17-04-2025

Massaclaim variabel energiecontract: waarom en hoe aanmelden?

Waarom zijn vier organisaties een massaclaim gestart en hoe kun je je aanmelden?

3 minuten 23-04-2025
Tom Schlagwein
Energie-expert

Veel consumenten zagen hun energierekening tijdens de energiecrisis fors stijgen. Een recente uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam geeft hen nu mogelijk recht op compensatie. Volgens de rechter hebben energieleveranciers de tarieven in variabele contracten te vaak gewijzigd. Bovendien hebben ze klanten daar slecht over geïnformeerd, wat in strijd is met de wet. Hierdoor hebben veel consumenten mogelijk te veel betaald. De uitspraak heeft geleid tot vier grootschalige massaclaims, waarvoor iedereen die tussen 1 april 2017 en nu een variabel contract heeft gehad zich kan aanmelden.

Wat hield de wijziging van de tarieven in?

Variabele energiecontracten bevatten sinds 1 april 2017 een voorwaarde die energieleveranciers toestaat de prijzen eenzijdig te wijzigen. Normaal gebeurde dit twee keer per jaar: op 1 januari en op 1 juli. Maar tijdens de energiecrisis verhoogden sommige leveranciers de tarieven elke maand, zonder klanten hier tijdig over te informeren. Volgens de rechter is dat misleidend en in strijd met Europees consumentenrecht.

De uitspraak van de rechter is verrassend, want variabele contracten kenmerken zich juist doordat de tarieven tijdens de contractduur verhoogd of verlaagd mogen worden. De regel die de ACM daaraan stelt is dat de tarievenwijziging “tijdig” moet worden doorgegeven, minimaal 30 dagen vooraf. Een voordeel van dit type contract is dat ze altijd vrij opzegbaar zijn, maar zoveel wisselingen in tarieven ervaren klanten als een nadeel. Voor wie graag zekerheid wil, is een vast contract vaak beter.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Vier organisaties zijn een massaclaim gestart

Na de uitspraak zijn de vier claimorganisaties Claimer.nl, Stichting Eerlijke Handelspraktijken, de Consumentenbond Claimservice en Vereniging Eigen Huis begonnen met het opzetten van massaclaims. De schade kan naar schatting tussen de 15 en 25 miljard euro liggen, met meer dan 4,5 miljoen huishoudens die mogelijk recht hebben op compensatie.

Let op: Overstappen.nl is géén meldpunt. Wij delen deze informatie met jou zodat je weet welke stappen je eventueel kan nemen.

Hoe werkt een massaclaim en waar kun je je aanmelden?

Het proces van een massaclaim gaat als volgt:

  1. Aanmelden: Consumenten die in de betreffende periode een variabel energiecontract hadden, kunnen zich gratis en vrijwillig aanmelden bij een van deze claimorganisaties:

  2. Gegevens aanleveren: Je deelt informatie over je energiecontract en je verbruik.

  3. Juridische procedure: De claimorganisatie voert de rechtszaak of onderhandelingen namens alle deelnemers. Dit gebeurt vaak via ‘no cure, no pay’: de organisatie ontvangt alleen een percentage (bijv. 15-25%) van het bedrag als de claim succesvol is en er daadwerkelijk compensatie wordt uitgekeerd.

  4. Uitkomst: Als de claim succesvol is, wordt de eventuele compensatie verdeeld onder de aangemelde deelnemers. Dit is na aftrek van de kosten en/of commissie voor de claimorganisatie.

De procedure volgt de regels van de WAMCA (Wet Afwikkeling Massaschade in Collectieve Actie). Je behoudt het recht om je af te melden (opt-out).

Wat betekent dit voor de toekomst?

De energieleveranciers, zoals Vattenfall, zijn het niet eens met de uitspraak en overwegen een beroep bij de Hoge Raad. “Wij zijn het fundamenteel oneens met de uitspraak. Het is duidelijk in de algemene voorwaarden vermeld wanneer de tarieven kunnen wijzigen,” zegt een woordvoerder van Vattenfall. Toch kan deze uitspraak grote gevolgen hebben. Als het gerechtshof gelijk blijft houden, moeten leveranciers voorzichtiger omgaan met prijswijzigingen in variabele contracten. Dat zou klanten meer duidelijkheid en bescherming bieden.

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.