Glasverzekering

Heb je schade aan het glas in je huis, dan dekt een glasverzekering deze schade. Net zoals de opstalverzekering is de glasverzekering een woonverzekering. Echter sluit een opstalverzekering veel type glasschades uit, waardoor je in bepaalde gevallen ook een glasverzekering nodig hebt. De meeste verzekeraars bieden een glasverzekering aan via een losse module bij de opstalverzekering, maar een losse glasverzekering afsluiten is ook mogelijk. Wij leggen je uit wat een glasverzekering is, bij welke soort woningen je wel of geen glasverzekering nodig hebt, wat er gedekt wordt en uiteraard geven je tips voor wat te doen bij glasschade.

Wat is een glasverzekering?

Met een glasverzekering ben je verzekerd tegen schade aan het glas van je woning. Verzekeraars verstaan onder glas: alle ramen die bedoeld zijn om daglicht binnen te laten. Denk hierbij aan ramen, het glas in deuren, dakramen en lichtkoepels. Andere soorten ruiten, zoals glas-in-lood of geslepen glas, dekt een glasverzekering niet altijd. Raadpleeg hiervoor altijd de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij.

Glasverzekering

Wel of geen glasverzekering?

Een glasverzekering afsluiten gaat via verschillende manieren:

Koopwoning

Ben je eigenaar van een koopwoning, dan is een aparte glasverzekering afsluiten een goed idee. Vooral als er wat duurder glaswerk in je woning is verwerkt zoals geslepen glas, glas-in-lood ramen of maatwerk. Sluit je een aparte glasverzekering af, kijk dan of je dit kunt doen bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook je inboedel- en/of opstalverzekering bij hebt afgesloten. Zo wordt de schade namelijk nog sneller afgehandeld en bij de meeste verzekeraars krijg je dan korting op je maandelijkse premie.

Huurwoning

Glas is een onderdeel van de huurwoning en wordt gewoonlijk verzekerd door de verhuurder. In het huurcontract staat of de eigenaar waar jij de woning huurt, al een glasverzekering huurwoning heeft afgesloten of dat je dit zelf moet doen. Als het dit niet zo is, dan moet je zelf een glasverzekering afsluiten.

Heeft de verhuurder wel een glasverzekering huurwoning afgesloten, dan is de verhuurder verzekerd tegen schade met onder andere storm als oorzaak.

Dekking glasverzekering

Gebeurt er iets met het glas in je woning, dan kan een ruit laten maken of een nieuwe ruit laten inzetten veel geld kosten. Een glasverzekering biedt hierbij uitkomst. De glasverzekering dekt schade aan glas dat breekt, bijvoorbeeld door noodweer of storm. Al het glaswerk van je huis, zoals de ramen en ruiten vallen die licht doorlaten worden met deze verzekering gedekt. Spiegels en een aquarium zijn dus uitgesloten.

Glassschade wordt wel gedekt voor

  • pluspunt
    Ruiten
  • pluspunt
    Glazen douchecabine, deuren en dakplaten
  • pluspunt
    Lichtkoepel in het plafond
  • pluspunt
    Inbraak
  • pluspunt
    Brand en ontploffing
  • pluspunt
    Dakramen

Glassschade wordt niet gedekt bij

  • minpunt
    Opzet
  • minpunt
    Verbouwing
  • minpunt
    Spiegels en een aquarium
  • minpunt
    Slecht of achterstallig onderhoud

Eigen risico

Bij veel verzekeringen betaal je een eigen risico. Maar hoe zit dat met een glasverzekering? Over het algemeen rekenen verzekeringsmaatschappijen geen eigen risico bij een glasverzekering. In enkele gevallen is dit wel het geval. Je hoeft dit eigen risico echter niet te betalen als je de schade laat herstellen door het bedrijf waar de verzekeraar een contract mee heeft. Dit wordt ook wel “schadesturing” genoemd.

Tips bij glasschade

Oeps, bal door de ruit! Vooral als je kinderen hebt die voor de deur spelen zit een ongeluk in een klein hoekje. Een glasverzekering voor je koopwoning of een glasverzekering huurwoning is dus geen gek idee. Maar wat moet je doen als je glasschade in je woning ontdekt?

Bel de politie

Is er sprake van vandalisme of inbraak, dan doe je dit natuurlijk al. Maar ook bij een ongeluk is het een goed idee om contact op te nemen met de politie. Als bijvoorbeeld iemand anders – al dan niet opzettelijk – schade heeft toegebracht, dan noteren de agenten alvast de eerste bevindingen.

Maak foto’s voor de verzekering

Leg de schade vast op beeld. Met foto’s en/of videobeelden heb je harde bewijzen.

Neem contact op met je verzekeraar

Heb je een losse glasverzekering? Neem altijd contact op met je verzekeringsmaatschappij waar glasschade is gedekt. Check hoeveel je terug kan krijgen en vergeet niet je beeldmateriaal toe te sturen.

Neem contact op met een glaszetter

Schade aan je raam of ruit maakt je woning erg kwetsbaar. Je hebt dus zo snel mogelijk een glaszetter nodig. Ga wel naar het schadeherstelbedrijf waarmee je verzekeraar een contract heeft. Anders wordt de schade niet (volledig) gedekt door je glasverzekering.

Glasschade voorkomen

Natuurlijk kun je ook een aantal dingen zelf doen om de kans op glasschade zo klein mogelijk te houden. Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Doe geen risicovolle activiteiten in de buurt van glas, zoals balsporten.
  • Glas wat los in de sponningen zit, loopt meer kans op schade.
  • Dubbel glas breekt moeilijker dan enkel glas en heeft minder risico op schade.
  • Plaats geen risicovolle voorwerpen in de buurt van glas zoals tuinmeubelen.

Glasverzekeringen vergelijken

Geïnteresseerd in een glasverzekering voor je koopwoning of glasverzekering huurwoning? Je kunt die gemakkelijk vergelijken en afsluiten met onze gloednieuwe woonvergelijker.

Glasverzekering

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.