Scooterverzekering op naam van je ouders

Wist je dat jongeren soms wel 5 keer zo veel betalen voor hun scooterverzekering als hun ouders? De premies liggen hoger omdat jongeren simpelweg vaker schade veroorzaken en ook de opgebouwde schadevrije jaren van de ouders maken een flink verschil. Het is dan ook niet zo gek dat veel ouders besluiten om de scooterverzekering van hun kinderen op hun naam af te sluiten.

Maar mag dit eigenlijk wel? Lees op deze pagina waarom een scooterverzekering op naam van je ouders minder voordelig is dan je wellicht denkt.

Mag je je scooter op naam van je ouders verzekeren?

Je mag je scooter op naam van je ouders verzekeren, wanneer ook het kenteken op hun naam staat. Sterker nog, ze zijn in dit geval verplicht om minimaal een WA-scooterverzekering af te sluiten. Wel geldt hierbij een belangrijke voorwaarde: de verzekeraar moet op de hoogte zijn van het feit dat jij de scooter gebruikt. En dit kan zorgen voor een hogere premie, want jongere bestuurders hebben minder rijervaring en veroorzaken daardoor vaker schade.

Geven je ouders jou niet op als bestuurder? Dan kan dit worden gezien als verzekeringsfraude. Vaak wordt schade in dit geval niet volledig uitgekeerd, en soms besluit een verzekeraar zelfs om de verzekering te beëindigen.

“Vergeet niet om aan je verzekeraar te laten weten wie gebruikmaakt van je scooter. Word de scooter voornamelijk gebruikt door iemand die niet bij de verzekeraar bekend is? Dan kun je problemen krijgen bij eventuele schadeclaims.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Nadelen van scooterverzekering op ouders naam

Het afsluiten van een scooterverzekering op naam van je ouders lijkt misschien voordelig door een lagere premie en een voordeel door eventuele schadevrije jaren. Echter, deze keuze komt met een aantal risico’s en nadelen. Overweeg de volgende zaken zorgvuldig voordat je een beslissing neemt:

  • Juridische verantwoordelijkheid: De kentekenhouder is verplicht om de scooter te verzekeren. Sluiten je ouders een verzekering voor je af? Dan moet de scooter ook op hun naam geregistreerd staan, en moet jij zijn opgegeven als regelmatige bestuurder. Onjuiste registratie kan complicaties veroorzaken bij schadeclaims én door het opgeven van een jonge bestuurder pakt de premie vaak alsnog hoger uit dan gehoopt.
  • Hoger eigen risico: Bij sommige verzekeraars leidt het opgeven van een jongere als bestuurder tot een aanzienlijk hoger eigen risico bij schade. Een financiële tegenvaller die je liever voorkomt.
  • Geen opbouw schadevrije jaren: Staat de verzekering op naam van je ouders, dan bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Hierdoor betaal je een hogere premie wanneer je later zelf een verzekering afsluit.

Scooterverzekering op naam van ouders verstandig?

Conclusie: een scooterverzekering op naam van je ouders is niet altijd verstandig. Er zitten strenge voorwaarden aan, en het is de vraag hoeveel je er op de lange termijn mee bespaart.

Zet je je scooterverzekering op je eigen naam? Dan weet je zeker dat je juridisch goed zit, zolang ook de scooter op jouw naam geregistreerd staat. Daarnaast begin je direct met het opbouwen van schadevrije jaren, wat lagere premies in de toekomst oplevert.

Neem alle voor- en nadelen goed in overweging voordat je een keuze maakt die voor nu én voor de toekomst voordelig is.

Scooterverzekering vergelijken

Bij Overstappen.nl helpen we je bij het vinden van de beste scooterverzekering. Jij vult je gegevens in, en wij vergelijken de beste opties voor jouw situatie. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Begin nu met besparen en vul onze scooterverzekering vergelijker in!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, je kinderen zijn verzekerd als ze op jouw scooter rijden, op voorwaarde dat ze bij de verzekeraar als regelmatige bestuurder zijn opgegeven. Het is belangrijk dat de verzekering overeenkomt met het werkelijke gebruik van de scooter. Is dit niet het geval? Dan kan dit voor problemen zorgen bij een schadeclaim.

Als je een scooter op naam van je ouders verzekert, heeft dit gevolgen voor je toekomstige verzekeringspremies. Je bouwt in zo’n geval zelf geen schadevrije jaren op, die normaal gesproken zorgen voor een lagere premie. Zonder deze korting vallen de premies hoger uit wanneer je later zelf een voertuig gaat verzekeren.

Ontdekt de verzekeraar dat de scooter niet correct verzekerd is, dan kun je met verschillende problemen te maken krijgen. Schadeclaims kunnen worden afgewezen, waardoor je zelf voor de kosten opdraait. Bovendien kan het eigen risico bij schade flink oplopen. In het ergste geval kan de verzekeraar besluiten de polis te annuleren wegens fraude, wat je toekomstige mogelijkheden om verzekeringen af te sluiten kan beperken.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!