Zorgtoeslag

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid in de kosten van de zorgverzekering. Als je een laag inkomen hebt, krijg je zorgtoeslag waarmee je de kosten voor de zorgverzekering grotendeels mee kan betalen.

Afhankelijk van de hoogte van je inkomen (of van je eventuele partner) wordt door de Belastingdienst vastgesteld of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Ruim 5 miljoen Nederlanders maken gebruik van de zorgtoeslag.

Wet op zorgtoeslag (Wzt)

Wat is de Wet op zorgtoeslag?

De Wet op zorgtoeslag (Wzt) regelt voor mensen met een bepaald inkomen een tegemoetkoming voor de zorgverzekering. Verzekerden van 18 jaar en ouder met een laag inkomen hebben recht op zorgtoeslag. Met de Wet op zorgtoeslag wordt getracht zorg voor iedereen betaalbaar te houden. De zorgtoeslag is in 2006 ingevoerd als onderdeel van het nieuwe zorgstelsel.

Drempelinkomen

De hoogte van je inkomen bepaalt of je recht hebt op zorgtoeslag. Het drempelinkomen is het maximale inkomen wat je mag verdienen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Als je inkomen even hoog of lager is dan het drempelinkomen dan ontvang je zorgtoeslag.

In 2020 is het drempelinkomen vastgesteld op €30.481 per jaar voor alleenstaanden. Heb je een partner? Dan is de inkomensgrens €38.945 per jaar.

Kom je in aanmerking voor zorgtoeslag?

Wij verwijzen je naar de toeslagmeter op toeslagen.nl om de hoogte van je zorgtoeslag exact uit te rekenen. Je moet in ieder geval aan de volgende criteria voldoen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag:

  • Je bent verzekerd voor je ziektekosten.
  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je verdient jaarlijks niet meer dan het vastgestelde toetsingsinkomen. In 2020 is het drempelinkomen vastgesteld op €30.481 per jaar voor alleenstaanden. Heb je een partner? Dan is de inkomensgrens €38.945 per jaar.
  • Je beschikt over een vermogen lager dan een bepaald bedrag. In 2020 is het maximale vermogen vastgesteld op € 116.613 voor alleenstaanden en € 147.459 indien je een partner hebt.

→ Goed om te weten: De inkomens van aanvrager en eventuele toeslagpartner worden bij elkaar opgeteld. Heb je kinderen van 18 jaar of ouder die niet meer dan het toetsingsinkomen verdienen? Dan komen zij apart in aanmerking voor zorgtoeslag. Kinderen jonger dan 18 komen niet in aanmerking voor zorgtoeslag.

wat is zorgtoeslag
Vergelijk zorgverzekeringen

Voorschotbeschikking controleren

Als je op dit moment zorgtoeslag ontvangt dan krijg je in november of december bericht over de hoogte van je zorgtoeslag voor het komende jaar. Dit wordt de voorschotbeschikking genoemd. Het is belangrijk de gegevens op deze voorschotbeschikking, met name je inkomensgegevens, goed te controleren.

Als je gegevens niet kloppen, geef je dit dan zo snel mogelijk door met het aanvraag- en wijzigingsprogramma van die toeslag. Zo voorkom je dat je later geld moet terugbetalen of toeslag misloopt.

Zorgtoeslag aanvragen

Via toeslagen.nl kun je zorgtoeslag aanvragen wanneer je denkt hierop recht te hebben. Een papieren formulier vraag je aan via de Belastingtelefoon: 0800-0543.

Zorgtoeslag aanvragen

Wil je geld besparen op de premie van je zorgverzekering? Vergelijk via Overstappen.nl de zorgverzekeringen van de Nederlandse zorgverzekeraars. Het overstappen van je zorgverzekering regelen wij vervolgens snel en gratis.

Vergelijk zorgverzekeringen

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.