Vergoeding Zwangerschap verzekering 2025 | Overstappen.nl

Vergoeding Zwangerschap verzekering

Veel zwangerschapszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor extra zorg kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Zwangerschap vergoeding in het kort:

  • Veel zwangerschapszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
  • Voor extra zekerheid en dekking, bijvoorbeeld voor zwangerschapscursussen of extra echo’s, kan een aanvullende verzekering handig zijn.
  • Let goed op eventuele eigen bijdragen en of je zorgverlener gecontracteerd is door je zorgverzekeraar om verrassingen te voorkomen.

Vergoeding zwangerschap

Of je nu net zwanger bent of graag wilt zwanger worden, het is fijn om goed voorbereid te zijn op je zwangerschap. Eén van de belangrijkste dingen om te regelen is je zorgverzekering. De meeste zorg rondom zwangerschap, zoals afspraken met de verloskundige en echo’s, wordt vergoed vanuit de basisverzekering. In sommige gevallen kan een aanvullende verzekering meer zekerheid geven.

Contact met de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je contact opnemen met je verloskundige of huisarts. De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap en helpt bij controles, de bevalling en kraamzorg. Deze afspraken vallen binnen de basisverzekering, en je hoeft hier geen eigen risico voor te betalen. Wel is het belangrijk om te controleren of jouw verloskundige gecontracteerd is door je zorgverzekeraar, anders kan het zijn dat je slechts een deel van de kosten vergoed krijgt.

Wanneer krijg ik een echo?

Tijdens je zwangerschap krijg je een aantal echo’s om de ontwikkeling van je baby te controleren. De eerste echo wordt vaak tussen de 10 en 12 weken gemaakt, maar soms al eerder bij complicaties. Ook krijg je rond de 20 weken een echo om te kijken of je baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. De 20-weken echo wordt vergoed door de basisverzekering, maar niet alle andere echo’s worden standaard vergoed. Het is dus slim om je polis te checken en te zien of je aanvullende dekking nodig hebt.

Het kan zijn dat de verloskundige extra echo’s voorstelt wanneer er complicaties zijn bij de zwangerschap. In dit geval is er een medische indicatie voor de echo en dit valt altijd onder de basisverzekering.

Wat is een prenatale test?

Als je tussen de 11 en 14 weken zwanger bent, kun je een combinatietest laten doen. Hierbij krijg je een bloedonderzoek en wordt een nekplooimeting gedaan. Er wordt gekeken of er een verhoogde kans is dat je baby het Syndroom van Down, het Syndroom van Edwards of het Syndroom van Patau heeft. Deze test wordt niet meer standaard vergoed binnen de basisverzekering.

Wanneer je een medische geschiedenis hebt die aantoont dat er een verhoogd risico is op een van deze aandoeningen, kun je in aanmerking komen voor een medische indicatie. In dit geval wordt de combinatietest wel door de basisverzekering vergoed.

Wanneer uit de combinatietest blijkt dat er inderdaad een verhoogd risico aanwezig is, dan kun je een Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) laten doen. Dit is een vervolgtest die specifieker kan onderzoeken of je baby het Syndroom van Down, Edwards of Patau heeft. Deze test wordt door de basisverzekering vergoed als je ‘positief’ scoort op de combinatietest. Als je geen medische indicatie hebt voor de combinatietest of de NIPT, kun je je aanvullend verzekeren tegen de kosten.

Worden zwangerschapscursussen vergoed?

Zwangerschapscursussen, zoals yoga, ontspanningsoefeningen en EHBO-cursussen, kunnen je helpen je voor te bereiden op de bevalling. Deze worden soms vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Het is slim om van tevoren te controleren welke cursussen je verzekering vergoedt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Niet alle verzekeraars vergoeden echter alle cursussen. Het is daarom handig om van tevoren contact op te nemen met je zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat de cursus die jij wilt volgen wordt vergoed.

Wat als ik niet zwanger word?

Zwanger worden gaat niet altijd vanzelf. Als dit bij jou het geval is, kun je met je huisarts bespreken welke vruchtbaarheidsbehandelingen er mogelijk zijn. Behandelingen zoals ovulatie-inductie en kunstmatige inseminatie worden deels vergoed vanuit de basisverzekering, maar bij meer ingrijpende behandelingen zoals IVF zijn aanvullende verzekeringen soms noodzakelijk. Let daarbij op dat je zorgverzekeraar bepaalde voorwaarden kan stellen, zoals je leeftijd of het aantal behandelingen dat wordt vergoed.

Zorgverzekeringen vergelijken voor zwangerschapszorg

Een zorgverzekering die goed aansluit bij jouw zwangerschapsplannen kan veel stress wegnemen. Door zorgverzekeringen te vergelijken, kun je de verzekering kiezen die de beste dekking biedt voor zwangerschapszorg, echo’s, prenatale testen en eventuele zwangerschapscursussen. Zo voorkom je onverwachte kosten en zorg je ervoor dat je tijdens je zwangerschap en bevalling de zorg krijgt die je nodig hebt.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert zorgverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert zorgverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman schadeverzekeringsexpert bij Overstappen.nl. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, zorgverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Vergelijk en bespaar op je zorgverzekering

  • Vergelijk alle 56 zorgverzekeringen
  • Bespaar tot € 300,- op je premie
  • Wij regelen kosteloos je overstap
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.