Vergoeding Zwangerschap verzekering

Baby op komst

Zwangerschapsvergoeding 2022

Als je net zwanger bent geworden of je wil graag zwanger worden, dan is een goede voorbereiding fijn om te hebben voor een zorgeloze zwangerschap. Eén van de belangrijke zaken die je kunt voorbereiden, is je zorgverzekering. Veel zwangerschapszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar in sommige gevallen kan een aanvullende verzekering meer zekerheid geven.

Bekijk welke zwangerschapsverzekering jij het best kunt afsluiten? Ga dan naar onze zorgvergelijker en kies de verzekering die het best bij jou past.

 

tip

Goed om te weten

Aan de onderstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overstappen.nl werkt dagelijks aan het accuraat bijhouden van de informatie omtrent zorgverzekeringen. Voor het beste advies neem je contact op met je huisarts. Kijk ook altijd eerst naar de specifieke polisvoorwaarden in onze vergelijker.

Snel navigeren naar

Zorgvergelijker

Contact met de verloskundige

Wanneer je erachter komt dat je zwanger bent, kun je direct contact opnemen met je huisarts of een verloskundige voor een consult. De verloskundige zal je gedurende de zwangerschap en de bevalling je bij de volgende gebeurtenissen bijstaan door te:

  • jou en je baby tijdens de zwangerschap te controleren;
  • ondersteunen tijdens de bevalling;
  • bieden van nazorg tijdens de kraamtijd.

De eerste afspraak zal waarschijnlijk plaatsvinden rond de 8ste week. De bezoeken die je tijdens je zwangerschap aan de verloskundige brengt vallen binnen de basisverzekering en hier hoef je geen eigen risico voor te betalen. Wel is het belangrijk dat je bij een verloskundige zit die gecontracteerd is door je zorgverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden maar een deel van de kosten (50-70%) wanneer je gebruik maakt van zorgverleners die niet door hen gecontracteerd zijn. Wanneer je merkt dat je zwanger bent is het daarom slim om je zorgverzekeraar te vragen naar de lijst met gecontracteerde verloskundigen bij jou in de buurt.

Wanneer krijg ik een echo?

Een echo wordt gemaakt om de ontwikkeling van de baby te bekijken. De eerste echo wordt meestal tussen de 10 en 12 weken van je zwangerschap gemaakt, maar kan bijvoorbeeld ook al bij 8 weken zwangerschap worden gemaakt. Bij deze eerste echo wordt gekeken of er een hartslag te zien is en of er meerdere embryo’s in de baarmoeder zijn.

Bij een 12 weken echo, de termijnecho, wordt vastgesteld hoe lang je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Bij een 20 weken echo wordt gekeken of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. De 20-weken echo wordt altijd vergoed door de basisverzekering, maar sommige zorgverzekeraars vergoeden de andere twee niet.

Het is dus handig om van te voren de polis van je zorgverzekering te controleren, zodat je zeker weet dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Het kan zijn dat de verloskundige extra echo’s voorstelt wanneer er complicaties zijn bij de zwangerschap. In dit geval is er een medische indicatie voor de echo en dit valt altijd onder de basisverzekering.

zwangerschap en geboorte

Wat is een prenatale test?

Als je tussen de 11 en 14 weken zwanger bent, kun je een combinatietest laten doen. Hierbij krijg je een bloedonderzoek en wordt een nekplooimeting gedaan. Er wordt gekeken of er een verhoogde kans is dat je baby het Syndroom van Down, het Syndroom van Edwards of het Syndroom van Patau heeft. Deze test wordt niet meer standaard vergoed binnen de basisverzekering.

Wanneer je een medische geschiedenis hebt die aantoont dat er een verhoogd risico is op een van deze aandoeningen, kun je in aanmerking komen voor een medische indicatie. In dit geval wordt de combinatietest wel door de basisverzekering vergoed.

Wanneer uit de combinatietest blijkt dat er inderdaad een verhoogd risico aanwezig is, dan kun je een Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) laten doen. Dit is een vervolgtest die specifieker kan onderzoeken of je baby het Syndroom van Down, Edwards of Patau heeft. Deze test wordt door de basisverzekering vergoed als je ‘positief’ scoort op de combinatietest. Als je geen medische indicatie hebt voor de combinatietest of de NIPT, kun je je aanvullend verzekeren tegen de kosten.

Worden zwangerschapscursussen vergoed?

Er zijn een aantal cursussen om jou en je partner voor te bereiden op de bevalling. Hierbij kun je denken aan ademhalingscursussen, ontspanningsoefeningen, zwangerschapsyoga en EHBO voor kinderongevallen. Deze cursussen worden soms door een aanvullende verzekering vergoed, het valt dan onder de term preventieve cursussen. Niet alle verzekeraars vergoeden echter alle cursussen, het is daarom handig om van tevoren contact op te nemen met je zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat de cursus die jij wilt volgen wordt vergoed.

Wat als ik niet zwanger word?

Zwanger worden gaat niet altijd zoals gepland. In Nederland raadpleegt één op de vijf vrouwen een arts vanwege problemen om zwanger te worden. Als het niet lukt om zwanger te worden op de ‘natuurlijke’ manier, zijn er een aantal vruchtbaarheidsbehandelingen die hiervoor de oplossing kunnen bieden zoals ovulatie-inductie en een aantal vormen van kunstmatige inseminatie. Voor dit soort vragen kun je je huisarts raadplegen.

Kunstmatige inseminatie

Bij kunstmatige inseminatie wordt de eicel en de zaadcel kunstmatig bij elkaar gebracht om de kans op bevruchting te vergroten. Er zijn verschillende vormen van kunstmatige inseminatie:

  • Intra Uteriene Inseminatie
  • Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie
  • In-virtrofertilisatie (IVF)

Ovulatie-inductie en Intra Uteriene Inseminatie worden vanuit de basisverzekering vergoed. Van de IVF behandeling en de Intra Cytoplasmatische Spermatozoa Injectie worden de eerste drie behandelingen per zwangerschap vergoed door de basisverzekering, maar voor meer behandelingen is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Er zijn maar enkele aanvullende verzekeringen die IVF behandelingen vergoeden.

Zorgverzekeraars stellen daarnaast vaak de voorwaarden dat je wordt behandeld door een gecontracteerde arts.

In enkele gevallen wordt de behandeling ook maar tot een bepaalde leeftijd vergoed, omdat de kans op zwangerschap boven de 37 begint af te nemen.

Ovulatie-inductie

Het kan zijn dat de eisprong niet iedere cyclus optreedt, hierdoor wordt de kans op zwangerschap verlaagd. Bij ovulatie-inductie wordt de eisprong opgewekt door medicatie. Er zijn twee soorten medicatie, tabletten en hormooninjecties. De arts zal onderzoeken wat de reden is van de cyclusstoornis en zo bepalen welke medicatie het meest geschikt is.

Wat moet ik weten voor de bevalling?

Ben je zwanger en vraag je je af wat er allemaal bij een bevalling komt kijken? Voor de bevallingsmogelijkheden en de bevalling vergoedingen die je kunt krijgen, kun je meer informatie vinden op onze pagina vergoeding bevalling verzekering.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.