Zorgverzekering afsluiten

Betaal je dit jaar een hoge zorgpremie en wil je die voor aankomend jaar verlagen? Dan heb je hier nu weer de kans voor! Tot 31 december hebben alle Nederlandse consumenten weer de kans om te switchen van zorgverzekering.  

Vergelijk & verlaag je zorgpremie

Overstappen.nl biedt dit switch-seizoen weer een uitgebreide zorgvergelijker aan waarin je meer dan 20 zorgverzekeringen kunt vergelijken op basis van premie, zorgkeuze en dekking. Met behulp van deze vergelijker kun je zien welke verzekering het best past bij jouw voorkeuren.

Vul je gegevens in en check je besparing

Geslacht

Kies je geslacht

Geboortedatum

Vul je geboortedatum in Vul een geldige geboortedatum in

 

Waarom een vergelijking maken

Een vergelijking maken kost je 3 minuten tijd en betekent niet meteen dat je ook over moet stappen. Het is slim ieder jaar opnieuw te evalueren of je nog goed zit waar je verzekerd bent, of je dekkingen nog voldoen en of je ergens anders misschien een stuk minder premie kunt betalen. Ben je tevreden over je zorgverzekeraar en heb je de juiste dekkingen? Vergelijk dan alleen om te kijken of het ergens anders goedkoper kan. Kan de premie niet omlaag? Blijf dan bij je oude zorgverzekeraar en vergelijk je zorgverzekering voor volgend jaar opnieuw.

 

Veranderingen in de basisverzekering

Nog een goede reden om je even in de zorg te verdiepen zijn de veranderingen in de zorgpakketten. De afgelopen jaren is er heel wat veranderd en dat geldt ook voor aankomend jaar. Zo bepaalt de overheid ieder jaar opnieuw welke zorg in de basispakket blijft, voor de overige zorg kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Ook hebben de zorgverzekeraars de nieuwe premies voor 2017 bekendgemaakt. Alle premies stijgen, maar hoeveel is afhankelijk van de zorgverzekeraar, dit mogen de verzekeraars zelf bepalen. Dit kan invloed hebben op de premie die jij betaalt voor je basisverzekering. Check dus hoeveel jouw premie is gestegen.

Welke zorg verwacht je nodig te hebben?

Speel in op veranderingen in je zorgbehoefte. Heb je de aanvullende verzekeringen die je nu hebt lopen aankomend jaar ook nog nodig of zijn je zorgbehoeftes veranderd? Zet voor jezelf op een rijtje van welke zorg je komend jaar gebruik denkt te gaan maken. Heb je hiervoor een extra aanvullende verzekering nodig of heb je juist genoeg aan alleen een aanvullende verzekering? Tot eind december heb je de mogelijkheid je zorgbehoefte te evalueren en te bekijken hoeveel je kunt besparen.

Acceptatieplicht zorgverzekeraars

Voordat je je oude zorgverzekering opzegt is het verstandig om stil te staan bij de acceptatieplicht voor verzekeringen. Voor een basisverzekering geldt deze acceptatieplicht, iedere zorgverzekeraar moet jou accepteren als nieuwe klant. Je kunt dus altijd zonder zorgen overstappen naar een nieuwe basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering geldt geen acceptatieplicht, zorgverzekeraars mogen vragen naar jouw zorgverleden. Wanneer je veel gebruik maakt van zorg kan de zorgverzekeraar besluiten om je niet te accepteren als klant. Deze acceptatie neemt ook af naarmate je ouder wordt. Als je een uitgebreid zorgverleden hebt of al op leeftijd bent dan is het verstandig om eerst af te wachten of de nieuwe verzekeraar je accepteert voordat je je oude aanvullende verzekering opzegt.

Acceptatieplicht

Zorgverzekering afsluiten? Vergelijk de kosten met de vergoeding

Sluit niet zomaar een aanvullende verzekering af. Kijk eerst of de premie voor de verzekering wel opweegt tegen de vergoeding. Sommige aanvullende verzekeringen bieden een maximale vergoeding die bijna even hoog is als de premie die je hiervoor betaalt. In dit geval betaal je de gehele vergoeding eigenlijk al zelf via je premie, maar als je geen gebruikmaakt van de zorg ben je alsnog de premie kwijt. Je kunt er dan beter voor kiezen om uit eigen zak te betalen op het moment dat je gebruikmaakt van de zorg, zodat je dit geld bespaart als je de zorg niet nodig hebt. Dit verschilt sterk per aanvullende verzekering. Kijk daarom goed wat de verzekering voor vergoeding uitkeert, hoeveel premie je hiervoor betaalt en bedenk hoe groot de kans is dat je gebruik zult gaan maken van deze zorg.

Top 3 zorgverzekeringen

Wanneer je een vergelijking maakt, krijg je de top 3 van zorgverzekeringen te zien die het beste passen bij je wensen. Je kunt uiteraard ook het volledige overzicht van zorgverzekeringen bekijken. Vervolgens kun je de zorgverzekeringen sorteren op premiehoogte of op beoordeling van polisvoorwaarden. Je kiest de beste zorgverzekering voor jou situatie en kan deze binnen 5 minuten afsluiten.

De zorgverzekering afsluiten

Heb je een zorgverzekering gevonden die past bij je situatie en beschikt over de gewenste dekkingen? De meeste zorgverzekeringen sluit je direct online af. Bij het afsluiten zijn er nog enkele aanvullende vragen die je moet beantwoorden. Hebben jij en je partner afzonderlijke zorgverzekeringen? Dan sluit je apart een zorgverzekering af in de vergelijker. Voor sommige zorgverzekeringen wordt je doorverwezen naar de website van de zorgverzekeraar. Dan kun je hier de zorgverzekering afsluiten.

Overstappen zorgverzekering

14 dagen bedenktijd

Steeds meer consumenten sluiten hun zorgverzekering online af. Volgens de wet is er ´koop op afstand´ als jij en de verkoper elkaar niet zien. Je hebt dan na het afsluiten van je zorgverzekering 14 dagen bedenktijd. Je kunt dan zonder reden binnen 14 kalenderdagen de basisverzekering en/of aanvullende verzekering kosteloos beëindigen. Sluit je bij een verzekeringskantoor je zorgverzekering af? Dan geldt er geen bedenktijd.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

 

Zorgverzekeringen vergelijken