Uitvaart en corona: alle regels op een rij

15 september 2021

Maatregelen uitvaart
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn er vanuit het kabinet, het RIVM (Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu) en de BGNU (brancheorganisatie voor de uitvaart) een aantal aanvullende maatregelen getroffen voor de uitvaartbranche. Op deze pagina kan je lezen welke maatregelen dit zijn.

Belangrijk om te weten
Bij alle uitvaartverzekeraars is het overlijden als gevolg van het coronavirus gedekt volgens de normale polisvoorwaarden van de uitvaartverzekering.

Recente coronamaatregelen voor uitvaarten

 • Er geldt vanaf 25 september geen verplichte 1,5 meter afstand nu nog wel. Vanaf de 25ste moeten de locaties het wel mogelijk maken dat bezoekers afstand kunnen houden. Met uitzondering van personen uit hetzelfde huishouden, kinderen en jongeren onder de 18 jaar;
 • De uitvaartlocaties bepalen zelf hoeveel personen zij toelaten;
 • Bezoekers moeten regelmatig hun handen wassen. De uitvaartlocaties hebben desinfecterende middelen beschikbaar;
 • Tot slot, bezoekers met coronaklachten worden geweigerd. Er wordt een uitzondering gemaakt voor eerstegraads nabestaanden die geen koorts hebben en niet hoesten. Het dragen van een chirurgisch mondmasker is voor hen verplicht.

Aantal aanwezigen

Bij een uitvaart is er geen maximum meer aan het aantal personen. Wel moeten de uitvaartlocaties ervoor zorgen dat iedereen 1,5 meter afstand houdt.

Vanaf 25 september geldt er geen verplichte 1,5 meter afstand meer in Nederland. Het blijft wel een dringend advies om de afstand te bewaren. De locaties moeten zich aan de opgestelde regels van het RIVM houden.

Ongewijzigde coronamaatregelen uitvaart en condoleance

 • Aanrakingen verboden: het schudden van handen of knuffelen/aanraken als condoleance is verboden (uitgezonderd personen uit hetzelfde huishouden, kinderen en jongeren onder de 18 jaar kunnen wel naast elkaar zitten, staan of elkaar omhelzen). Alle overige aanwezigen worden dringend geadviseerd 1,5 meter afstand te houden van elkaar. Geheel volgens de richtlijnen van het RIVM.
 • Mondkapjesplicht: er geldt een mondkapjesplicht voor de publieke ruimtes van uitvaartcentra. Vraag bij jouw begrafenisondernemer na in welke ruimtes dit verplicht is.
  Quarantaine: mensen die in quarantaine zitten door het coronavirus mogen de uitvaart niet bijwonen.
 • Gezondheidsklachten: iedereen die klachten vertoont, zoals koorts, verkoudheid of hoesten mag de uitvaart niet bijwonen (met uitzondering van eerstegraads nabestaanden die geen koorts hebben en niet hoesten, zij zijn verplicht om een chirurgisch mondkapje te dragen).
 • Livestreams en opnames: afhankelijk van de locatie is het mogelijk, voor iedereen die niet aanwezig kan zijn op de uitvaart, om het afscheid te volgen via een livestream of achteraf via een video-opname.

Horeca bij uitvaarten

Het is weer toegestaan om, zowel voor als na de uitvaart, eten en drinken aan te bieden. Wel wordt er geadviseerd om bezoekers een vaste zitplaats te geven.

Als de condoleance in een restaurant of café wordt gehouden, gelden de regels voor de horeca. Dan geldt dus wel:

 • een verplichte registratie;
 • een gezondheidscheck;
 • en een vaste zitplaats.

Vanaf 25 september veranderen de regels voor de horeca, vanaf dan geldt:

 • Verplichte coronapas
 • 1,5 meter afstand bewaren

Maatregelen voor de uitvaart van iemand die overleden is aan het coronavirus

 • Overdraagbaarheid coronavirus na overlijden: het virus overleeft maar een zeer korte tijd buiten het lichaam. De kans dat het virus wordt overgedragen na overlijden is daardoor klein.
 • Opbaren: de overledene mag zowel thuis als in het uitvaartcentrum worden opgebaard.
 • Inbalsemen: het inbalsemen van het lichaam van de overledene is mogelijk.

Islamitische uitvaart mogelijk tijdens de coronapandemie?

Begraven in het buitenland: het vervoeren van de overledene naar het buitenland kan door het coronavirus niet altijd. Als je wilt weten of de overledene in het buitenland kan worden begraven, raden wij je aan te informeren bij je begrafenisondernemer.

Begraven in Nederland: een Islamitische begrafenis met eeuwigdurende rust is mogelijk in Nederland. De meeste natuurbegraafplaatsen en een aantal gemeentelijke begraafplaatsen hebben plaats voor een Islamitische begrafenis. Houd er rekening mee dat er ook begraafplaatsen zijn waar iemand voor een vastgestelde periode Islamitisch begraven kan worden.

Afscheid nemen in de tijd van het Coronavirus

In deze tijden kan het lastig zijn om afscheid te nemen van een naaste. Gelukkig mag er telkens meer. Voor de meest recente maatregelen rondom een uitvaart raden wij aan om contact op te nemen met je begrafenisondernemer.

Lees ook:

Uitvaartverzekering afsluiten
Coronavirus: wat vergoedt mijn zorgverzekering?
Coronavirus hond en kat: alles wat je moet weten

Om jou van de meest recente informatie te voorzien hebben wij gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.