Tarieven stadsverwarming 2024: dit weten we nu
17-11-2023

Tarieven stadsverwarming 2024: dit weten we nu

Naarmate het einde van 2023 nadert, beginnen huishoudens met stadsverwarming zich afvragen welke tarieven zij in 2024 zullen gaan betalen. Overstappen zocht het voor je uit!

3 minuten 05-12-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Tot eind 2023 geldt het prijsplafond voor warmtetarieven en betalen huishoudens met stadswarmte voor de eerste 37 GJ een gereduceerd tarief van €47,38 per GJ. Daarna betalen zij het reguliere tarief van hun warmteleverancier. In 2024 vervalt het prijsplafond waardoor huishoudens weer het reguliere tarief gaan betalen. Dit is wat we daar nu over weten.

Update: De maximumtarieven voor stadsverwarming in 2024 zijn bekendgemaakt.

Prijsplafond voor warmte vervalt in 2024

De grootste verandering die volgend jaar gaat plaatsvinden is natuurlijk het vervallen van het prijsplafond voor warmte. Dit betekent dat je vanaf 1 januari 2024 direct het reguliere tarief van je warmteleverancier gaat betalen. Als we kijken naar de tarieven van 2023 zonder prijsplafond resulteert dit in een stijging van €47,38 naar maximaal €90,91. Dat is een stijging van 92%. Sommige leveranciers hanteren een lager tarief dan het maximum. Zo betaal je bij Vattenfall in Amsterdam €76,45, wat een stijging betekent van 61%.

Grote kans op lagere maximumtarieven in 2024

De verwachting is dat de maximumtarieven in 2024 lager zullen zijn dan in 2023. In januari 2023, toen de maximumtarieven werden vastgesteld, was de gasprijs namelijk extreem hoog. Nu is de gasprijs flink gedaald, waardoor ook de tarieven voor warmte lager zullen zijn. In januari 2023 was de gasprijs ongeveer €85 per mWh, nu is dat zo’n €45 per mWh. Zolang de gasprijs de komende weken rond dit niveau blijft, is de kans groot dat de maximumtarieven zo’n 40% tot 50% zullen dalen.Het tarief voor stadswarmte komt dan in de buurt van het prijsplafond tarief. Maar wie bepaalt de maximale prijs voor stadswarmte en hoe doen ze dat?

De ACM bepaalt de maximumtarieven

Huishoudens met stadsverwarming kunnen niet overstappen van warmteleverancier. Om consumenten te beschermen tegen extreem hoge prijzen zijn warmteleveranciers gebonden aan de maximumtarieven die jaarlijks worden vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het uitgangspunt is dat huishoudens met stadswarmte nooit meer betalen dan huishoudens die met gas verwarmen. De ACM stelt de maximale tarieven ieder jaar in december vast en vervolgens moeten warmteleveranciers voor 1 januari de nieuwe tarieven aan hun klanten communiceren. De nieuwe tarieven van 2024 zijn dus nog niet bekendgemaakt.

Hoe worden de maximumtarieven bepaald?

De tarieven bestaan altijd uit een variabel deel en een vast deel. De variabele tarieven worden bepaald door de gasprijzen. In de warmtewet is bepaald hoe het variabele tarief moet worden berekend: aan de hand van de gemiddelde gasprijs van een jaarcontract. Dit gemiddelde is gebaseerd op de gasprijzen die de 10 grootste gasleveranciers van Nederland per 1 januari 2024 rekenen. De rest van het jaar mogen de tarieven niet veranderen, ook niet als de gasprijs in de loop van het jaar stijgt of daalt.

In januari 2023 werden er geen tot weinig vaste jaarcontracten aangeboden door energieleveranciers. De ACM heeft toen een andere berekening gemaakt, op basis van de groothandelsprijzen en een opslag.

Geen koppeling meer met de gasprijs

Verschillende partijen, waaronder de ACM, willen dat de warmtetarieven niet meer gekoppeld zijn aan de gasprijs. Stadswarmte wordt namelijk niet altijd opgewekt met gas, maar juist met alternatieve warmtebronnen zoals restwarmte van fabrieken. De ACM wil de kosten daarom berekenen op basis van de daadwerkelijke kosten die warmteleveranciers maken om de warmte op te wekken. Dit kan echter niet zomaar gewijzigd worden, hiervoor moet eerst de Warmtewet veranderen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is daar nu mee bezig.

Snel meer duidelijkheid over warmtetarieven 2024

Huishoudens met stadsverwarming moeten dus nog even geduld hebben voor duidelijkheid over de tarieven voor volgend jaar. In december maakt de ACM de maximale tarieven bekend en weet je dus wat je maximaal gaat betalen. Voor 1 januari 2024 maken leveranciers hun tarieven bekend en weet je dus of je minder gaat betalen dan het maximum van de ACM, of dat jouw leverancier het maximale tarief hanteert.

Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 05-12-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven