Hoe zeg ik mijn zorgverzekering op?

Hoe zeg ik zelf mijn zorgverzekering op?

Jaarlijks rond 12 november tot en met 31 december kan je overstappen van zorgverzekering voor volgend jaar. Je kan ook na 31 december overstappen, hiervoor moet je wel zelf je zorgverzekering opzeggen bij je huidige zorgverzekeraar. Je hebt dan tot 1 februari de tijd om over te stappen.

Zorgverzekering opzeggen

Je kan je zorgverzekering eenvoudig zelf opzeggen door contact op te nemen met je huidige zorgverzekeraar. Let er wel op dat een zorgverzekering verplicht is en je een risico loopt als je niet verzekerd bent.

Zeg je zorgverzekering op voor 31 december

Nog niet zeker naar welke zorgverzekeraar je over wilt stappen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je je huidige zorgverzekering voor 31 december opzegt. Je hebt tot 1 februari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe verzekeraar. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht per januari in. Als je besluit je zorgverzekering zelf op te zeggen, raden wij je aan deze opzegging altijd aangetekend te versturen.

Automatisch op laten zeggen met de opzegservice

Alle zorgverzekeraars hebben een opzegservice. Kies je voor 31 december voor een nieuwe zorgverzekering, en meld je je hierbij aan, dan zal je nieuwe zorgverzekeraar automatisch de oude voor je opzeggen. Toch niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Je krijgt 14 dagen bedenktijd, waarbinnen je de overstap nog kunt annuleren.

Wisselen van zorgverzekering niet meer mogelijk in februari

Na 1 februari is het niet meer mogelijk te wisselen van zorgverzekeraar. Alleen in de onderstaande gevallen mag je na 1 februari je huidige zorgverzekering opzeggen:

  • Als je 18 jaar bent geworden.
  • Als je uit een militair dienstverband komt.
  • In verband met echtscheiding.
  • Bij beëindiging van een collectief.
  • Bij tussentijdse aanpassingen in de polisvoorwaarden door de zorgverzekeraar.