Zorgverzekering afsluiten

Vind direct de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie
Vul je gegevens in en check je besparing
supplier-logo
€105,25
per maand
checkmark Ziezo Selectief
checkmark Directe acceptatie
checkmark Eigen risico van €385
supplier-logo
€116,95
per maand
checkmark Betaal eigen risico in termijnen
checkmark Bepaal wanneer je premie betaalt
checkmark Eigen risico van €385
supplier-logo
€119,08
per maand
checkmark Vrije zorgkeuze
checkmark Second opinion door specialisten
checkmark Eigen risico van €385

Betaal je dit jaar een hoge zorgpremie en wil je die volgend jaar verlagen? Vanaf midden november dit jaar tot en met januari volgend jaar kan je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Ook dit jaar bieden wij natuurlijk weer een uitgebreide zorgvergelijker aan waarmee je meer dan 20 zorgverzekeringen kunt vergelijken op basis van premie, zorgkeuze en dekking. Vanaf november kan je met behulp van deze vergelijker zien welke verzekering het beste bij jou past en kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor het nieuwe jaar.

Waarom een zorgverzekering afsluiten?

De afgelopen jaren zijn de zorgkosten flink gestegen. Aangezien je verplicht bent om minimaal een basisverzekering af te sluiten als je in Nederland woont is het stijgen van de zorgkosten nadelig voor ons allemaal. Daarom loont het om ieder jaar zorgverzekeringen te vergelijken, zodat je vervolgens een goedkopere zorgverzekering kunt afsluiten.

Wij van Overstappen begrijpen dat je graag zo min mogelijk aan zorgkosten wilt betalen. Daarom helpen wij je met het vergelijken van verschillende zorgverzekeraars. Zo kun je met behulp van onze vergelijker precies zien hoeveel geld je bespaart als je nu overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Je krijgt dan een overzicht te zien van de beste verzekeraars op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. Vervolgens kun je daaruit een verzekeraar kiezen die het beste bij je past.

zorgverzekering afsluiten

Bespaar tot €250 per jaar

Heb je een verzekeraar gekozen? Dan is het tijd om over te stappen en kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Met je overstap kun je tot wel €250 per jaar besparen. Dat is nog eens mooi meegenomen! Weet je niet zeker welke dekking je moet kiezen? Of wil je graag weten waar je op moet letten wanneer je een nieuwe verzekering afsluit? Op onze zorgverzekering pagina lees je hier meer over.

Ben je net 18 jaar geworden en wil je een zorgverzekering afsluiten? Bekijk dan eens onze zorgverzekering 18 jaar pagina. Ook kun je meer informatie vinden op onze studenten pagina. Heb je hierna nog vragen? Dan kun je contact opnemen met onze klantenservice. Zij staan je graag te woord en helpen je met het beantwoorden van je vragen.

Wanneer een zorgverzekering afsluiten?

Ieder jaar kun je in de overstapperiode vanaf 12 november tot en met 31 december een zorgverzekering afsluiten. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan op 1 januari van het nieuwe kalenderjaar in. Daarnaast is het ook mogelijk om je huidige zorgverzekering op te zeggen in de overstapperiode. Vervolgens kun je in januari een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Houd er rekening mee dat je je oude zorgverzekering in ieder geval vóór 1 januari 2021 opzegt. Je kunt dan nog tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Hoe sluit ik een zorgverzekering af?

Als je van plan bent om een zorgverzekering af te sluiten dan kun je dit in 6 stappen doen:

1. Zorgbehoefte
De eerste stap is het bepalen van je zorgbehoefte. Niet iedereen heeft dezelfde zorg nodig, daarom is het verstandig om te bepalen welke zorg jij nodig denkt te hebben. Je kunt natuurlijk niet altijd van te voren bepalen welke zorg je nodig hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar als je op voorhand weet dat je komend jaar vaker naar de fysiotherapeut gaat dan kun je hier rekening mee houden.

2. Eigen risico
De tweede stap is het bepalen van het eigen risico. Uiterlijk 18 november 2020 maken verzekeraars bekend hoeveel eigen risico je per jaar gaat betalen. Vind je het eigen risico te hoog en denk je weinig zorg nodig te hebben? Dan kun je voor een vrijwillig eigen risico kiezen. Je betaalt dan maandelijks een lage premie, maar als je toch iets overkomt dan zul je zelf voor de zorgkosten moeten opdraaien.

3. Soort polis
De derde stap is het kiezen van je polis. Zorgverzekeraars bieden drie soorten zorgverzekeringen aan: naturaverzekering (naturapolis), restitutieverzekering (restitutiepolis) en een combinatiepolis.

4. Aanvullende verzekering
Naast de basisverzekering kun je ook nog een aanvullende verzekering afsluiten. Dit is bijvoorbeeld handig als je naast de standaardzorg ook nog extra zorgkosten vergoed wilt hebben. Als je weet dat je komend jaar vaak naar fysiotherapie gaat of een uitgebreide tandartsbehandeling wilt laten uitvoeren dan is het vaak verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.

5. Zorgverzekering vergelijken
Nu je weet hoe een zorgverzekering in elkaar zit, kun je zorgverzekeringen vergelijken. Onze vergelijker geeft je een duidelijk overzicht van de zorgverzekeraars en de premies. Zo weet je in een paar minuten waar je aan toe bent en kun je de verzekeraar kiezen die het beste bij je past.

6. Zorgverzekering afsluiten
Heb je een zorgverzekering en zorgverzekeraar gekozen? Dan is het tijd om een een zorgverzekering af te sluiten. Met behulp van onze vergelijker kun je gemakkelijk en snel een zorgverzekering afsluiten. Vervolgens heb je nog een bedenktijd van 14 kalenderdagen waarin je de verzekering kunt opzeggen.

Vul je gegevens in en sluit gemakkelijk een zorgverzekering af

Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Voor alle zorg die niet wordt vergoed door je basisverzekering, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Je bent in Nederland niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten.

In de volgende situaties is het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering verstandig:

  • Je hebt af en toe of vaak zorg nodig; als je bijvoorbeeld meerdere keren per jaar naar de tandarts gaat voor een behandeling (geen controle), dan is het aan te raden om je aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
  • Je situatie wijzigt; als je verwacht vaker te gaan sporten, dan kan het slim zijn om je aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie.

In welke gevallen hoef ik geen aanvullende verzekering af te sluiten?

Soms is het niet nodig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je zelf voldoende spaargeld hebt of weinig zorg nodig denkt te hebben.  In dat geval is het voordeliger om geld opzij te zetten en daarmee eventuele behandelingen te betalen.

Ga je bijvoorbeeld alleen 1 of 2 keer per jaar naar de tandarts voor controle en je gebit blijkt in orde, dan betaal je ongeveer €25 per keer. Terwijl je al snel €10 per maand betaalt als je een aanvullende tandartsverzekering afsluit. Dit is een verschil van €70!

Ons advies: Dit verschilt sterk per aanvullende verzekering, dus kijk goed wat de verzekering voor vergoeding uitkeert en hoeveel premie je betaalt. Bedenk daarnaast hoe groot de kans is dat je gebruik gaat maken van deze zorg.

Acceptatieplicht zorgverzekeraars

Wist je dat voor basisverzekeringen een acceptatieplicht geldt? Dit betekent dat zorgverzekeraars je niet mogen weigeren als je een nieuwe basisverzekering afsluit. Je kunt dus altijd zonder problemen overstappen.

Bij aanvullende verzekeringen geldt geen acceptatieplicht: zorgverzekeraars mogen vragen naar je zorgverleden. Als ze vinden dat je te veel gebruikmaakt van zorg, kunnen ze je weigeren. Des te ouder je wordt, des te groter de kans dat je afgewezen wordt. Als je een uitgebreid zorgverleden hebt en/of al op leeftijd bent, is het verstandig om pas je oude aanvullende verzekering op te zeggen zodra je geaccepteerd bent bij de nieuwe verzekeraar.

zorgverzekering afsluiten

Overstappen zorgverzekering

Wanneer je op Overstappen.nl een vergelijking maakt, krijg je een lijst te zien met alle zorgverzekeringen. Vervolgens kun je de zorgverzekeringen sorteren op premiehoogte of op beoordeling van polisvoorwaarden. Je kiest de beste zorgverzekering voor jouw situatie en kan deze binnen 5 minuten afsluiten. Hebben jij en je partner afzonderlijke zorgverzekeringen? Met onze zorgvergelijker vind je ook voor je partner een passende zorgverzekering.

Overstapservice zorgverzekering afsluiten

Met onze overstapservice kun je snel en zonder gedoe overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Sluit je je zorgverzekering uiterlijk 31 december af? Dan zegt je nieuwe zorgverzekeraar je huidige zorgverzekering gratis en automatisch op. Overstappen is binnen enkele minuten geregeld.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf je huidige verzekering op te zeggen. Je hebt dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Voor een aanvullende verzekering is dit echter niet aan te raden in verband met medische acceptatie-eisen. Als je je dekking wilt uitbreiden en je wordt niet geaccepteerd door een zorgverzekeraar, dan heb je je huidige zorgverzekering al opgezegd. Wij raden je aan je huidige verzekering aan te houden totdat je bent geaccepteerd.

Kan ik een zorgverzekering afsluiten wanneer ik wil?

Nee, je kunt niet op ieder moment in het jaar een zorgverzekering afsluiten. Je kunt elk jaar tussen half november en 1 januari je zorgverzekering opzeggen. Buiten deze periode mag je alleen in sommige gevallen je zorgverzekering opzeggen.

Wanneer mag je wél op andere momenten een andere zorgverzekering afsluiten?

Er zijn een aantal uitzonderingen op de regel:

  • Je bent 18 geworden en wilt een eigen zorgverzekeraar in plaats van verzekerd blijven via je ouders
  • Je bent gescheiden en was op 1 polis verzekerd samen met je partner
  • Je bent gewisseld van werkgever en valt niet meer onder de collectieve verzekering van je oude werk
  • Militaire dienst
  • Je verhuisd naar het buitenland en moet daar een zorgverzekering afsluiten
  • De voorwaarden van je zorgverzekering worden tussentijds gewijzigd

Zorgverzekering afsluiten

Een zorgverzekering afsluiten op Overstappen.nl is binnen een paar minuten gedaan. Door ieder jaar opnieuw te kijken of je goed verzekerd bent en de dekkingen nog voldoende zijn, weet je zeker dat je een zorgverzekering hebt die bij jou past. Misschien is het namelijk wel slim om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten, omdat je ergens anders een stuk minder premie hoeft te betalen.

Overtuigd? Sluit hieronder snel en gemakkelijk je een zorgverzekering af die bij jou past.

Vul je gegevens in en sluit gemakkelijk een zorgverzekering af