Bedenktijd autoverzekering: hoe zit dat? | Overstappen.nl

Bedenktijd autoverzekering: hoe zit dat?

Wat is de bedenktijd van je autoverzekering? Op deze pagina lees je alles over de wettelijke bedenktijd en de stappen die je moet doorlopen om je autoverzekering op tijd te annuleren.

Hoeveel dagen bedenktijd heb ik?

Sluit je een autoverzekering af? Dan doe je dit meestal op afstand. Je gaat niet bij de verzekeraar langs, maar meld je aan via de website, mail, telefoon of natuurlijk via een vergelijkingsite zoals Overstappen.nl. Dit wordt een ‘koop op afstand’ genoemd.

In Nederland heb je bij een koop op afstand recht op een bedenktijd. Binnen deze periode kun je de aankoop kosteloos annuleren en krijg je dus je geld weer terug. Ook voor autoverzekeringen is de bedenktijd van toepassing en kun je na het ontvangen van de polis dus nog je autoverzekering wijzigen en van verzekeraar wisselen.

Wettelijke bedenktijd

De bedenktijd is wettelijk vastgelegd en alle autoverzekeraars moeten zich hieraan houden. Heb je een autoverzekering afgesloten? Dan kun je deze binnen 14 dagen weer annuleren. De 14 dagen gaan in op het moment dat je de polis hebt ontvangen.

Hoe annuleer ik binnen de bedenktijd?

De wettelijke bedenktijd wordt ook wel het herroepingsrecht genoemd. Om het herroepingsrecht uit te oefenen, moet je je verzekeraar via een zogenaamde ondubbelzinnige verklaring (bijvoorbeeld schriftelijk, per post, fax of e-mail) laten weten dat je de overeenkomst wilt herroepen. Je kunt hiervoor het modelformulier voor herroeping gebruiken, maar dit is niet verplicht.

Heb je je verzekering geannuleerd? Dan betekent dit dat je ook met terugwerkende kracht niet verzekerd bent geweest voor de dagen vanaf het afsluiten van je verzekering.

Je bent in Nederland verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben om met je auto de openbare weg op te mogen. Annuleer je je autoverzekering binnen de bedenktijd? Zorg dan dat je direct een nieuwe verzekering afsluit. Doe je dit niet, dan kun je je auto tijdelijk niet gebruiken.

Voorbeeld bedenktijd autoverzekering

Stel, je hebt op 1 juni een autoverzekering afgesloten bij verzekeraar X. Je krijgt de polis toegestuurd en op dat moment gaat de bedenktijd in. Op 5 juni, binnen deze bedenktijd, kom je toch een goedkopere optie tegen en besluit je je verzekering bij verzekeraar X te annuleren. Dit werkt als volgt:

  • Contact met de verzekeraar: je neemt zo snel mogelijk contact op met verzekeraar X en geeft aan waarom je de verzekering wilt annuleren. Dit kan via de contactgegevens die in je bevestigingsmail of op de website staan.
  • Bevestiging van de annulering: verzekeraar X stuurt een bevestiging dat de annulering is ontvangen en verwerkt. In deze bevestiging worden ook verdere details gegeven over de terugbetaling en eventuele andere relevante informatie.
  • Terugbetaling van betalingen: nadat je de overeenkomst hebt herroepen, ontvang je alle betalingen die je tot op dat moment hebt gedaan terug. De terugbetaling gebeurt doorgaans met hetzelfde betaalmiddel als waarmee je de oorspronkelijke betaling hebt gedaan. Verzekeraar X zal geen kosten in rekening brengen voor de terugbetaling.
“Let op! Er kunnen uitzonderingen van toepassing zijn op het herroepingsrecht, afhankelijk van de specifieke polisvoorwaarden van de verzekeraar. Controleer daarom altijd de bevestigingsmail en/of de website van je autoverzekeraar voor gedetailleerde informatie.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Autoverzekering vergelijken

Op zoek naar een goede autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 14-06-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De bedenktijd van je autoverzekering gaat in op het moment dat je de polis ontvangt. Dit betekent dat je vanaf dat moment 14 dagen de tijd hebt om je verzekering kosteloos te annuleren.

Ja, ook als je via Overstappen.nl een autoverzekering afsluit, heb je recht op de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Wil je je verzekering annuleren? Neem dan contact op met de verzekeraar bij wie je de polis hebt afgesloten. De contactgegevens vind je in de bevestigingsmail of op de website van de verzekeraar.

Ja, het opzeggen van je autoverzekering binnen de bedenktijd is doorgaans gratis. Je ontvangt de bedragen die je tot de opzegging hebt betaald weer terug via het betaalmiddel dat je hebt gebruikt bij het afsluiten van de verzekering.

Als je na de bedenktijd je autoverzekering wilt opzeggen, ben je afhankelijk van de voorwaarden van je verzekeraar. Dit kan betekenen dat er een opzegtermijn van toepassing is. Vaak zeg je een autoverzekering telefonisch of online op. Je vindt de benodigde stappen op de website van je verzekeraar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!