Diefstal: wat dekt je motorverzekering?

Stel je voor: je komt bij de stalling aan en je motor is weg. Een dief is je te slim af geweest en heeft je slot doorgeknipt of meegenomen in een busje. Wat nu? Wat dekt je motorverzekering en hoe voorkom je dat dit nog een keer gebeurt?

Op deze pagina lees je alles over motordiefstal, diefstalpreventie en motorverzekeringen. Lees snel verder voor handige tips om diefstal te voorkomen.

Maatregelen tegen motordiefstal

Alles begint bij preventie. Met de juiste maatregelen maak je het motordieven heel erg lastig en verklein je de kans op diefstal flink.

Dit zijn onze tips om motordiefstal te voorkomen:

 • Gebruik een ART-goedgekeurd slot: Stichting ART wijst aan fiets-, scooter– en motorsloten een aantal sterren toe. Hoe meer sterren, hoe sterker het slot. Gebruik voor motoren alleen een slot met minimaal vier sterren op het ART-keurmerk.
 • Parkeer slim: Parkeer je motor wanneer mogelijk in een afgesloten ruimte. Lukt dit niet? Kies dan een lichte en drukbezochte plek zodat dieven niet ongezien te werk kunnen gaan.
 • Gebruik een vast object: Zet je motor met een slot vast aan een muuranker of vast object op de grond. Een boom, of paal bijvoorbeeld. Dit maakt het voor dieven lastiger om je motor mee te nemen.
 • Installeer een GPS-tracker: Wordt je motor gestolen? Dan kan de politie deze met een GPS-tracker makkelijker terugvinden.
 • Gebruik een alarmsysteem: Een alarmsysteem geeft een luide toon af bij trillingen of verplaatsing van de motor. Zien dieven een alarmsysteem zitten? Dan slaan ze jouw motor waarschijnlijk liever over.

Motor gestolen, wat te doen?

Is je motor toch gestolen? Volg dan in ieder geval deze stappen op:

 • Doe direct aangifte bij de politie: Snel handelen vergroot de kans dat je motor nog teruggevonden wordt. Geef alle belangrijke details door, zoals het framenummer en chassisnummer, het kentekennummer, de kilometerstand en foto’s van je motor.
 • Informeer je verzekeraar: Meld de diefstal bij je verzekeraar en volg de instructies op.
 • Houd online marktplaatsen in de gaten: Gestolen motoren worden soms te koop aangeboden. Vind je jouw motor terug, meld dit dan bij de politie.
  Verbeter je beveiliging: Wat is er misgegaan? Evalueer je beveiliging en bepaal wat je kunt doen om te voorkomen dat je nog een keer slachtoffer wordt van diefstal.

Overweeg daarnaast om een melding te doen bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Je motor wordt dan als gestolen geregistreerd, en dit kunnen eventuele kopers zien. Probeert iemand jouw motor te verkopen? Dan wordt dit hierdoor een stukje lastiger – en de kans bestaat dat potentiële kopers de politie op de hoogte brengen.

“Tip! Laat ook omwonenden weten dat je motor gestolen is. Denk aan buren, huisgenoten of gewoon voorbijgangers. Wie weet hebben ze iets gezien, of kunnen ze helpen met bijvoorbeeld camerabeelden.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Wat is er verzekerd?

Wist je dat niet iedere motorverzekering diefstal dekt? Vooral voor duurdere motoren is het daarom essentieel om de juiste verzekering af te sluiten. Dit kun je verwachten bij de verschillende dekkingen:

 • WA-motorverzekering: Deze basisverzekering dekt alleen schade die je met je motor aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. Diefstal is met alleen een WA-motorverzekering niet gedekt.
 • WA beperkt casco motorverzekering: Deze verzekering dekt naast WA-schade ook bepaalde schade aan je eigen motor, waaronder diefstal.
 • All risk motorverzekering: Dit is de meest uitgebreide verzekeringsvorm. De all risk verzekering dekt alle schade die de WA- en WA beperkt casco motorverzekeringen ook dekken, plus schade die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Ook met deze verzekering wordt diefstal gedekt.

Iedere verzekeraar is anders, en de meeste motorverzekeringen komen met enkele beperkingen en maximaal verzekerde bedragen. Lees de voorwaarden van jouw verzekeraar door en bekijk wat jij kunt verwachten.

Nieuwwaarde- of aanschafwaardegarantie

Is je motor gestolen en heb je een WA beperkt casco- of all risk motorverzekering? Dan krijg je bij de meeste verzekeraars het bedrag uitgekeerd dat je motor waard was op het moment van de diefstal, tenzij je een aanvullende nieuwwaarde- of aanschafwaardegarantie hebt afgesloten.

 • Nieuwwaardegarantie zorgt ervoor dat je bij diefstal of total loss binnen een bepaalde periode na aankoop (meestal 1, 2 of 3 jaar) de volledige nieuwprijs van je motor terugkrijgt.
 • Aanschafwaardegarantie werkt hetzelfde, maar dan met de aanschafwaarde. Dit is een handige optie voor eigenaren van een tweedehands motor.

Meestal zitten de garanties niet bij de standaard verzekeringen in en moet je ze als aanvullende dekking toevoegen.

Beveiligingseisen verzekeraar

Let op! Om in aanmerking te komen voor dekking bij diefstal, moet je aan de beveiligingseisen van je verzekeraar voldoen. De exacte eisen verschillen per verzekeraar, maar dit zijn een aantal veelvoorkomende voorbeelden:

 • Het gebruik van een ART-goedgekeurde slot met minimaal vier sterren.
 • Het stallen van de motor in een afgesloten ruimte of garage, vooral ‘s nachts.
 • Het installeren van een alarmsysteem of GPS-tracker op je motor.

Voldoe je niet aan de eisen? Dan kan dit problemen opleveren bij een eventuele schadeclaim. Controleer de voorwaarden van je verzekeraar daarom goed en zorg dat je geen maatregelen over het hoofd ziet.

Motorverzekering vergelijken

Bij Overstappen.nl helpen we je bij het vinden van de beste motorverzekering. Jij vult je gegevens in, en wij zetten de beste opties voor je op een rij. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Nieuwsgierig? Vul direct onze motorverzekering vergelijker in!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Diefstal van je motor wordt gedekt als je een WA beperkt casco- of all risk motorverzekering hebt. Let goed op de specifieke beveiligingseisen van de verzekeraar. Heb je je motor namelijk niet goed beveiligd, dan kan dit problemen opleveren bij een schadeclaim.

De vergoeding voor een gestolen tweedehands motor hangt af van de voorwaarden van je verzekering. Bij een WA beperkt casco- of all risk motorverzekering wordt doorgaans de dagwaarde van de motor uitgekeerd. Dit is de waarde die de motor had op het moment dat deze gestolen werd.

Heb je een aanschafwaardegarantie afgesloten? Dan krijg je (binnen de periode dat deze garantie geldt) het bedrag uitgekeerd dat je voor de motor hebt betaald. Wel heb je hiervoor een aankoopbewijs nodig, dus bewaar deze goed.

Als je motor gestolen is, onderneem dan in ieder geval de volgende stappen:

 • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie en deel belangrijke informatie zoals je kenteken, het chassisnummer, de kilometerstand en foto’s van de motor.
 • Informeer je verzekeraar en volg de instructies op.
 • Breng je omgeving op de hoogte. Wie weet hebben ze iets gezien!
 • Houd online marktplaatsen in de gaten voor het geval je motor te koop wordt aangeboden. Is dit het geval? Schakel dan de politie in.
 • Registreer de motor bij Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) zodat eventuele kopers kunnen zien dat jouw motor gestolen is.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!