Vergoeding APS therapie verzekering | Overstappen.nl

Vergoeding APS therapie verzekering

APS staat voor ‘Actie Potentiaal Simulatie’ en wordt toegepast als pijnbestrijding. APS therapie vergoeding kan worden verkregen vanuit een aanvullende verzekering. Bij veel zorgverzekeraars is dit een reguliere aanvullende ‘plus/extra/comfort’ -verzekering, bij andere zorgverzekeraars ontvang je de APS therapie vergoeding vanuit de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Wat is APS therapie
De behandeling
APS-apparaat
APS therapie bij welke klachten?
Wanneer geen gebruik maken van APS therapie
De kosten van een APS behandeling
Vergoeding APS behandeling
Voorwaarden vergoeding APS behandeling
Coulanceverklaring
Aanvullende verzekering voor APS therapie

Wat is APS therapie

APS therapie is een behandeling waarbij -door de toepassing van lichte elektrische stroompjes- het lichaam zichzelf herstelt van pijn of ontstekingen. De elektrische stroompjes die op het lichaam worden toegepast bootsen de natuurlijke stroom na die in het lichaam plaatsvindt. Door de toepassing van deze stroom komen lichaamseigen stoffen vrij die pijn verminderen en ontstekingen remmen.

De behandeling

Tijdens de behandeling ligt de patiënt op een behandeltafel of stoel. De APS therapeut zal vervolgens het APS-apparaat met de patiënt op de juiste plek verbinden via elektroden. Na het aansluiten van de elektroden zal de therapeut beginnen met de behandeling door het toedienen van nauwelijks voelbare elektrische energie.

APS-apparaat

eerste hulp kitHet apparaat dat voor APS therapie wordt gebruikt is ongeveer zo groot als een klein plastic koffertje. Het apparaat werkt op batterijen. De APS therapeut plaatst de elektroden vanuit het apparaat op de plekken die behandeld moeten worden. De elektroden moeten zo worden aangebracht, dat er denkbeeldige lijnen kunnen worden getrokken tussen de elektroden, die dwars door het te behandelen gebied lopen.

APS therapie bij welke klachten?

Mensen kunnen baat hebben bij APS therapie bij de volgende ziekten of klachten:

 • blessures
 • reuma
 • allergieën
 • jicht
 • migraine
 • energieverlies
 • pijn aan de spieren en gewrichten
 • burn-out
 • dystrofie

Wanneer geen gebruik maken van APS therapie

APS therapie is voorlopig nog niet beschikbaar voor bepaalde groepen mensen, namelijk:

 • Mensen die een elektronisch implantaat hebben zoals een pacemaker
 • Mensen waarbij kanker is vastgesteld
 • Mensen die lijden aan epilepsie
 • Mensen die nog niet kunnen aangeven wat hij/zij voelt (kinderen jonger dan 2 jaar)
 • Zwangere vrouwen
 • Mensen die onlangs een hersen- of hartinfarct of acute trombose hebben gehad

De reden dat de therapie voor deze groepen mensen nog niet beschikbaar is, is omdat er nog geen wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn over de effecten van de APS-therapie op de personen in deze situaties en/of met deze klachten. –Het APS apparaat kan overigens veilig worden gebruikt door personen met knie- en/of heupprothesen of andere prothesen of metalen of keramische implantaten.”Passieve” implantaten zijn dus géén contra-indicaties.-

De kosten van een APS behandeling

APS therapeuten bepalen zelf de kosten van een sessie. De kosten kunnen hierdoor per behandelaar verschillen. De meeste APS therapeuten vermelden de kosten per sessie op de website. Op zoek naar hulp bij het vinden van een geschikte APS therapeut? Laat je adviseren door de beroepsvereniging voor APS-Therapie. De BVAT kan je het best helpen bij het vinden van een ervaren en goed opgeleide APS therapeut.

Vergoeding APS behandeling

APS therapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor het ontvangen van vergoeding voor APS therapie zal een aanvullende verzekering moeten worden aangevraagd. De hoogte van de APS therapie vergoeding wordt bepaald door de maandelijkse premie die je betaalt en de dekking die hierbij hoort. APS therapie vergoeding kan bij de meeste zorgverzekeraars worden verkregen uit de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen.

Voorwaarden vergoeding APS behandeling

De meeste zorgverzekeraars stellen voorwaarden voor het vergoeden van de behandelingen van APS therapie. Een voorwaarde voor het ontvangen van APS therapie vergoeding is dat de APS therapeut geaccrediteerd lid moet zijn van de beroepsvereniging: ‘Beroepsvereniging Voor APS Therapie’ (BVAT). Let wel op dat de therapeut onder contract staat bij je zorgverzekeraar. Bij sommige zorgpolissen ontvang je alleen APS therapie vergoeding wanneer dit het geval is.

Coulanceverklaring

Wanneer in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar staat dat je geen recht hebt op APS therapie vergoeding, kun je proberen alsnog vergoeding aan te vragen door een coulanceverklaring samen met de factuur naar je zorgverzekeraar te sturen. In sommige gevallen zul je dan alsnog een (gedeeltelijke) APS therapie vergoeding ontvangen. Een coulanceverklaring is vaak te krijgen bij je APS therapeut.

Aanvullende verzekering voor APS therapie

APS therapie wordt door zorgverzekeringen vanuit verschillende aanvullende verzekeringen vergoed. Bij sommige zorgverzekeraars ontvang je APS therapie vergoeding vanuit de reguliere aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld een plus, optimaal of extra pakket), bij andere zorgverzekeraars ontvang je de APS therapie vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen. Check voor de zekerheid de voorwaarden van je zorgverzekeraar om te zien hoe APS therapie vergoed wordt en welke voorwaarden worden gesteld. Vergelijk via onze zorgvergelijker de verschillende aanvullende zorgverzekeringen.

Vergoedingen voor de behandeling van een alternatief genezer per zorgverzekeraar

Direct weten wat de vergoeding voor een behandeling van een alternatief genezer is per verzekeraar? Bekijk dit eenvoudig in onze zorgvergelijker. In onze vergelijker kan je aangeven dat je een zorgverzekeraar wilt die de behandeling van een alternatief genezer vergoed. Hierna krijg je een overzicht te zien van alle verzekeraars die  behandeling van alternatieve genezers vergoeden. Zo betaal je nooit teveel en weet je zeker dat je altijd goed gedekt bent.