Waarborgfonds auto
Het kan iedereen overkomen: je loopt schade op door een motorvoertuig, maar de dader rijdt door of is niet verzekerd. Gelukkig is er het Waarborgfonds Motorverkeer om je te helpen. Lees verder voor meer informatie over dit fonds.
Wat is het Waarborgfonds Motorverkeer?
Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt schade, veroorzaakt door een onbekend of onverzekerd motorvoertuig. Het belangrijkste doel van het Waarborgfonds Motorverkeer is financiële bescherming bieden aan onschuldige slachtoffers van verkeersongevallen. Als een slachtoffer niet in staat is om schadevergoeding te krijgen van de aansprakelijke partij, komt het fonds in beeld. Verzekeringsmaatschappijen dragen bij aan het fonds door een verplichte premie te betalen. Het fonds werkt ook samen met verzekeraars om claims af te handelen.
Hoe werkt het Waarborgfonds?
Voordat je een beroep doet op het Waarborgfonds moet je eerst aangifte doen bij de politie. Daarna kun je een claim indienen en bewijsstukken overleggen. Het Waarborgfonds beoordeelt vervolgens de claim. Bij goedkeuring van de claim vergoedt het fonds de werkelijke schade. Het fonds probeert daarna de kosten te verhalen op de eigenaar van het onbekende of onverzekerde voertuig.
Wanneer vergoedt het Waarborgfonds schade?
Het Waarborgfonds vergoedt schade die is veroorzaakt door een ander motorvoertuig in Nederland, onder de volgende omstandigheden:
- Het andere motorvoertuig is niet verzekerd: alleen als het motorvoertuig dat de schade veroorzaakt niet verzekerd is, springt het Waarborgfonds bij. Dat kan bijvoorbeeld ook een buitenlands motorvoertuig in Nederland zijn, waarvan de verzekeraar niet bekend is.
- Principiële bezwaren: soms weigeren bestuurders uit principiële overwegingen zich te verzekeren. Ook in dit geval kun je bij het Waarborgfonds aankloppen.
- Doorrijden na een ongeval: als de bestuurder van het andere motorvoertuig na het ongeval doorreed en je de identiteit van de bestuurder niet kunt achterhalen, staat het Waarborgfonds voor je klaar.
- Diefstal van het motorvoertuig: als je motorvoertuig gestolen is en je het later beschadigd terugvindt, kun je aanspraak maken bij het fonds op vergoeding.
- Faillissement van de verzekeraar: als de verzekeraar van het motorvoertuig failliet gaat, zorgt het Waarborgfonds alsnog voor schadevergoeding.
Let op: het Waarborgfonds dekt alleen schade door motorvoertuigen. Schade aan je voertuig door aanrijding met een fietser, winkelwagentje, vandalisme, of vernieling valt niet onder de dekking van het fonds.
Hoe bewijs je schade bij het Waarborgfonds?
Om een beroep te doen op het Waarborgfonds, moet je aantonen dat de schade door een motorvoertuig is veroorzaakt. Dit zijn de stappen die je moet volgen:
- Maak foto’s: fotografeer sporen van het ongeval, zoals afgebroken onderdelen, lakschade, en glasscherven. Dit helpt om de oorzaak van de schade te bewijzen.
- Controleer vereisten: zorg ervoor dat je aan de volgende drie eisen voldoet voordat je een claim indient:
- Er is daadwerkelijk schade.
- De schade is veroorzaakt door een motorvoertuig, of een daaraan gekoppelde aanhangwagen, afgevallen lading of een verloren onderdeel van het motorvoertuig.
- De schade is in Nederland ontstaan.
Schade door een onbekend motorvoertuig
Als je schade hebt opgelopen door een onbekend motorvoertuig, moet je eerst proberen de gegevens van dat voertuig te achterhalen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een getuigenoproep of buurtonderzoek. Daarnaast is het cruciaal om aangifte te doen bij de politie. Als je te lang wacht met het achterhalen van de gegevens, vergoedt het Waarborgfonds mogelijk je schade niet. Je hebt 14 dagen om deze gegevens te verkrijgen.
Zijn er eigenlijk kosten verbonden aan het claimen bij het Waarborgfonds?
In sommige gevallen krijg je ondanks de vergoeding zelf ook met kosten te maken: er geldt namelijk een eigen risico van € 250 voor materiële schade veroorzaakt door een onbekend gebleven motorvoertuig. Als het schadebedrag lager is dan het eigen risico, ontvang je geen vergoeding. Je kunt ook indirect met kosten te maken krijgen: bijvoorbeeld gevolgen voor je bonus-malusregeling of je no-claimkorting. Dit verschilt per verzekeraar. Raadpleeg daarom je polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar.
Kan ik, als mijn eigen auto niet verzekerd was, een beroep doen op het Waarborgfonds?
Nee, je kunt geen schadevergoeding krijgen van het Waarborgfonds als jouw eigen auto niet verzekerd was. Een autoverzekering is simpelweg verplicht als je met een auto op de openbare weg rijdt en het is belangrijk om deze up-to-date te houden. Je riskeert zelfs een boete van € 650,- als je onverzekerd rondrijdt.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% procent van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
75 procent van de automobilisten gebruikt telefoon achter het stuur
Het gebruik van smartphones achter het stuur neemt toe, met verstrekkende gevolgen voor de verkeersveiligheid.
Prijs elektrische auto kan stijgen na mogelijk nieuwe EU-importheffingen
Lees hier waarom de prijs van elektrische auto’s mogelijk omhoog gaat en wat voor gevolgen dit kan hebben voor de hoogte van autoverzekeringspremies.
Netbeheerder doet oproep om elektrische auto niet tijdens piekuren op te laden
Lees hier waarom netbeheerder Stedin oproept om elektrische auto’s niet op te laden tussen 16.00 en 21.00 uur en hoe de toekomst van elektrisch laden eruit kan zien.