Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap, bevalling en na de geboorte van je baby heb je extra zorg nodig. Een groot deel van deze zorg is opgenomen in de basisverzekering, een ander deel van de zorg kun je met een aanvullende verzekering dekken. Verwacht jij komend jaar een kleintje? Houd daar dan rekening mee als je een zorgverzekering afsluit. Op deze pagina vertellen we je waar je op moet letten. Gebruik de informatie om in onze zorgvergelijker de beste keuze te maken.

Vul je gegevens in en check je besparing

Geslacht

Kies je geslacht

Geboortedatum

Vul je geboortedatum in Vul een geldige geboortedatum in

Huidige verzekeraar

p/mnd:€ 7,90
  • CZ - Basis
  • Volledige vergoeding van de eigen bijdrage
p/mnd:€ 9,64
  • United Consumers - VGZ Aanvullend Goed
  • Volledige vergoeding van de eigen bijdrage
p/mnd:€ 19,75
  • Zilveren Kruis - Aanvullend 2 sterren
  • Volledige vergoeding van de eigen bijdrage

Zorgverzekering en zwangerschap

In de basisverzekering zijn standaard een aantal vergoedingen voor zwangere vrouwen opgenomen. Deze basisdekking is voor iedereen en bij elke verzekeraar hetzelfde. Met een basisverzekering krijg je deze zaken dus hoe dan ook vergoed. Voor andere zorg is een aanvullende verzekering nodig.

Verloskundige

Als je rond de acht weken zwanger bent, vindt de eerste afspraak met een verloskundige plaats. Een verloskundige begeleidt je gedurende de gehele zwangerschap, is in de meeste gevallen bij de bevalling aanwezig en komt in de kraamtijd een aantal keer op controle. Alle afspraken en controles met de verloskundige worden door de basisverzekering vergoed.

Onderzoeken tijdens zwangerschap

De basisverzekering vergoedt de 12- en 20-weken echo’s. De 12-weken echo bepaalt de te verwachten geboortedatum. Tijdens de 20-weken echo wordt gekeken naar de medische toestand van de baby en is het geslacht zichtbaar. Screenings zoals de combinatietest, NIPT en invasieve diagnostiek krijg je alleen vergoed als je medische indicatie hebt. Deze verwijzing kan je vragen aan de huisarts, verloskundige of medisch specialist.

NIPT

Bij een NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) wordt het bloed van de moeder gebruikt om te testen of het ongeboren kind mogelijk het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Voor deze test geldt een subsidieregeling waardoor de kosten €175 bedragen. Als je medische indicatie hebt, vergoedt de basisverzekering de test.

Kraamzorg in de basisverzekering

Vóór de vijfde maand van je zwangerschap dien je de kraamzorg voor ná de bevalling aan te vragen. De hulp door kraamzorg valt onder de basisverzekering. Er wordt echter wel een eigen bijdrage van rond de €4,40 per uur berekend voor kraamhulp aan huis. Voor kraamzorg in het ziekenhuis geldt een eigen bijdrage van €35 per dag. Kraamzorg in het ziekenhuis op medische indicatie wordt volledig vergoed.

Bij een aantal verzekeraars is het mogelijk je aanvullend te verzekeren voor kraamzorg. Iedere zorgverzekeraar beschikt over een lijst van goedgekeurde kraamzorginstanties. Meld je aan bij een van deze instanties en je krijgt vanzelf bericht voor een intake.

De bevalling

De hulp van een verloskundige of gynaecoloog tijdens de bevalling wordt vergoed door de basisverzekering. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt op basis van een medische indicatie wordt dit vergoed door de basisverzekering. Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische indicatie, wordt tot maximaal €215 voor de verloskamer vergoed. De verloskundige zorg wordt volledig vergoed.

Hieronder lees je wat je aanvullend kunt verzekeren om er zeker van te zijn dat je tijdens jouw zwangerschap de beste zorg krijgt. Denk je voor je zwangerschap voldoende te hebben aan een basisverzekering? Zorg dan dat je niet te veel betaalt! De basisverzekering is bij elke verzekeraar hetzelfde, maar de premies lopen sterk uiteen. We raden je, als je komend jaar een kindje verwacht, wel aan je eigen risico laag te houden en te kiezen voor vrije zorgkeuze. Je wilt tijdens je zwangerschap natuurlijk niet voor onverwachte kosten of lange reistijden komen te staan.

Zorgverzekering vergelijken

Aanvullende verzekering afsluiten

Als je denkt uitgebreidere zorg nodig te hebben tijdens je zwangerschap, kies dan een aanvullend pakket dat de zorg dekt die jij wilt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de volgende dekkingen:

Dekking aanvullende verzekering vergelijken

Vergelijk bij Overstappen.nl de aanvullende verzekeringen met betrekking tot zwangerschap en bevalling. Wanneer je zorgverzekeringen vergelijkt, geef je in de categorie ‘Vergoeding zwangerschap en bevalling’ aan wat precies je wensen zijn. Overstappen.nl laat dan alleen de aanvullende verzekeringen van jouw voorkeur zien. Bekijk snel welke zorgverzekering voor jou de beste deal heeft.

Belangrijk! Verzeker je baby

Om de zorgkosten van je baby vergoed te krijgen, dien je je baby binnen vier maanden na de geboorte aan te geven bij je zorgverzekeraar. Wanneer je dit niet op tijd doet, krijg je de gemaakte zorgkosten niet vergoed.