Zorgverzekering zwangerschap

Tijdens je zwangerschap, bevalling en na de geboorte van je baby heb je extra zorg nodig. Een groot deel van deze zorg is opgenomen in de basisverzekering, een ander deel van de zorg kun je met een aanvullende verzekering dekken. Verwacht jij komend jaar een kleintje? Houd daar dan rekening mee als je een zorgverzekering afsluit. Op deze pagina vertellen we je waar je op moet letten. Gebruik de informatie om in onze zorgvergelijker de beste keuze te maken.

Vergelijk direct zwangerschap dekkingen en zorgverzekeringen

Zorgverzekering en zwangerschap

In de basisverzekering zijn standaard een aantal vergoedingen voor zwangere vrouwen opgenomen. Deze basisdekking is voor iedereen en bij elke verzekeraar hetzelfde. Met een basisverzekering krijg je deze zaken dus hoe dan ook vergoed. Voor andere zorg is een aanvullende verzekering nodig.

zorgverzekering zwanger

Verloskundige

Als je rond de acht weken zwanger bent, vindt de eerste afspraak met een verloskundige plaats. Een verloskundige begeleidt je gedurende de gehele zwangerschap, is in de meeste gevallen bij de bevalling aanwezig en komt in de kraamtijd een aantal keer op controle. Alle afspraken en controles met de verloskundige worden door de basisverzekering vergoed.

Onderzoeken tijdens zwangerschap

De basisverzekering vergoedt de 12- en 20-weken echo’s. De 12-weken echo bepaalt de te verwachten geboortedatum. Tijdens de 20-weken echo wordt gekeken naar de medische toestand van de baby en is het geslacht zichtbaar. Screenings zoals de combinatietest, NIPT en invasieve diagnostiek krijg je alleen vergoed als je medische indicatie hebt. Deze verwijzing kan je vragen aan de huisarts, verloskundige of medisch specialist.

NIPT

Bij een NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) wordt het bloed van de moeder gebruikt om te testen of het ongeboren kind mogelijk het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Voor deze test geldt een subsidieregeling waardoor de kosten €175 bedragen. Als je medische indicatie hebt, vergoedt de basisverzekering de test.

Kraamzorg in de basisverzekering

Vóór de vijfde maand van je zwangerschap dien je de kraamzorg voor ná de bevalling aan te vragen. De hulp door kraamzorg valt onder de basisverzekering. Er wordt echter wel een eigen bijdrage van rond de €4,40 per uur berekend voor kraamhulp aan huis. Voor kraamzorg in het ziekenhuis geldt een eigen bijdrage van €35 per dag. Kraamzorg in het ziekenhuis op medische indicatie wordt volledig vergoed.

Bij een aantal verzekeraars is het mogelijk je aanvullend te verzekeren voor kraamzorg. Iedere zorgverzekeraar beschikt over een lijst van goedgekeurde kraamzorginstanties. Meld je aan bij een van deze instanties en je krijgt vanzelf bericht voor een intake.

De bevalling

De hulp van een verloskundige of gynaecoloog tijdens de bevalling wordt vergoed door de basisverzekering. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt op basis van een medische indicatie wordt dit vergoed door de basisverzekering. Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische indicatie, wordt tot maximaal €215 voor de verloskamer vergoed. De verloskundige zorg wordt volledig vergoed.

Hieronder lees je wat je aanvullend kunt verzekeren om er zeker van te zijn dat je tijdens jouw zwangerschap de beste zorg krijgt. Denk je voor je zorgverzekering zwangerschap voldoende te hebben aan een basisverzekering? Zorg dan dat je niet te veel betaalt! De basisverzekering is bij elke verzekeraar hetzelfde, maar de premies lopen sterk uiteen. We raden je, als je komend jaar een kindje verwacht, wel aan je eigen risico laag te houden en te kiezen voor vrije zorgkeuze. Je wilt tijdens je zwangerschap natuurlijk niet voor onverwachte kosten of lange reistijden komen te staan.

zwangerschap

Aanvullende verzekering afsluiten

Als je denkt uitgebreidere zorg nodig te hebben tijdens je zwangerschap, kies dan een aanvullend pakket dat de zorg dekt die jij wilt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de volgende dekkingen:

  • Kraampakket: als je thuis wilt bevallen en wilt beschikken over alle benodigde zorg hulpmiddelen voor vóór, tijdens en na de bevalling.
  • Zwangerschapscursus: de meeste zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van een zwangerschapscursus. Een cursus moet echter wel aan bepaalde richtlijnen voldoen, vraag dit na bij je verzekeraar.
  • Lactatiedeskundige: het is mogelijk om tijdens de zwangerschap een cursus over borstvoeding te volgen. Ben je al bevallen en heb je hulp nodig bij het geven van borstvoeding? Je kunt een lactatiedeskundige om hulp vragen. In bepaalde aanvullende pakketten is hier een vergoeding voor beschikbaar.
  • Ziekenhuisverblijf: wil je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevallen? Of heb je wensen met betrekking tot ziekenhuisopname? Bekijk de mogelijkheden bij de verschillende zorgverzekeraars.
  • Aanvullende kraamzorg: voor kraamzorg dien je een eigen bijdrage te betalen. Deze kun je eventueel laten dekken door een aanvullende verzekering. Ook als je meer kraamzorg wenst dan het standaard aangeboden aantal uren is aanvullend verzekeren een optie.
  • Babymassage: bij een aantal verzekeraars wordt babymassage (gedeeltelijk) vergoed bij een aanvullende verzekering.
  • IVF-behandelingen: een aantal IVF-behandelingen wordt door de basisverzekering vergoed. Het is mogelijk om voor meer behandelingen je aanvullend te verzekeren.

Dekking aanvullende verzekering vergelijken

Vergelijk bij Overstappen.nl de aanvullende verzekeringen met betrekking tot zwangerschap en bevalling. Wanneer je een zorgverzekering voor zwangerschap vergelijkt, geef je in de categorie ‘Vergoeding zwangerschap en bevalling’ aan wat precies je wensen zijn. Overstappen.nl laat dan alleen de aanvullende verzekeringen van jouw voorkeur zien. Bekijk snel welke zorgverzekering voor jou de beste deal heeft.

Vergelijk direct zorgverzekeringen met zwangerschap dekking

Belangrijk! Verzeker je baby

Om de zorgkosten van je baby vergoed te krijgen, dien je je baby binnen vier maanden na de geboorte aan te geven bij je zorgverzekeraar. Wanneer je dit niet op tijd doet, krijg je de gemaakte zorgkosten niet vergoed.

Beste zorgverzekering zwanger

Wil je de beste zorgverzekering voor jou en je baby? Maak dan een vergelijking voor je zorgverzekering en bekijk de aanvullende dekkingen voor zwangerschap en kraamzorg.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.