WA Verzekering Auto l Wat is een WA Dekking? l Overstappen.nl

WA-autoverzekering

Kies de WA-verzekering die bij je past

WA-verzekering auto

Als iemand bij jou schade veroorzaakt met zijn auto, wil je niet met de kosten blijven zitten. Andersom is dat net zo. Daarom is iedereen die een (motor)voertuig bezit in Nederland verplicht een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als jij schade rijdt met je auto en daar volgens de wet verantwoordelijk voor bent, vergoedt de WA-verzekering de schade.

Veel mensen verwarren de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) met een WA-verzekering. De AVP keert echter geld uit wanneer een particulier verantwoordelijk is voor schade aan spullen of personen; deze schade mag niet veroorzaakt zijn door een motorrijtuig. Daarnaast is AVP niet verplicht, in tegenstelling tot een WA-verzekering.

wa-verzekering auto
Vul je gegevens in en bereken de premie voor je WA-verzekering

Schade aan eigen auto wordt niet gedekt

Bij een WA-verzekering vergoedt de verzekeraar schade die je met je auto veroorzaakt bij andere personen, voertuigen, goederen en objecten. Aanhangers zijn automatisch meeverzekerd. Ook als je een ander in je auto laat rijden, wordt de schade vergoed. Dit geldt echter niet als degene die de auto bestuurde geen geldig rijbewijs heeft of onder invloed was van alcohol of drugs.

Daar houdt de dekking van een WA-verzekering wel zo’n beetje op: schade aan je eigen voertuig of goederen worden bij een WA-verzekering niet gedekt.

Wanneer kies je voor een WA-verzekering?

Is je auto ouder dan 8 jaar? Dan is een WA-verzekering waarschijnlijk de beste oplossing. De dagwaarde is dan namelijk meestal niet hoog genoeg om schade aan je eigen auto mee te verzekeren. Is de dagwaarde van je auto toch nog bijzonder hoog of kun je geen dag zonder je auto? Dan is een beperkt casco autoverzekering of een all risk autoverzekering een betere optie.

Hoe werkt een WA-verzekering?

Hoe veilig je ook rijdt, schade is niet altijd te voorkomen. Vul in dat geval onmiddellijk met de tegenpartij het schadeformulier in. Stuur het ingevulde formulier daarna naar de verzekeraars. Zij bekijken welke partij voor welk deel van de schade aansprakelijk is en of de schadeclaim terecht is. Als bekend is wie de schuld draagt, keert de verzekeraar geld uit aan de benadeelde partij. Als niet duidelijk is wie de schuld draagt, is het handig je rechtsbijstandsverzekering in te schakelen.

Het berekenen van de premie voor je WA-verzekering

Premieberekening WA-verzekering

Met een Land Rover kun je natuurlijk een stuk meer schade aanrichten dan met een Volkswagen UP. Het type, gewicht en leeftijd van je auto bepalen dan ook grotendeels de hoogte van je premie. Daarnaast wordt er gekeken naar je leeftijd, geslacht, woonplaats en je aantal schadevrije jaren.

 wa verzekering auto

De goedkoopste WA-autoverzekering vinden

Ben je op zoek naar een goedkope WA-verzekering voor je auto? Ga naar onze vergelijker, vul je gegevens in en je ziet direct welke WA-autoverzekering het goedkoopste voor jou is. De premies van WA-verzekeringen voor een auto verschillen sterk. Het is zonde om elke maand onnodig te veel te betalen: je kunt jaarlijks tot wel €265 besparen door over te stappen.


Meer informatie

Autoverzekering vergelijken

We helpen je met het vergelijken van een autoverzekering en leggen uit hoe dit precies werkt.

Autoverzekering vergelijken

Autoverzekering berekenen

Lees hier hoe de berekening van een autoverzekeringspremie tot stand komt en bereken die voor jou auto.

Autoverzekering berekenen

Auto direct verzekeren

Wil je direct verzekerd de weg op? Wij leggen uit of dit kan en wat je hiervoor nodig hebt.

Auto direct verzekeren

Autoverzekering afsluiten

We helpen je met het afsluiten van een autoverzekering en leggen uit hoe dit precies werkt.

Autoverzekering afsluiten

WA beperkt casco

Wij leggen uit wat een WA-beperkt casco verzekering precies is en wanneer deze verzekering bij jou past.

WA beperkt casco

All risk autoverzekering

Wij leggen uit wat een All Risk verzekering precies is en wanneer deze verzekering bij jou past.

All risk autoverzekering

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten