Vergoeding Natuurgeneeskunde vergoeding

Natuurgeneeskunde is de overkoepelende naam voor een aantal geneeswijzen die vallen onder de alternatieve geneeswijzen. De alternatieve geneeswijzen als behandelvorm worden steeds populairder. 16% van de Nederlandse bevolking geeft aan wel eens gebruik te maken van een vorm van alternatieve geneeswijzen. Natuurgeneeskunde wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, je kunt vaak wel een vergoeding krijgen als je een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen hebt afgesloten.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Wat is natuurgeneeskunde?
Natuurgeneeskundige vakgebieden
Voor wie is het?
Voorwaarden voor vergoeding
Vergoeding natuurgeneeskunde verzekering 2022

Wat is natuurgeneeskunde?

De natuurgeneeskunde is een verzamelnaam voor verschillende soorten alternatieve geneeswijzen. Niet alle alternatieve geneeswijzen vallen onder de natuurgeneeskunde. De natuurgeneeskundige geneeswijzen hebben met elkaar gemeen dat deze allemaal uitgaan van een holistische benadering van het lichaam. Dit betekent dat het lichaam wordt gezien als één samenhangend geheel, bestaande uit vier eenheden; een fysieke-, psychische-, emotionele- en spirituele eenheid. Deze eenheden moeten met elkaar in balans zijn voor een optimale gezondheid. De natuurgeneeskunde richt zich bij de behandeling niet op het genezen van de ziekte of het bestrijden van de klachten, maar concentreert zich op het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Dit zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd tijdens de behandelingen, om zo de balans tussen de eenheden in het lichaam terug te vinden.

Natuurgeneeskundige vakgebieden

Natuurgeneeskunde is zowel een eigen vakgebied als een overkoepelende naam voor een aantal vakgebieden. De geneeswijzen die vallen onder natuurgeneeskunde zijn:

GeneeswijzenBehandelwijze
AdemhalingstherapieBewust worden van je eigen ademhaling en de manier van ademhalen aanleren die het best bij je past.
AuratherapieEen aura is een magnetisch veld dat om je lichaam heen hangt. Dit veld kan geblokkeerd zijn, waardoor klachten kunnen ontstaan. Bij auratherapie probeert de therapeut deze blokkades weg te nemen.
AyurvedaIeder lichaam bestaat uit drie bio-energetische krachten. Ayurveda probeert deze energie goed te verdelen om zo een goede balans tussen de drie krachten te vinden.
BloesemtherapieHet innemen van bepaalde bloesems kan negatieve emoties ombuigen naar positieve emoties.
EuritmietherapieHet aanleren en uitvoeren van ritmische bewegingen, waardoor het lichaam uiterlijk en innerlijk in beweging komt.
FytotherapieHet gebruiken van natuurlijke geneesmiddelen uit planten en kruiden, om het lichaam te genezen.
HydrotherapieHet uitvoeren van bewegingsoefeningen in een warmwaterbad waardoor je leert om je gewrichten beter te bewegen.
HypnotherapieHierbij word je in een trance gebracht, waarbij je zelf de controle houdt, zodat je beter kunt luisteren naar je eigen lichaam en er achter kunt komen waar de oorzaken van je klachten liggen.
IriscopieIeder deel van het lichaam is gekoppeld aan een plek in de iris. Bij iriscopie wordt gekeken welk deel van je lichaam ziek is, of wat voor soort ziekte je onder de leden hebt, door de iris af te lezen.
KinesiologieHet uitoefenen van druk op de spieren, waardoor blokkades zichtbaar worden en de balans wordt geprobeerd terug te vinden.
KruidentherapieHet gebruiken van verschillende natuurlijke geneesmiddelen om de energie in balans te krijgen en lichamelijke tekorten aan te vullen.
LichttherapieEen speciale lamp schijnt licht in je ogen of op je huid. Dit kan je biologische klok beïnvloeden en helpen bij winterdepressies, of het kan toegepast worden bij bepaalde huidaandoeningen.
MassageDoor met lichte druk over het lichaam en de spieren te wrijven, kan stijfheid, pijn aan de spieren of kramp worden verlicht.
NeuraaltherapieDoor een injectie met een snelwerkend verdovend middel op de plek van de klacht, wordt de pijn weggenomen en kan het lichaam zichzelf herstellen.
Orthomoleculaire geneeskundeHet gebruiken van goede voeding als geneesmiddel.
ReikiHet doorgeven van energie van gever naar ontvanger, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.
ReïncarnatietherapieDoor middel van trance worden problemen toegankelijk uit het verleden. Deze problemen kunnen zo worden herbeleefd en worden verwerkt.
VoedingstherapieHet reinigen en voeden van je lichaam en geest met natuurlijke voedingsstoffen die passen bij jouw lichaam.
VoetreflextherapieDoor het behandelen van de reflexzones in de voeten, wordt de balans in het lichaam teruggevonden.

 

Voor wie is het?

Iedereen kan kiezen voor een natuurgeneeskundige behandeling, zowel kinderen als volwassenen. Het is vaak wel van belang dat je je openstelt voor de behandeling. Veel therapieën vragen om een hoge concentratie, het is belangrijk dat je je hier aan overgeeft om de behandeling te laten werken.

Voorwaarden voor vergoeding

Zorgverzekeraars stellen een aantal voorwaarden aan het uitkeren van een vergoeding:

  • Een behandelend therapeut moet verbonden zijn aan een beroepsvereniging. Verschillende verzekeraars kunnen verschillende beroepsverenigingen erkennen. De meest voorkomende zijn VNT, NWP en VBAG. Andere beroepsverenigingen zijn AVIG, BATC, LVNG, MBOG, NFPN, NVGN, RBCZ, SRBAG en VIT.
  • Sommige verzekeraars stellen de voorwaarden dat de behandelend arts staat geregistreerd in hun zorgregister.
  • Niet alle therapieën worden vergoed door alle verzekeraars. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld wel natuurgeneeskunde maar geen reiki. Het is dan handig om van tevoren te checken hoe jouw behandelend therapeut staat geregistreerd en of jouw zorgverzekering dit soort geneeswijzen vergoedt.

Vergoeding natuurgeneeskunde verzekering 2022

De natuurgeneeskunde is een overkoepelende naam voor meerdere alternatieve geneeswijzen en valt daarom onder de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Als je van plan bent een natuurgeneeskundige behandeling te ondergaan, dan kun je hiervoor een vergoeding krijgen als je een aanvullende verzekering met alternatieve geneeswijzen afsluit. Voor de vergoeding van de alternatieve geneeswijze worden alle behandelingen van verschillende alternatieve geneeswijzen opgeteld. Houd hier rekening mee als je van plan bent om gebruik te maken van meerdere alternatieve geneeswijzen. Om te vergelijken welke zorgverzekering de beste aanvullende verzekering met natuurgeneeskundige dekking heeft, kun je gebruik maken van onze zorgvergelijker en krijg je meteen een overzicht van alle passende zorgverzekeringen.

 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.