Autoverzekering 18 jarige

Ben je op zoek naar een autoverzekering? 18-jarigen met een eigen auto die net hun rijbewijs hebben gehaald zijn verplicht om sowieso een WA verzekering af te sluiten. Wanneer je autoverzekeringen gaat vergelijken, zie je dat de premies hiervoor redelijk hoog zijn. Dit komt omdat jongeren onder de 24 jaar door verzekeraars worden gezien als “risicogroep”. Hoe meer risico je volgens de verzekeraar kan lopen, hoe hoger de premie wordt. Vooral jongeren onder de 19 jaar betalen dus fors meer premie, want je hebt nog niet zoveel rijervaring, geen schadevrije jaren en hoogstwaarschijnlijk een goedkope auto die meer kans op ongelukken kan veroorzaken. Maar wat zijn de kosten van een autoverzekering 18-jarige precies en hoe worden deze berekend?

Kosten autoverzekering 18-jarige

De laatste jaren zijn de kosten voor de autoverzekering 18-jarige fors gestegen. Als je jong bent, dan is het mogelijk dat je autoverzekering tot tweehonderd procent hoger uitvalt dan voor iemand van 25 jaar of ouder. Als je een simpele rekensom maakt, dan blijkt het dat je verzekering vaak duurder is dan de aanschafwaarde van je wagen. Doe daarom altijd gedegen onderzoek en vergelijk verschillende autoverzekeringen op Overstappen.nl. Elke verzekeraar hanteert namelijk weer andere voorwaarden om de risicogroep te bepalen, waardoor de premies sterk uiteen kunnen lopen.

Autoverzekering 18 jarige
Autoverzekering 18 jarige vergelijken

Autoverzekering 18-jarige premie

De premieverhoging voor een autoverzekering van de laatste jaren heeft een aantal oorzaken. Zo nemen de schadekosten voor auto’s in Nederland al een tijdje toe. Dit komt vooral omdat jongeren onder de 24 jaar een goedkope auto aanschaffen en dus over minder veiligheidsvoorzieningen beschikken. Ook is de kans op inbraak een stuk hoger. Verzekeraars compenseren dit door deze risico’s in hun premie door te berekenen. Een andere oorzaak is dat verzekeraars de afgelopen jaren hun premie laag hebben gehouden. Door onder andere de economische crisis wilden zij zoveel mogelijk klanten aan zich binden om deze ook nieuwe producten te kunnen verkopen. Nieuwe klanten haalden zij vooral binnen door de kosten voor een autoverzekering laag te houden.

Hoe worden de kosten van een autoverzekering 18-jarige opgebouwd?

Bij het berekenen van de premie voor de autoverzekering zien verzekeraars vooral jongeren onder de 24 jaar als risicogroep. Maar naar welke factoren wordt er precies gekeken als zij het risico bepalen? Ze kijken onder andere naar:

  • Leeftijd: als 18-jarige ben je dus duurder uit
  • Waar je woont
  • In wat voor soort auto je rijdt
  • Hoeveel schadevrije jaren je hebt gereden
  • Welke dekkingen je wenst

Is een autoverzekering op naam van je ouders zetten een goed idee?

Wanneer jij een auto koopt, wordt je als eigenaar vastgelegd bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). In Nederland is de eigenaar van een auto wettelijk verplicht om hiervoor een autoverzekering af te sluiten. Het is dus niet mogelijk om jouw auto op naam van je ouders te verzekeren. Wel kan je in sommige gevallen opgegeven worden als regelmatige bestuurder in de auto van je ouders. Let wel op dat je dan geen schadevrije jaren opbouwt. 

Goedkoopste autoverzekering 18-jarige

Ben je op zoek naar de goedkoopste autoverzekering? 18-jarigen moeten hiervoor een goede vergelijking maken. Neem dus even de tijd om alles uit te pluizen. Doe dit zowel als je wellicht al verzekerd bent als voordat je je polis afsluit. De premies veranderen jaarlijks en ook zijn bij elke verzekering de voorwaarden verschillend. Bovendien richten veel verzekeraars zich op bepaalde doelgroepen en hangen hier een voorkeursprofiel aan. Zo kan het voorkomen dat de premies ineens een stuk lager komen te liggen. Betaal je bijvoorbeeld als 18-jarige nog veel aan premie, dan kan het zijn dat je op je negentiende in een ander profiel terechtkomt waarbij de premie voor je autoverzekering daalt.

Autoverzekering 18-jarige: alle tips

Hierbij nog even de tips op een rij als je als 18-jarige een autoverzekering wilt afsluiten:

  1. Zorg voor een lichte en kleine auto
  2. Oriënteer je goed in welke dekkingen er zijn
  3. Maak een vergelijking van de voorwaarden bij verschillende verzekeraars
  4. Kijk of het gunstig is om de verzekering op naam van je ouders te zetten
  5. Vergelijk de prijzen met onze vergelijker

Autoverzekeringen vergelijken

In de vergelijker van Overstappen.nl vul je eenvoudig jouw gegevens in en zie je binnen dertig seconden welke autoverzekering het beste bij jou past. Zo adviseren wij onder andere welke dekking (WA, WA Beperkt Casco of All risk) handig voor jou is en zetten wij alle tarieven voor je op een rij.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.