Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

4G mobiel internet

Wil je ook af van je hoge telefoonkosten? Vergelijk hier dan de aller goedkoopste Sim Only abonnementen. Nu tot wel 90% goedkoper bellen.

Sim only vergelijken

Wat is 4G mobiel internet?

4G mobiel internet is de verbinding voor supersnel mobiel internet. 4G is de opvolger van 3G, wat de huidige standaard is voor mobiel internet. 4G is gebaseerd op de nieuwe technologie LTE en is een aanvulling op de 2G- en 3G-netwerken die nog gewoon blijven bestaan. Behalve supersnel mobiel internet biedt 4G ook een beter en stabieler bereik.

Welke providers bieden een 4G abonnement aan?

Omdat 4G nog relatief nieuw is bieden niet alle providers standaard 4G abonnementen aan. De providers die 4G wel standaard in hun abonnementen aanbieden zijn KPN en T-Mobile. Tele2, als nieuwe zelfstandige 4G netwerkprovider, is gefaseerd zijn gebruikers aan het overzetten op het 4G netwerk. Nieuwe Tele2 klanten maken niet direct gebruik van het 4G netwerk.

Andere providers zoals Vodafone en MVNO’s Ben, Robin Mobile, Simyo, Telfort en Youfone bieden de optie aan om 4G te gebruiken. Bij Vodafone gaat dit om compleet andere abonnementen, bij de sim only providers kan je dit vaak voor 5 euro per maand als extra optie kiezen bij de bestaande abonnementen. Hollandsnieuwe en Simpel bieden (nog) geen 4G abonnementen aan.

Moet ik extra betalen voor 4G internet?

Om van 4G internet gebruik te kunnen maken moet je dus een 4G abonnement kiezen bij één van de providers die 4G aanbieden. Vaak kan je voor 5 euro extra gebruik maken van een maand lang 4G mobiel internet bij providers die zowel 3G als 4G abonnementen aanbieden. Deze extra 4G optie kan je maandelijks uit- en aanzetten.

Kan ik op mijn telefoon 4G gebruiken?

Niet alle mobiele telefoons zijn geschikt voor 4G. Sinds een paar jaar is de standaard wel dat alle telefoons 4G ready zijn. Het spreekt voor zich dat de telefoon abonnementen die aangeboden worden met een 4G abonnement gecombineerd worden met telefoons die ook daadwerkelijk 4G kunnen gebruiken. Bij het kopen van een losse telefoon of het gebruiken van je oude telefoon in combinatie met een sim only abonnement is het wel verstandig om goed te checken of de telefoon 4G kan gebruiken. Het zou zonde zijn als je een 4G abonnement kiest bij een telefoon die geen 4G kan gebruiken.

Een ander punt waar je op moet letten is of de provider 4G ondersteunt met de juiste frequentie. Zo werkt 4G op de iPhone 5 bijvoorbeeld alleen op 1800 MHz. Om zo snel mogelijk landelijke dekking te realiseren heeft bijvoorbeeld KPN de 800 MHz frequentie gebruikt. KPN biedt nu wel de 1800 MHz frequentie aan in de grote steden. De populaire mobiele telefoons van nu zijn wel geschikt voor meerdere 4G frequenties, wat samen met de optimalisering van de verschillende 4G netwerken ervoor zorgt dat het bereik en de snelheid verder verbeterd worden.

Wat betekent 4G voor mij?

Als je gebruikmaakt van 4G mobiel internet profiteer je van tien keer sneller internet dan 3G. Dit betekent dat je sneller data kunt streamen en supersnel kunt browsen en Facebooken. Ook kan je supersnel foto’s uploaden, video’s bekijken en muziek online beluisteren zonder haperingen. Verder is het mogelijk om ongehinderd mobiel te videobellen in HD kwaliteit en gaat het spelen van online 3D games beter.

4G betekent betere ontvangst binnenshuis, overal beter bereik, meer capaciteit (beter bereik tijdens drukte) en je zal geen verschil meer merken tussen 4G en WiFi. Dit wil zeggen dat je mobiel internet onderweg net zo snel en soms zelfs sneller zal zijn dan de WiFi-verbinding die je thuis hebt.

4G betekent:

3G vs. 4G netwerk

3G en 4G staan voor de 3e en 4e generatie internet en het verschil tussen deze generaties is groot. De vergelijking die het meest tot de verbeelding spreekt is om 3G te zien als een eenbaansweg. 4G is in dat geval een snelweg met meerdere rijstroken. Met 4G kun je dus snel blijven gaan ondanks het feit dat er ook andere mensen zijn op hetzelfde moment die gebruikmaken van de mogelijkheden.

De praktische snelheid van 3G ligt tussen de 100 Kbps en 10 Mbps, waar dit bij 4G tussen de 20 en 50 Mbps is. Dit verschil merk je vooral als je een video kijkt of als je een online game aan het spelen bent. Andere momenten dat je duidelijk verschil merkt is bijvoorbeeld met het streamen van muziek, het uploaden van foto’s op Facebook of Instagram en met het downloaden van een nieuwe app.

De betrouwbaarheid van het 4G netwerk is ook een stuk beter dan op het 3G netwerk. Vooral op afgelegen plekken en onderweg in de auto en trein is dit te merken. De 3G-verbinding wil nog wel eens helemaal wegvallen, met 4G gebeurt dit niet. 4G is dus niet alleen een stuk sneller, maar je hebt ook een constante snelheid met een stabiel netwerk.

4G+

Ondanks het feit dat nog lang niet alle mensen overgestapt zijn van 3G naar het snellere en stabielere 4G netwerk wordt 4G nog altijd verder geoptimaliseerd. Eén van deze verbeteringen is 4G+, ook wel LTE Advanced genoemd, wat al gezien wordt als de opvolger van 4G. 4G+ maakt tegelijkertijd gebruik van verschillende 4G frequenties en door deze combinatie zijn hogere internetsnelheden te halen. De theoretische snelheid is 225 Mbps, ten opzichte van 150 Mbps voor standaard 4G.

4G dekking

De 4G dekking verschilt in de herfst van 2015, ruim 2 jaar na de introductie van 4G, niet meer zo veel tussen de mobiele providers. Wat wel opvallend is, is dat de providers een verschillende strategie gebruikt hebben om 4G te realiseren in Nederland. Waar KPN haar 4G netwerk zo snel mogelijk landelijk dekkend wilde krijgen is T-Mobile juist eerst voor snelheid in de belangrijkste steden gegaan.

Toen dit allebei gerealiseerd was hebben de providers hun 4G netwerk verder ontwikkeld. KPN door de snelheid te verhogen op het netwerk en T-Mobile door de dekking in Nederland te vergroten. In het derde kwartaal van 2015 is er onderzoek gedaan naar 4G internet over de hele wereld door onderzoeksbureau OpenSignal. Nederland staat wereldwijd op de 8e plek wat betreft de 4G dekking en ook bij de 4G snelheid doen we het goed met een 13e plaats. Hierbij moet wel gezegd worden dat wij het eigenlijk nog wat beter doen, maar door nieuwkomer Tele2 in de gemiddelden wat zakken. Tele2 heeft namelijk sinds begin 2015 ook haar eigen 4G netwerk, welke nu de helft van Nederland dekt.

De 4G dekkingen en internetsnelheden op een rij in Nederland, volgens OpenSignal (oktober 2015):

Bellen met 4G

Vanaf 2016 hebben smartphonegebruikers in Nederland de mogelijkheid om te bellen met het 4G netwerk. Momenteel wordt het 2G netwerk nog gebruikt voor telefoongesprekken. Voice over LTE (VoLTE), zoals de nieuwe technologie genoemd wordt, gaat sneller dan we gewend zijn. Er wordt al een tijdje volop getest met bellen over het 4G netwerk.

Bellen met 4G betekent dat het 50% minder tijd kost om een verbinding op te zetten. Ook is de kwaliteit beter en wordt tijdens het bellen de 4G verbinding behouden. Dit betekent dat je tijdens het bellen nog steeds gebruik kunt maken van supersnel internet. Op dit moment wordt er tijdens het bellen teruggeschakeld naar de langzamere 3G verbinding, ook als je een 4G abonnement hebt. Een ander voordeel is dat je met 4G bellen ook direct over kunt schakelen naar videobellen.

Hoewel op dit moment de meeste smartphones nog geen VoLTE ondersteunen is wel de verwachting dat dit in de loop van de tijd gaat gebeuren. Zo is het bijvoorbeeld met de nieuwe iPhone 6S wel al mogelijk om met 4G te bellen. Echter is dit nog niet het geval in Nederland, waar KPN vanaf 2016 de eerste provider is die dit mogelijk maakt. Je kunt dan alleen gebruikmaken van de techniek als je gesprekspartner bij dezelfde provider zit. Ook de andere grote providers in Nederland zijn bezig met het testen met VoLTE. De verwachting is dat dit later in 2016 ook bij deze providers mogelijk zal zijn.

Goedkoopste 4G abonnement

Als je op zoek bent naar het goedkoopste 4G abonnement zal je een 4G sim only abonnement moeten kiezen. Er zijn veel providers die hun sim only abonnementen aanbieden met een 4G verbinding. Dit kan standaard zijn maar het kan ook dat je dit als extra optie moet kiezen, bijvoorbeeld bij een aantal MVNO’s. De goedkoopste 4G sim only abonnementen zijn al beschikbaar voor ongeveer 15 euro per maand. In het algemeen zijn de 4G sim only abonnementen van T-Mobile ook iets goedkoper dan bijvoorbeeld KPN en Vodafone, omdat het landelijke dekkingspercentage iets minder hoog is.

Voor- en nadelen van 4G mobiel internet

Zoals al eerder genoemd zijn er wel een behoorlijk aantal voordelen aan 4G mobiel internet. De snelheid is een stuk hoger dan bij de vorige generaties mobiel internet, de betrouwbaarheid is verhoogd, tijdens drukte houd je altijd een stabiel netwerk en er is ook bij minder goed bereik nog steeds een constante verbinding.

Een nadeel van 4G is dat je er bij een aantal providers extra geld voor moet betalen, je een telefoon moet hebben die 4G ondersteunt en nog niet alle providers landelijke dekking hebben voor 4G mobiel internet.