Uitvaart en corona: alle regels op een rij

2 februari 2021

Het nieuws omtrent het Coronavirus volgt zich in een rap tempo op. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent het Coronavirus en uitvaarten? Houd deze pagina dan goed in de gaten.

⭐  Goed om te weten: bij alle uitvaartverzekeraars is het overlijden als gevolg van het coronavirus gedekt volgens de normale polisvoorwaarden van de uitvaartverzekering.

Bronnen:

RIVM: https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/overlijden, https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/uitvaarten
DELA: https://www.dela.nl/over-dela/nieuws-en-media/20200309-informatie-over-uitvaarten-en-coronavirus
Monuta: https://www.monuta.nl/uitvaart/coronavirus-en-uitvaart/
Yarden: https://www.yarden.nl/over-yarden/nieuws/informatie-over-uitvaarten-en-coronavirus.htm

Maatregelen uitvaart

Om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, zijn er vanuit het kabinet, het RIVM (Rijks Instituut Volksgezondheid en Milieu) en de BGNU (brancheorganisatie voor de uitvaart) een aantal aanvullende maatregelen aangekondigd voor de uitvaartbranche. Hieronder kan je lezen welke maatregelen dit zijn:

Aantal aanwezigen

Laatste update: 2 februari 2021

Op 20 januari 2020 zijn er extra strenge maatregelen aangekondigd door premier Rutte, hieronder valt het  plan voor inzetten van een avondklok van 20:30 tot 04:30 uur.
Voor de uitvaartbranche is er op vanaf 25 januari ook weer een wijzing doorgebracht; er zijn vanaf nu weer maximaal 50 mensen* toegestaan bij uitvaarten en begrafenissen (voorheen waren dit 100 mensen).

*Personeel van de uitvaartonderneming, geestelijke medewerkers , kinderen t/m 12 jaar en medewerkers van de begraafplaats of het crematorium tellen niet mee voor het maximaal aantal aanwezigen.

Het doel van de lockdown is om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Daarnaast moet een uitvaart nog steeds voldoen aan de volgende regels:

– Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden;
– Bezoekers moeten regelmatig handen wassen, uitvaartlocaties hebben desinfecterende middelen beschikbaar;
– Iedereen moet een vaste zitplaats hebben;
– Aanwezigen moeten hun contactgegevens noteren (voor bron- en contactonderzoek door de GGD);
– En tot slot wordt er bij binnenkomst een gezondheidscheck uitgevoerd;

Horeca bij uitvaarten en begrafenissen

Laatste update: 2 februari 2021:. Bron: BGNU.

Het is nog steeds toegestaan om eten en drinken aan te bieden voor en na de uitvaart bij de condoleance.  Wel hebben bezoekers en nabestaanden een vaste zitplaats en moet er zo min mogelijk worden rondgelopen. De uitvaartplechtigheid en de condoleance vinden plaats op één locatie om teveel verplaatsingen te voorkomen.

Mocht de condoleance op een andere locatie worden gehouden, dan geldt een maximale groepsgrootte van 30 personen. Er mag in dat geval geen eten en drinken worden geserveerd.

Mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes

Laatste update: 2 februari 2021. Bron: Rijksoverheid.

Vanaf 1 december 2020 is er een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes voor iedereen van 13 jaar en ouder. Het kabinet begrijpt dat mondkapjes lastig zijn bij uitvaarten, maar roept desondanks iedereen op om ook in het uitvaartcentrum of crematorium zoveel mogelijk een mondkapje op te houden.

Natuurlijk geldt er een uitzondering als er een toespraak moet worden gegeven, dan mag het mondkapje tijdelijk even af.

Ongewijzigde corona-maatregelen uitvaart:

 •  Aanrakingen verboden: Het schudden van handen of knuffelen/aanraken als condoleance is verboden. Daarnaast moeten alle aanwezigen ruim 1,5 meter afstand houden van elkaar; dit geheel volgens de richtlijnen van het RIVM.
 • Quarantaine: Mensen die in quarantaine zitten door het Coronavirus mogen de uitvaart niet bijwonen; zij kunnen de uitvaart volgen op afstand.
 • Gezondheidsklachten: Iedereen die klachten vertoont van koorts, verkoudheid of hoesten mag de uitvaart niet bijwonen.
 • Live-streams en opnames: Waar mogelijk wordt het mogelijk gemaakt voor iedereen die niet aanwezig kan zijn op de uitvaart, om de uitvaart te volgen via een live-stream of achteraf via een video-opname.

Maatregelen voor de uitvaart van iemand die overleden is aan het COVID-19 virus

 • Overdraagbaarheid Coronavirus na overlijden: De kans dat het virus na overlijden op anderen over kan worden gebracht, is heel klein; het virus overleeft het uiterlijk een dag buiten het lichaam. Door gebruik van de normale hygiënische maatregelen (dragen van beschermingsmiddelen en het goed en regelmatig wassen van de handen na contact met de overledene) is het risico op overdracht minimaal.
 • Opbaren: De overledene mag zowel thuis als in het uitvaartcentrum worden opgebaard.
 • Open of gesloten kist: De kist mag zowel open als dicht.
  Inbalsemen: Het inbalsemen van het lichaam van de overledene is niet mogelijk.
 • Laatste verzorging: Familieleden mogen niet bij de laatste verzorging aanwezig zijn, gezien het op dit moment niet duidelijk is of iemand wel of niet besmet is met het virus.
 • Video: op deze video van Nu.nl is te zien hoe een crematie eraan toegaat van iemand die is overleden aan het Coronavirus.

Islamitische uitvaart mogelijk tijdens het coronavirus?

Ook tijdens het coronavirus is een Islamitische uitvaart mogelijk, al gelden er wel een aantal aangepaste maatregelen:
 • Islamitisch begraven is mogelijk met eeuwig durende grafrust is mogelijk op een specifiek aantal begraafplaatsen in Nederland. Daarnaast zijn er ook begraafplaatsen waar Islamitisch begraven kan worden voor een vastgestelde periode die telkens verlengd moet worden.
 • Begraven in het buitenland is vanwege het COVID-19 virus momenteel niet mogelijk. Indien de overledene in het buitenland begraven moet worden, kan hier ook een aanvraag voor worden gedaan; de burgermeester kan toestemming geven om de overledene nog niet te begraven. Het lichaam van de overledene kan in dat geval worden gebalsemd en gekoeld, zodat het op een later moment alsnog naar het buitenland vervoerd kan worden.

Afscheid nemen in de tijd van het Coronavirus

In deze tijden kan het lastig zijn om afscheid te nemen van een naaste. Gelukkig wordt er steeds vaker de optie geboden om een live-stream te volgen, zodat ook mensen op afstand afscheid kunnen nemen.

Lees ook:

Uitvaartverzekering afsluiten
Coronavirus: wat vergoedt mijn zorgverzekering?
Coronavirus hond en kat: alles wat je moet weten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.