet een vaste zitplaats krijgen.
 • Bij het verplaatsen door de ruimte is het dragen van een mondkapje verplicht.

Afscheid nemen in de tijd van het coronavirus

In deze tijden kan het lastig zijn om afscheid te nemen van een naaste. Daarnaast veranderen de maatregelen constant, daarom raden wij je aan om altijd contact op te nemen met je begrafenisondernemer of uitvaartverzekeraar voor de meest actuele informatie.

Afscheid Nemen

Uitvaartverzekeringen en corona

Alle grote uitvaartverzekeraars (Ardanta, Dela, Monuta en Yarden) geven aan dat als iemand aan corona is overleden, dit geen gevolgen heeft voor de uitkering van de uitvaartverzekering.

Ongebruikte diensten of lagere kosten voor een uitvaart

Door de getroffen maatregelen kan het zo zijn dat sommige diensten uit de pakketverzekering niet gebruikt worden (bijvoorbeeld horeca). Aan de andere kant wil je misschien gebruik maken van diensten die niet in het pakket zitten, zoals een live verbinding met nabestaanden die niet aanwezig kunnen of mogen zijn.

Het kan ook zo zijn dat de overledene een kapitaal- of sommenverzekering had en dat de het afscheid minder kostte dan het bedrag waarvoor de overledene was verzekerd.

Hoe gaan de uitvaartverzekeraars hiermee om?

Per verzekeraar en soort verzekering verschilt het hoe ze hiermee omgaan. Het kan zijn dat de verzekeraar een vergoeding geeft voor de niet gebruikte diensten en/of geld terugbetaald aan de nabestaanden. Het kan ook zijn dat ze diensten en/of producten beschikbaar stellen voor een latere herinneringsbijeenkomst. Vraag daarom altijd aan de verzekeraar hoe zij hiermee omgaan.

tip

Tip

Bespreek van te voren met de uitvaartverzorger en verzekeraar welke diensten en/of producten binnen of buiten de dekking van de verzekering vallen.

Veelgestelde vragen

  Zijn er specifieke maatregelen voor de uitvaart van iemand die overleden is aan het coronavirus?

  Nee, er zijn geen specifieke maatregelen voor een uitvaart van iemand die is overleden aan het corona virus. Dit komt doordat de overdraagbaarheid coronavirus na overlijden klein is. Het virus overleeft maar een zeer korte tijd buiten het lichaam. Daarom is de kans dat het virus wordt overgedragen na overlijden klein.

  Voor het opbaren en/of inbalsemen blijven dezelfde regels van kracht.

  • Opbaren: de overledene mag zowel thuis als in het uitvaartcentrum worden opgebaard.
  • Inbalsemen: het inbalsemen van het lichaam van de overledene is mogelijk.

  Is een Islamitische uitvaart mogelijk tijdens de coronapandemie?

  Het is tot op zekere hoogte mogelijk om een Islamitische uitvaart te houden tijdens de coronapandemie.

  Begraven in het buitenland: het vervoeren van de overledene naar het buitenland kan door het coronavirus niet altijd. Als je wilt weten of de overledene in het buitenland kan worden begraven, raden wij je aan te informeren bij je begrafenisondernemer.

  Begraven in Nederland: een Islamitische begrafenis met eeuwigdurende rust is mogelijk in Nederland. De meeste natuurbegraafplaatsen en een aantal gemeentelijke begraafplaatsen hebben plaats voor een Islamitische begrafenis. Houd er rekening mee dat er ook begraafplaatsen zijn waar iemand voor een vastgestelde periode Islamitisch begraven kan worden.

  Is er noodopvang voor kinderen van uitvaartondernemers of werknemers in de uitvaartsector?

  Personen met een cruciaal beroep mogen gebruik maken van de noodopvang, wanneer zij niet in de mogelijkheid zijn om hun kinderen zelf op te vangen. Personen die bij een uitvaart een cruciale functie hebben, worden beschouwd als werkzaam in de zorg. Op deze manier vallen zij onder de groep met een cruciaal beroep en kunnen ze gebruik maken van de noodopvang. Vraag na bij je werkgever of bij de Rijksoverheid of jij in aanmerking komt voor de noodopvang.

  Worden de extra kosten voor rouwvervoer vanwege COVID-19 gedekt?

  Wanneer jouw dierbare vanwege het coronavirus naar een ander ziekenhuis werd overgeplaatst, kan het zo zijn dat je extra kosten voor rouwvervoer moet betalen.

  Vraag eerst aan de uitvaartverzekering of de uitvaartverzorger of zij de extra kosten van het rouwvervoer betalen.

  Als zij dit niet betalen dan betaalt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deze kosten. Dit kan je melden bij bij de Ombudsman Uitvaartwezen.

  Mogen er meer dan 6 werkdagen tussen het overlijden en de uitvaart zitten?

  Vangwege de coronacrisis kan de burgemeester de periode van 6 werkdagen verlengen. De burgemeester heeft de keuze om dit per geval te bekijken of 1 besluit te nemen voor alle uitvaarten in de gemeente. Informeer bij jou gemeente naar de mogelijkheden. Het is namelijk per gemeente verschillend of je hier een aanvraag voor moet doen.

  Normaal gesproken mag een begrafenis of crematie niet eerder dan 36 uur en later dan 6 werkdagen plaatsvinden.

  Wat kost een uitvaart ongeveer?

  In Nederland kost een uitvaart gemiddeld rond de €8.000 . De hoogte van de kosten hangen af van het soort afscheid en de persoonlijke wensen van de overledene. Een begrafenis is duurder dan een crematie. In 2022 betaal je voor een begrafenis gemiddeld tussen de €7.000 en €10.000. En voor een crematie gemiddeld tussen de €3000 en €6000.

  Voor meer informatie over de verzekering en de pakketten verwijzen wij je naar uitvaartverzekeringen.nl

Handige bronnen

Om jou van de meest recente informatie te voorzien hebben wij gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Lees ook:
Uitvaartverzekering afsluiten
Coronavirus: wat vergoedt mijn zorgverzekering?
Coronavirus hond en kat: alles wat je moet weten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.