Diefstal: wat dekt de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering dekt schade door diefstal en inbraak. Het gaat dan om schade die is ontstaan door de inbraak en gestolen spullen. Op deze pagina leggen we je alles uit over diefstal, inbraak en de vergoeding vanuit de inboedelverzekering.

Inboedelverzekering diefstal

Diefstal en schade door inbraak zijn standaard meeverzekerd in de basisdekking van de inboedelverzekering. Voor het claimen van schade door diefstal en inbraak heb jij dus geen all risk dekking nodig. Om fraude te voorkomen eisen verzekeraars wel dat je altijd aangifte doet bij de politie voordat je de schade claimt. Daarna kun je de schade claimen bij de inboedelverzekeraar. Maak een gedetailleerde lijst van de gestolen spullen. Zorg ervoor dat je alle gestolen items nauwkeurig documenteert, inclusief beschrijvingen, serienummers (indien van toepassing) en de geschatte waarde van elk item. Hoe meer details je kunt verstrekken, hoe sneller en soepeler het claimproces zal verlopen.

Diefstal en inbraak woning

Voor zowel diefstal met schade door de inbraak als insluiping kun je terecht voor vergoeding vanuit de inboedelverzekering.

Schade door de inbraak

Tikt een dief een raam in om binnen te komen of forceert diegene het slot van de deur? Ook de schade die ontstaat door de inbraak kan je claimen bij je inboedelverzekeraar. Ook schade die ontstaan is door een poging tot inbraak kun je claimen.

Diefstal zonder braaksporen

Soms gaat een dief er met jouw spullen vandoor zonder dat er inbraakschade ontstaat. Denk aan binnenkomst door een open raam of gewoon via de deur terwijl jij even boven was. Dit noemen verzekeraars insluiping en is in de meeste gevallen ook verzekerd via de inboedelverzekering. Insluiping in een van jouw bijgebouwen, zoals de schuur of het tuinhuis, wordt vaak alleen vergoed als het gebouw op slot zat. Sporen van inbraak zijn dus nodig. Toch kan de vergoeding verschilen per verzekeraar, check daarom altijd de polisvoorwaarden.

Diefstal buitenshuis

Voor diefstal van jouw inboedel die buiten het huis plaatsvindt, gelden vaak andere voorwaarden. Voor gestolen spullen buitenshuis heb je vaak een aparte buitenshuisverzekering nodig.

Diefstal op vakantie

Worden jouw spullen gestolen in het buitenland? Raadpleeg dan de reisverzekering.

Diefstal auto

Worden jouw spullen gestolen uit jouw auto? Het verschilt per situatie en verzekeraar wat je dan moet doen. In sommige gevallen gaan verzekeraars ook over op vergoeding als de auto voor de deur stond. Bij andere verzekeraars heb je een buitenshuisverzekering nodig. Andere verzekeraars verwijzen je door naar de autoverzekering. Raadpleeg altijd het polisblad van de verzekering, zo weet je zeker dat je goed zit.

Vergoeding diefstal en inbraak

Verzekeraars vergoeden de schade van de gestolen spullen vaak tot een bepaalde hoogte. Bij sommige voorwerpen is er ook een extra dekking nodig of geldt er een maximale vergoeding. Het is goed om te weten dat verzekeraars vaak naar de nieuwwaarde en de dagwaarde van spullen kijken om te bepalen wat zij vergoeden. Daarbij geldt er vaak een eigen risico.

Sieraden

Zijn je waardevolle sieraden gestolen uit je huis? Het is goed om te weten dat verzekeraars vaak een maximumbedrag hanteren voor gestolen sieraden. Je kunt het te verzekeren bedrag vaak verhogen door meer premie te betalen.

Mobiele elektronica

Voor dure spullen, zoals mobiele elektronica, keren verzekeraars vaak een maximumbedrag uit. Vaak geldt er ook een eigen risico. Je kunt het te verzekeren bedrag vaak verhogen door meer premie te betalen.

Contant geld

Heeft een dief contant geld van jou gestolen tijdens de inbraak? Het verschilt per situatie en verzekeraar wat je vergoed krijgt. Sommige verzekeraars sluiten papieren geld en cadeaubonnen uit van de dekking. In andere gevallen geldt er een maximumbedrag.

Iedere verzekeraar heeft een andere vergoeding en dekking voor schade door inbraak en gestolen spullen. Raadpleeg altijd het polisblad van de verzekering, zo weet je zeker dat je goed zit.

Diefstal en het eigen risico

Voor gestolen spullen en schade door inbraak hanteren verzekeraars vaak een eigen risico. Het eigen risico verschilt per verzekeraar, maar is vaak minstens € 250,-. In grotere steden is het eigen risico vaak hoger, verzekeraars denken dat er daar meer kans is op inbraak. Ook in studentenwoningen kan het eigen risico hoger zijn.

Doe altijd aangifte van diefstal

Het is belangrijk dat je altijd aangifte doet van inbraak en diefstal. Voor veel verzekeraars is aangifte doen bij de politie zelfs een vereiste om over te gaan tot schadevergoeding. Zo hopen verzekeraars fraude te voorkomen. Claim je schade door diefstal en/of inbraak? Dan is het van belang dat je het bewijs van de aangifte bij de politie deelt met de verzekeraar.

Schade door diefstal en inbraak claimen

Een inbraak of diefstal is al vervelend genoeg, dus het indienen van een schadeclaim mag geen extra zorgen met zich meebrengen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen:

Kom snel in actie

Meld de inbraak of diefstal onmiddellijk bij de politie en neem direct contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Bereid je voor

Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie paraat hebt, zoals jouw aangifte bij de politie, foto’s van de schade en een lijst van gestolen of beschadigde items. Het hebben van deze gegevens zal het claimproces vereenvoudigen en versnellen.

Duidelijkheid is belangrijk

Wees zo gedetailleerd en volledig mogelijk bij het verstrekken van informatie aan je verzekeringsmaatschappij. Een nauwkeurige beschrijving van de gebeurtenis en de gestolen of beschadigde items zal je verzekeraar helpen om je zo snel mogelijk te ondersteunen.

Vergelijk de inboedelverzekering

Wil je je spullen verzekeren tegen diefstal en inbraak in jouw woning? Sluit dan een inboedelverzekering af. Gelukkig kun je in onze vergelijker gemakkelijk en snel in één overzicht de inboedelverzekeringen zien die passen bij jouw wensen. Je kunt ook kiezen voor een woonverzekering, een combinatie van de inboedel- en opstalverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 18-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Bij diefstal gaat het om gestolen spullen. Bij inbraak gaat iemand jouw woning in en breekt bijvoorbeeld een deur of raam om binnen te kopen. Deze schade noemen we braakschade. Insluiping betekent ook dat er iemand jouw woning insluipt, maar bij het betreden van jouw woning wordt er geen schade gemaakt.

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Toch is het fijn en aan te raden om een inboedelverzekering te hebben. Je verzekert de spullen in je woning tegen brand-, inbraak- en stormschade.

Is je telefoon gestolen uit je huis? Dan kun je deze schade vaak claimen bij de inboedelverzekeraar. Je hebt hiervoor geen extra dekking nodig. Wel moet je bewijzen dat je telefoon uit huis gestolen is. Is je telefoon gestolen uit je zak op straat? Dan verschillen de voorwaarden per verzekeraar en is er een aanvullende dekking nodig, zoals de buitenhuisdekking. Check altijd de polisvoorwaarden.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!