Zorgtoeslag: wat is het en hoe kom je in aanmerking voor 2022?

Zorgtoeslag

Op de derde dinsdag van september (Prinsjesdag) heeft het kabinet over de zorgtoeslag bekendgemaakt dat die flink met de zorgpremie meestijgt. Deze zorgtoeslag zal huishoudens tot een bepaald inkomen helpen bij het betalen van hun nieuwe zorgverzekering. Ben je een alleenstaande? Dan wordt je zorgtoeslag maximaal € 27,- per maand lager dan in 2023. Heb je een toeslagpartner of gezin? Dan kunnen jullie rekenen op een maximale zorgtoeslag die € 22,- per maand lager ligt. Meer informatie over de zorgtoeslag vind je op deze pagina.

Snel navigeren naar

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. Als je een laag inkomen hebt, krijg je zorgtoeslag waarmee je de kosten voor de zorgverzekering grotendeels mee kan betalen.

Afhankelijk van de hoogte van je inkomen (of van je eventuele partner) wordt door de Belastingdienst vastgesteld of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Ruim 5 miljoen Nederlanders hebben recht op een zorgtoeslag. Zorgtoeslag vraag je aan via de Belastingdienst.

Let op: wijzigt de hoogte van je inkomen gedurende het jaar, dan is het belangrijk dat je dit zelf spoedig wijzigt in ‘Mijn toeslagen’. Wijzig je dit niet en je inkomen is gestegen, dan vordert de Belastingdienst aan het einde van het jaar de te veel ontvangen zorgtoeslag terug. In het geval je inkomen uiteindelijk lager uitvalt dan de ingevulde gegevens, ontvang je van de Belastingdienst wel de te weinig ontvangen zorgtoeslag terug. De Belastingdienst wijzigt je inkomen waarop je zorgtoeslag is gebaseerd tussentijds dus niet voor je.

Zorgtoeslag financiele tegemoetkoming

Maximale zorgtoeslag

Voor het nieuwe zorgjaar heeft de Belastingdienst het maximale bedrag per maand bepaald waar iedereen die er recht op heeft, kan ontvangen:

Overzicht 2024

Type huishouden Toeslag per maand (max.) Verschil t.o.v. 2023
Alleenstaand € 127,- – € 27,-
Gezin/Met toeslagpartner € 243,- – €22,-

Op jaarbasis is de maximale zorgtoeslag voor 1 persoon gedaald met € 327,- en voor een gezin met € 243,- in vergelijking met vorig jaar.

Bron: Begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2023)


Het drempelinkomen

De hoogte van je inkomen bepaalt of je recht hebt op zorgtoeslag. Het drempelinkomen is het maximale inkomen wat je mag verdienen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Als je inkomen even hoog of lager is dan het drempelinkomen dan ontvang je zorgtoeslag. De inkomens- en vermogensgrens van 2024 staan hieronder weergegeven.

 • Voor een alleenstaande geldt een jaarinkomen lager dan € 38.520. Verder mag je niet meer dan € 127.582 spaargeld hebben.
 • Met een gezin of een toeslagpartner geldt een jaarinkomen van € 48.224. Samen mag je niet meer dan € 161.329 spaargeld hebben.
 • De uitbetaling van de zorgtoeslag vindt plaats op de 20ste van de maand, tenzij dit in het weekend of op een feestdag valt.

Wat is de Wet op zorgtoeslag?

De Wet op zorgtoeslag (Wzt) regelt voor mensen met een bepaald inkomen een tegemoetkoming voor de zorgverzekering. Verzekerden van 18 jaar en ouder met een laag inkomen hebben recht op zorgtoeslag. Met de Wet op zorgtoeslag wordt getracht zorg voor iedereen betaalbaar te houden.


Wanneer kom ik in aanmerking voor een zorgtoeslag?

Wij verwijzen je naar de toeslagmeter op de Belastingdienst om de hoogte van je zorgtoeslag exact te berekenen. Je moet in ieder geval aan de volgende criteria voldoen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag:

 • Je bent verzekerd voor je ziektekosten.
 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Je verdient jaarlijks niet meer dan het vastgestelde toetsingsinkomen.
 • Je beschikt over een vermogen lager dan een bepaald bedrag, het zogeheten drempelinkomen.

Goed om te weten:
De inkomens van aanvrager en eventuele toeslagpartner worden bij elkaar opgeteld. Heb je kinderen van 18 jaar of ouder die niet meer dan het toetsingsinkomen verdienen? Dan komen zij apart in aanmerking voor zorgtoeslag. Kinderen jonger dan 18 komen niet in aanmerking voor zorgtoeslag.

Zorgtoeslag financiele hulp

Voorschotbeschikking controleren

Als je op dit moment zorgtoeslag ontvangt dan krijg je elk jaar in november of december bericht over de hoogte van je zorgtoeslag voor het komende jaar. Dit wordt de voorschotbeschikking genoemd. Het is belangrijk de gegevens op deze voorschotbeschikking, met name je inkomensgegevens, goed te controleren.

Als je gegevens niet kloppen, geef je dit dan zo snel mogelijk door met het aanvraag- en wijzigingsprogramma van die toeslag. Zo voorkom je dat je later geld moet terugbetalen of toeslag misloopt.

Zorgtoeslag aanvragen

Via de Belastingdienst kun je zorgtoeslag aanvragen of nakijken of je er recht op hebt. Wil je liever een papieren formulier in plaats van een online aanvraag doen, neem dan contact op met de klantenservice via de Belastingtelefoon: 0800-0543.


Besparen op je zorgverzekering

Wil je geld besparen op de premie van je zorgverzekering? Vergelijk via Overstappen.nl de zorgverzekeringen van alle Nederlandse zorgverzekeraars. Het overstappen van je zorgverzekering regelen wij vervolgens snel en gratis.


Veelgestelde vragen over de zorgtoeslag

  Is zorgtoeslag gratis?

  Ja, zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming vanuit de Belastingdienst. Je hebt hier gratis recht op vanaf de maand nadat je 18 jaar bent geworden. Om recht te krijgen op een zorgtoeslag moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een bepaald inkomen en vermogen hebben.

  Wanneer wordt zorgtoeslag uitbetaald?

  Jij ontvangt je zorgtoeslag op de 20e van elke maand. Uiterlijk om 12 uur ‘s nachts.

  Uitzondering: als de 20e in het weekend of op een feestdag valt, ontvang je het geld op de eerste werkdag daarna.

  Hoe zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht?

  Het is mogelijk om met terugwerkende kracht zorgtoeslag aan te vragen. Vraag dit vóór 1 september van ieder jaar aan, want dan ontvang je nog zorgtoeslag voor het jaar daarvoor. Je geeft dit bij je aanvraag bij de Belastingdienst aan door de datum in te vullen vanaf wanneer je de toeslag wil aanvragen. Vaak krijg je na je aanvraag een bericht binnen 8 weken in ‘Mijn Toeslagen’ (log in met je DigiD). Als het onderwerp van het bericht ‘Voorschotbeschikking’ is, vind je jouw definitieve berekening van de zorgtoeslag onder ‘Mijn beschikkingen’.

  Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

  Om een terugbetaling aan de Belastingdienst te voorkomen, dien je zelf je zorgtoeslag stop te zetten als één van de volgende situaties voor jou van toepassing zijn:

  • ik verhuis naar het buitenland
  • ik heb geen Nederlandse zorgverzekering meer
  • ik verdien meer dan het drempelinkomen

  Weet je niet zeker of je nog recht hebt op zorgtoeslag, omdat je inkomen bijvoorbeeld verandert dan kun je er ook voor kiezen die wijziging in ‘Mijn Toeslagen’ door te geven. Je ontvangt dan vanzelf een bericht of je er nog recht op hebt.

  Waarom moet ik zorgtoeslag terugbetalen?

  Het kan voorkomen dat je in je definitieve berekening het bericht ontvangt dat je geld terug moet betalen, omdat je te veel zorgtoeslag hebt ontvangen. Onverwachte kosten zijn nooit leuk. Wat de redenen hiervan zouden kunnen zijn, zijn:

  • jouw werkelijke inkomen kwam hoger uit dan het ingeschatte inkomen bij de eerste berekening
  • jouw vermogen bleek te veel te zijn voor een zorgtoeslag

  Liever niet alles in één keer betalen? Geen zorgen, je kunt bij de Belastingdienst een betalingsregeling krijgen.


Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten