22-02-2024

Greenchoice draait dal- en normaal uren om

Greenchoice keert daltarief om en rekent extra kosten bij zonnepanelen eigenaren.

2 minuten 22-02-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Energieleverancier Greenchoice kondigt een opvallende verandering aan voor alle klanten die een nieuw energiecontract willen afsluiten. Vanaf vandaag zullen nieuwe klanten ‘s nachts meer gaan betalen voor stroom dan overdag. Deze verschuiving is bedoeld om het gebruik van groene energie te stimuleren op momenten waarop deze overvloedig beschikbaar is, met name overdag wanneer de zonnepanelen extra stroom genereren op de nationale energiemarkt.

Netwerk ontzien

Deze tariefwijziging is een reactie op de groeiende uitdagingen binnen het Nederlandse energienetwerk. Door de explosieve toename van groene stroom ervaren energieleveranciers en het netwerk overbelasting op bepaalde momenten van de dag. Nederland is nu wel Europese koploper met 3,5 zonnepanelen per hoofd van de bevolking. Deze explosieve groei aan zonnepanelen brengt dus wel de nodige uitdagingen met zich mee.

Aanmoedigen van verbruik overdag

Greenchoice wil met deze maatregel het gebruik van groene energie overdag aanmoedigen en een maatschappelijke discussie over het energieverbruik op gang brengen. Coen de Ruiter, algemeen directeur van Greenchoice, benadrukt het belang van de verandering: “We willen toe naar een situatie waarin zoveel mogelijk huishoudens, dus niet alleen zonnepaneelhouders, groene stroom verbruiken op momenten dat het in overvloed aanwezig is.”

Onbalans in vraag en aanbod

De energietransitie van de afgelopen jaren heeft de balans in vraag en aanbod verstoord. Het Nederlandse stroomnet kan de groei van groene stroom niet bijbenen, en de populaire salderingsregeling heeft daken van Nederlandse woningen omgevormd tot kleine energiecentrales.

Extra kosten

De tariefverschuiving houdt ook verband met de financiële druk op energieleveranciers. Ze moeten een vergoeding betalen aan netbeheerders voor de teruggeleverde stroom, vooral op momenten dat de vraag naar stroom laag is en het aanbod hoog, wat de kosten verhoogt. Verschillende energiemaatschappijen, waaronder Vattenfall en Essent, wijzen op de noodzaak om de kosten eerlijker te verdelen tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Een woordvoerder van Essent merkt op: “Die dragen nu disproportioneel bij om die kosten te dekken.” Er wordt ook gekeken naar andere opties, zoals terugleverkosten voor zonnepaneelgebruikers.

Tom Schlagwein, Energie Expert bij Overstappen.nl, reageert op deze ontwikkeling: “Deze wijziging van Greenchoice is een creatieve stap in de goede richting. Hoewel piek- en daltarief vaak maar net iets meer dan een cent verschillen, is dit wel een impuls tot het beter verdelen van het stroomverbruik door consumenten. Dit is nodig voor de groeiende mismatch in vraag en aanbod. Bij dynamische contracten bestaat deze impuls al veel langer, en zie je dat de verschillen per uur groter zijn. Dit is echter wel de juiste stap in de richting binnen vaste contracten. We zijn erg benieuwd wat de lange termijn effecten hiervan zijn. Reken je als consument echter niet rijk, want de verschillen tussen piek- en daltarief zijn niet zo groot.”

Zoveel leveren de extra daluren op

Een 3 persoons huishouden verbruikt gemiddeld zo’n 3400 kWh per jaar, waarvan 25% tijdens de daluren en 75% tijdens normaaluren. Het verschil tussen dal- en normaal uren is momenteel € 0,0121 bij het contract van Greenchoice. Het omwisselen van de dal- en normaal uren scheelt op jaarbasis zo’n € 20,57.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
2 minuten 22-02-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven