Prijsplafond energie

Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet een steunpakket aangekondigd om de huishoudens in Nederland te compenseren voor de hoge energieprijzen. Dit gaan ze doen in de vorm van een prijsplafond in combinatie met een verbruiksplafond. Hier lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Navigeer snel naar

Laatste update: 11 oktober 2022

Hoe hoog is het energie plafond?

Het energie plafond bestaat uit twee onderdelen:

 1. Een maximumprijs per m3 gas en per kWh (het prijsplafond).
 2. Een maximum energieverbruik tot waar deze prijzen gelden (het verbruiksplafond).

Het energie plafond gaat vanaf 1 januari 2023 in en duurt tot 1 januari 2024.

De hoogte hiervan is sinds 4 oktober 2022 bekend:

 • Gas: Per 1 m3 gas mag een leverancier maximaal € 1,45 vragen tot een verbruik van 1200 m3 per jaar. Verbruik jij meer dan 1200 m3, dan mag de leverancier voor alles daarboven de prijs vragen die in je energiecontract staat.
 • Elektriciteit: Per kWh mag een leverancier maximaal € 0,40 vragen tot een verbruik van 2900 kWh per jaar. Verbruik jij meer dan deze 2900 kWh per jaar, dan mag de leverancier voor alles daarboven het tarief hanteren dat in je energiecontract staat.

Voorbeeld

Je hebt een energiecontract bij leverancier A en je verbruikt gemiddeld 1100m3 gas en 3000 kWh. Dan verbruik je minder gas dan het maximum verbruik waarover het prijsplafond geldt en betaal je per m3 gas gewoon €1,45.
Maar voor elektriciteit zit je met 100 kWh boven het maximum verbruik waarover het prijsplafond geldt. Voor die 100 kWh die je erboven zit, betaal je dan het bedrag wat er in je contract staat.

tip

Tip

Op onze energieprijzen pagina kan je alle energieprijzen van dit moment vinden.

Vergelijk energieleveranciers

Voor wie is het prijsplafond?

Het prijsplafond is voor consumenten en andere ‘kleinverbruikers’, zoals zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een gedeelte van het mkb.
Voor de kleine bedrijven die in verhouding veel energie verbruiken, zoals een bakker, (klein) restaurant, slager komt een aparte regeling genaamd: tegemoetkoming energiekosten (TEK).

Wat is de TEK?

De TEK is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. Deze compensatie zal naar verwachting voor een deel bestaan uit een kostenstijging van dit jaar en die van 2023. Daarbij wordt de vergoeding waarschijnlijk een percentage van de kostenstijging boven de referentieprijs, waarbij er een maximale vergoeding per bedrijf wordt gehanteerd.

Naar verwachting gaat deze regeling pas vanaf 1 april 2023 in, maar met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022.

Wanneer geldt het energie plafond?

Het energie plafond geldt vanaf 1 januari 2023 tot 1 januari 2024, maar vanaf november 2022 komt er al een tegemoetkoming van de overheid voor alle huishoudens en kleinverbruikers in Nederland.

Elk huishouden in Nederland krijgt in de maanden november en december van 2022 € 190,-korting op hun huidige energierekening. Het maakt hierbij niet uit of je minder, evenveel of meer dan € 190,-per maand betaald.

tip

Goed om te weten

Je energieleverancier moet in de maanden november en december 2x € 190,- van je voorschotbedrag aftrekken. Houd het in de gaten of je energieleverancier dit ook daadwerkelijk doet.

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Hoe werkt het prijsplafond bij stads- en blokverwarming?

Voor huishoudens die gebruik maken van stadsverwarming is er een aparte regeling. Zij krijgen vanaf 1 januari 2023 een maximumtarief van €47,39 per gigajoule warmte. Maar er is nog niet bekend tot welk maximum verbruik dit prijsplafond geldt. De ACM maakt de volumegrens in december 2022 bekend. Bovendien worden dan ook de maximumtarieven bekend gemaakt die boven de volumegrens gaan gelden. Deze zullen worden berekend op basis van de gasprijs per 1 januari 2023.

Voor blokverwarming is er op dit moment nog geen aparte regeling. De huidige regeling sluit namelijk niet goed aan bij huishoudens die gebruikmaken van blokverwarming. De regering is bezig om, voor de bijna half miljoen huishoudens, een passende regeling te vinden.

Stadsverwarming prijsplafond

Hoe werkt het prijsplafond als je een warmtepomp hebt?

Als jij een warmtepomp in je huis hebt, gelden dezelfde regels als voor de huishoudens met een gas- en elektriciteitsaansluiting. Doordat het kabinet het prijsplafond tarief voor elektriciteit heeft verlaagd (van € 0,70 naar € 0,40) en het maximum verbruik heeft verhoogd (van 2400 kWh naar 2900 kWh) komen ze deze huishoudens tegemoet.

Warmtepomp prijsplafond

Veelgestelde vragen

  Ik heb een vast contract met lagere tarieven, moet ik meer betalen?

  Nee, als jij een vast contract hebt met lagere tarieven dan het prijsplafond ga jij tot het einde van je contract niet meer betalen. Wanneer jouw contract afloopt en je nieuwe tarieven hoger zijn dan het prijsplafond, moet jouw energieleverancier de tarieven van het prijsplafond hanteren, tot jij het maximum verbruik hebt bereikt. Daarna ga je de tarieven van je huidige energiecontract betalen.

  Ik heb een variabel contract met lagere tarieven, moet ik meer betalen?

  Nee, als jij een variabel contract hebt met lagere tarieven dan het prijsplafond ga jij tot het einde van je contract niet meer betalen.

  Is het prijsplafond inclusief of exclusief belastingen/heffingen?

  Het prijsplafond is inclusief alle overheidsheffingen (energiebelasting en ODE) en de 21% btw.

  Hoe kan ik mijn energieverbruik in de gaten houden?

  Je energieverbruik op twee manieren in de gaten houden:

  1. Slimme meter: Wist je dat je met een slimme meter energiemeter in huis je makkelijk inzicht kan krijgen in jouw energieverbruik? Dit kan meestal in de online omgeving of app van je energieleverancier. Je kunt dan op een gemakkelijke manier bijhouden wat je elektriciteits- en/of gasverbruik is gedurende uur/dag/week/maand. Om via je energieleverancier je verbruik in de gaten te kunnen houden, moet je toestemming verlenen aan je leverancier om de meterstanden uit te lezen. Dit kan dus alleen als je een slimme meter hebt. Als jij niet wilt dat je energieleverancier dit uit kan lezen kan je methode twee toepassen.
  2. Door op vaste momenten in de week de meterstanden van je gasmeter en elektriciteitsmeter op te schrijven.De rekensom die hierbij geldt is: nieuwe meterstanden – oude meterstanden = het verbruik over deze periode.

   Voorbeeld:
   Je start op 1 januari 2023 om 8.00 ‘s ochtends met het bijhouden van je verbruik.
   Dan schrijf je van de (dubbele) elektriciteitsmeter beiden standen op.
   Meter 1: 1000 kWh
   Meter 2: 500 kWh
   Van je gasmeter schrijf je de ook de stand op.
   Gasmeter: 60 m3

   Een week later op 8 januari schrijf je om 8 uur ‘s ochtends weer alle meterstanden op.
   Elektriciteit:
   Meter 1: 1200 kWh
   Meter 2: 550 kWh
   Gasmeter: 100m3
   Het verschil tussen de meterstanden op 1 januari en 8 januari is je verbruik van die week.

   Je verbruik van die week is dan:
   Elektriciteit:
   Meter 1: 1200 – 1000 = 200 kWh
   Meter 2: 550 – 500= 50 kWh
   Elektriciteitsverbruik: 250 kWh voor deze week
   Gasmeter: 100 – 60 = 40 m3
   Gasverbruik: 40 m3 voor deze week

   Als je dit elke week bijhoudt, krijg je een mooi beeld van je verbruik. Zo kan je jouw energieverbruik in de gaten houden. Er zijn online ook tools beschikbaar die je hier eventueel bij kunnen helpen.

   Kijk op voor energiebesparende tips op deze pagina.

  Hoe zit het met dal of normaaltarief bij prijsplafond?

  Over het normaal-en daltarief is (nog) niet veel bekend. Wij verwachten dat het stroomtarief van het energieplafond één tarief is en dat er dus tot 2900 kWh geen verschil wordt gemaakt tussen het normaal-en daltarief. Voor het verbruik boven de 2900 kWh (en 1200 m3 gas) betaal je weer de tarieven die voor jou gelden in je energiecontract. Als je gebruik maakt van het normaal-en daltarief dan zullen deze tarieven vanaf dan weer gelden.

  Is een dynamisch tarief voordeliger met het prijsplafond?

  Op deze vraag kunnen we nog geen eenzijdig antwoord geven. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is nog in overleg met de energieleveranciers over de precieze uitwerking van de regeling. Afhankelijk van de uitwerking kán het voordeliger zijn om een energiecontract met een dynamisch tarief af te sluiten, omdat je bij een prijsdaling profiteert van lagere tarieven en bij een prijsstijging de tarieven van het prijsplafond betaald. Het dynamische tarief heeft alleen voordeel als het prijsplafond óók per uur of per dag wordt toegepast. Als er met een gemiddelde prijs per week of maand wordt gerekend, kan het prijsvoordeel van dynamische contracten kleiner worden of verdwijnen.

Vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.