Scooter overschrijven | Overstappen.nl

Scooter overschrijven

Heb je de perfecte scooter gevonden en wil je graag met je nieuwe aanwinst de weg op? Voordat de scooter écht van jou is, moet je deze eerst bij de RDW op jouw naam laten zetten. Op deze pagina lees je alles over het overschrijven van een scooter.

Hoe moet je een scooter overschrijven?

Het overschrijven van een scooter doe je bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Deze organisatie zorgt ervoor dat alle voertuigen in Nederland correct geregistreerd en geïnspecteerd worden.

Je kunt je scooter op twee manieren overschrijven:

Overschrijven bij een kentekenloket

Een overschrijving bij het kentekenloket werkt als volgt:

 • Bezoek een RDW-erkend kentekenloket, een RDW-balie of een -keuringsstation.
 • Geef het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode (of het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs) samen met een geldig legitimatiebewijs af bij de baliemedewerker.
 • De medewerker voert de overschrijving direct uit en je krijgt twee documenten mee:
  • Tenaamstellingsverslag: hierop staan de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Je hebt je tenaamstellingscode nodig wanneer je je scooter weer wilt verkopen.
  • Vrijwaringsbewijs: dit document is voor de verkoper. Het toont aan dat deze niet meer verantwoordelijk is voor de scooter.

Online overschrijven

Het online overschrijven van een scooter werkt zo:

 • Ga naar de RDW-website en log in met je DigiD.
 • Voer hier een eenmalige identiteitscheck uit met je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.
 • Volg de stappen om de overschrijving te voltooien met het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode.
 • Betaal via iDEAL.
 • Na afronding ontvang je een aantal mails met hierin een bevestiging, het eerste deel van de tenaamstellingscode en het vrijwaringsbewijs.

Post van de RDW

Na de overschrijving ontvang je als nieuwe eigenaar het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode per post van de RDW. De overschrijving is hiermee afgerond en de scooter staat officieel op jouw naam.

Scooter overschrijven: wat heb je nodig?

Wat heb je precies allemaal nodig voor zo’n overschrijving? Dit zijn alle belangrijke documenten op een rij:

 • Kentekenbewijs:
  • de kentekencard en de tenaamstellingscode of
  • het originele tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs.
 • Geldig legitimatiebewijs: dit kan een paspoort, ID-kaart of rijbewijs zijn. Een rijbewijs is dus niet verplicht, maar je moet wel een geldig legitimatiebewijs hebben.

Kosten scooter overschrijven

In 2024 betaal je voor het overschrijven van een scooter €12,50. Het maakt niet uit waar je de overschrijving regelt; het tarief is overal hetzelfde.

Extra informatie over het overschrijven van je scooter

Klaar voor de overschrijving? Dit zijn onze tips om de overschrijving van de scooter vlekkeloos te laten verlopen:

 • DigiD-app: online overschrijven? Zorg er dan voor dat je de DigiD-app hebt gedownload en geactiveerd op je mobiele telefoon. Hiermee kun je de eenmalige identiteitscheck uitvoeren die nodig is voor de online overschrijving.
 • Documenten controleren: log in op Mijn RDW met je DigiD om te controleren of het voertuig correct op jouw naam staat na de overschrijving. Controleer ook als verkoper of de scooter correct van jouw naam is afgeschreven.
 • Sleuteloverdracht: plan de sleuteloverdracht zorgvuldig. Doorgaans vindt deze plaats nadat de verkoper het vrijwaringsbewijs heeft ontvangen.
 • Documenten goed bewaren: bewaar alle ontvangen documenten goed. Deze kun je nodig hebben als je je scooter gaat verzekeren of weer wilt verkopen.
 • Verzekering regelen: sluit direct na het op jouw naam zetten van de scooter een scooterverzekering af. Als eigenaar van een scooter mag je namelijk alleen met je scooter de openbare weg op als je minimaal een WA-scooterverzekering hebt.

Op zoek naar een scooterverzekering die schade aan je eigen scooter dekt door bijvoorbeeld diefstal of een aanrijding? Overweeg dan om een WA+ diefstal (WA beperkt casco) of een WA+ diefstal en aanrijding (all risk) verzekering af te sluiten.

Scooterverzekering vergelijken

Op zoek naar een voordelige scooterverzekering? Wij zetten de allerbeste opties voor je op een rij! Vul je gegevens in op onze vergelijker, en ontdek welke verzekeringen het beste bij jouw situatie passen. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 01-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het overschrijven van een scooter kan bij een RDW-erkend kentekenloket of online via de RDW-website. Je hebt je kentekenbewijs, tenaamstellingscode, en een geldig legitimatiebewijs nodig.

Ja, je kunt een scooter online overschrijven via de RDW-website. Je moet hiervoor eerst een eenmalige identiteitscheck doorlopen met behulp van je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Vervolgens vul je je gegevens in en de overschrijving wordt direct in gang gezet.

Het overschrijven van een scooter kost in 2024 €12,50. Dit geldt zowel voor de online overschrijving als voor een overschrijving bij de balie.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!