Motor overschrijven | Overstappen.nl

Motor overschrijven

Nieuwe motor gekocht? Voordat je met je aanwinst de weg op mag, zul je het kenteken eerst met hulp van de verkoper op jouw naam moeten zetten. Dit geldt niet alleen voor splinternieuwe motoren, maar ook voor tweedehands exemplaren.

Hoe moet je een motor overschrijven?

Het overschrijven van een motor doe je bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dit kan op de volgende manieren:

Een motor online overschrijven

De snelste manier is een online overschrijving op de website van de RDW. Dit werkt als volgt:

 • Ga naar de RDW-website en log in met je DigiD.
 • Voer als koper een eenmalige identiteitscheck uit met je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.
 • Voer de gevraagde stappen uit om de overschrijving te voltooien.
 • Betaal via iDEAL en bevestig de overschrijving.

Na afronding ontvang je diverse mails met daarin een bevestiging, het eerste deel van de tenaamstellingscode en het vrijwaringsbewijs. Het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je samen met het kentekenbewijs per post van de RDW. Dit duurt meestal zo’n 2 tot 3 werkdagen.

“Heb je een motor overgeschreven? Log dan in op Mijn RDW en controleer of de overschrijving is gelukt. Inloggen doe je met je DigiD.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Een motor overschrijven bij een RDW-balie

Kom je er online niet uit of ga je gewoon liever bij een balie langs? Dat kan ook. Het overschrijven van een motor bij een RDW-balie werkt als volgt:

 • Bezoek een RDW-erkend kentekenloket, een RDW-balie of een keuringsstation.
 • Geef het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode af, samen met een geldig legitimatiebewijs.
 • De overschrijving wordt direct uitgevoerd. Je ontvangt na afloop twee documenten:
  • Het tenaamstellingsverslag: dit bevat de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode.
  • Het vrijwaringsbewijs: dit is het bewijs dat de verkoper niet meer verantwoordelijk is voor de motor. Geef dit bewijs dan ook mee aan de verkoper.

Motor overschrijven: wat heb je nodig?

Voor het overschrijven van een motor heb je de volgende documenten nodig:

 • Kentekenbewijs: de kentekencard en de tenaamstellingscode of het originele tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs.
 • Geldig legitimatiebewijs van de koper: dit kan een paspoort, ID-kaart of rijbewijs zijn. Je hebt dus geen rijbewijs nodig om een motor op jouw naam te zetten, maar zonder geldig rijbewijs mag je hier natuurlijk niet mee de weg op.

Kosten motor overschrijven

In 2024 betaal je €12,50 voor het overschrijven van een motor. Dit tarief geldt zowel voor online overschrijvingen als voor overschrijvingen bij een loket.

Extra informatie over het overschrijven van je motor

Ben je van plan een motor over te schrijven? Zorg dan dat je optimaal bent voorbereid en hou de volgende tips in gedachten:

 • DigiD-app: zorg dat je de DigiD-app hebt gedownload en geactiveerd voor de online overschrijving.
 • Communicatie: communiceer goed met de verkoper. Deze moet je als koper van de juiste informatie en documenten voorzien.
 • Sleuteloverdracht: plan de sleuteloverdracht zorgvuldig. Meestal vindt deze pas plaats nadat de verkoper het vrijwaringsbewijs heeft ontvangen.
 • Documenten bewaren: bewaar alle documenten goed voor toekomstige verzekering of verkoop.
 • Verzekering: sluit direct na het op naam zetten van de motor een nieuwe motorverzekering af. Je mag in Nederland alleen met je motor de weg op wanneer deze minimaal WA-verzekerd is.

Motorverzekering vergelijken

Op zoek naar een goede motorverzekering? Wij zetten de beste opties voor je op een rij! Vul simpelweg je gegevens in, en wij maken de vergelijking. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Begin direct met vergelijken!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 01-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt een motor online overschrijven via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dit doe je door in te loggen met DigiD en een eenmalige identiteitscheck uit te voeren met je rijbewijs, identiteitskaart of rijbewijs. Vervolgens doorloop je de benodigde stappen en ontvang je per mail een bevestiging, het eerste deel van de tenaamstellingscode en het vrijwaringsbewijs. Het tweede deel van de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs ontvang je na een aantal dagen per post van de RDW.

Het overschrijven van een motor kost in 2024 €12,50. Dit tarief geldt zowel voor online overschrijvingen als voor overschrijvingen bij een loket.

Het overschrijven van een kenteken kan bij een RDW-erkend kentekenloket of online via de RDW-website. Bij een loket geef je het kentekenbewijs, de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs af, of het tenaamstellingsbewijs (Deel IB), het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs.

Voor een online overschrijving bezoek je de RDW-website, log je in met DigiD en voer je een eenmalige identiteitscheck uit. Vervolgens doorloop je de benodigde stappen om de overschrijving af te ronden.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!