APK- keuring | Overstappen.nl

APK- keuring

Heb jij een auto in je bezit? Om veilig de weg op te blijven gaan ben je als autobezitter in Europa verplicht jouw auto om de zoveel tijd officieel te laten controleren; dit heet de Algemene Periodieke Keuring (apk). Naast het in stand houden van de verkeersveiligheid heeft een apk-keuring ook als doel het milieu te beschermen. Voor iedere auto gelden verschillende regels als het gaat om de keuring. Welke auto wanneer precies een apk nodig heeft, en wat er gebeurt als je je auto niet laat keuren, lees je op deze pagina.

Wanneer heeft jouw auto een APK-keuring nodig?

Nieuw of oud, benzine of diesel: elke auto is anders en heeft daarom een specifiek moment waarop deze gekeurd moeten worden.

Benzineauto

Zo wordt een nieuwe benzineauto na drie jaar opgeroepen voor de apk-keuring. Na de eerste keer vindt elke twee jaar een keuring plaats en als jouw auto acht jaar oud is moet deze jaarlijks gekeurd worden.

Dieselauto

Bezit jij een nieuwe dieselauto? Dan moet deze pas na drie jaar apk gekeurd worden. Hierna wordt jouw auto elk jaar opgeroepen om een keuring te laten uitvoeren.

Auto’s ouder dan 50 jaar

Bij auto’s die ouder zijn dan vijftig jaar is een apk-keuring niet meer verplicht. Zo stelt Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Oldtimers zijn vaak in handen van echte liefhebbers. Zij besteden veel aandacht aan het onderhoud van hun voertuig en gaan er relatief weinig mee de weg op. Om de eigenaren niet onnodig op kosten te jagen, hoeven zij als hun voertuig 50 jaar of ouder is straks niet meer naar de garage voor een verplichte keuring”.

Zware en bijzondere voertuigen

Zware auto’s (gewicht boven de 3500 kg) of bijzondere voertuigen (taxi’s, bussen, vervoer gevaarlijke stoffen, etc.) moeten ieder jaar een keuring ondergaan.

Datum APK-keuring controleren

Weet je niet meer precies wanneer jouw auto voor het laatst bij de garage is geweest voor een apk-keuring? Op de site van het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) kun je via de RDW kentekencheck zien wat de datum is van de laatste apk-keuring. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is het kenteken van jouw auto.

Om je te helpen herinneren stuurt het RDW bovendien een brief aan elke autobezitter. Deze herinnering krijg je zes weken voor de vervaldatum van de keuring in de brievenbus of – indien jij dat hebt ingesteld – in de online Berichtenbox van de overheid. Let erop dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor het op tijd laten keuren van jouw auto!

Afspraak maken APK-keuring

Twee maanden voordat de laatste apk-keuring vervalt, kun je een afspraak maken bij de garage. Omdat garages het vaak druk hebben, adviseren wij je ook op tijd een afspraak te maken. Ben je eerder aan de beurt dan de vervaldatum? De nieuwe vervaldatum blijft hetzelfde. Laat je je auto nóg eerder dan twee maanden voor de vervaldatum keuren? Dan wordt de nieuwe vervaldatum hierop aangepast. Voor een keuring hoef je niks mee te nemen, behalve de auto natuurlijk!

Let op: Een apk-keuring kun je niet uitstellen; het RDW is streng en maakt nooit uitzonderingen. Wat er gebeurt als je niet op tijd je auto laat keuren, lees je verderop de pagina.

Waar laat je je auto APK keuren?

Een apk-keuring kun je in principe in elke garage laten uitvoeren, zelfs in België en Spanje. Deze garage moet wel een ‘RDW erkend APK-bedrijf’ zijn. Of die ene garage bij jou in de buurt deze erkenning heeft, kun je vinden in de RDW-locatiewijzer. Ook herken je ze aan de oranje RDW-sticker. Je hoeft met jouw auto dus niet speciaal aangesloten zijn of klant zijn bij een garage. Let erop dat garages het vaak druk hebben; wees dus op tijd met het maken van een afspraak.

Wat kost een APK-keuring?

Elke garage kan haar eigen prijzen voor een apk-keuring instellen. Veel garages gaan de concurrentie aan, waardoor de keuringsprijzen nogal verschillen, maar reken op een bedrag tussen € 20 en € 70. Je hoeft niet bang te zijn dat de kwaliteit beïnvloed wordt door de concurrentie: het RDW controleert dit. In sommige gevallen kan het handig zijn de apk-keuring meteen te combineren met een onderhoudsbeurt. Dit kan schelen in de prijs, én je bent je auto maar één keer kwijt bij de garage.

Wat houdt de APK-keuring in?

Een keurmeester kijkt bij een apk-keuring naar verkeersveiligheid en milieuvriendelijkheid. Bij de verkeersveiligheid horen testen van de remmen, banden, verlichting, stuurinrichting, wielophanging, carrosserie en schokdempers. Gaat het om milieuvriendelijkheid, dan kijkt de keurmeester naar de uitstoot van uitlaatgassen en wordt bijvoorbeeld het roetfilter gecontroleerd. Bij iedere keuring wordt de kilometerstand geregistreerd.

Wat staat er in het APK-keuringsrapport?

Na elke apk-keuring maakt de keurmeester een rapport op. Hierin staat of jouw auto goed- of afgekeurd is. In het rapport staat de nieuwe vervaldatum van de keuring, én heeft de keurmeester reparatie-, afkeur- en adviespunten genoteerd. De adviespunten zijn punten die verbeterd kunnen worden, maar die nog niet meteen tot een afkeuring van de auto leiden. In de toekomst zul je hier wel iets mee moeten doen, want uiteindelijk leidt het wél tot een afkeuring van jouw auto.

Ben je het niet eens met het keuringsrapport?

Als jouw auto is afgekeurd terwijl jij het hier niet mee eens bent, dan kun je bezwaar maken. Hier zijn wel kosten aan verbonden, ongeveer € 50. Het bezwaar geef je op bij jouw keurmeester, waarna het RDW de keuring controleert. In afwachting van het bezwaar mag je niet met jouw auto de weg op en mag je niet klussen aan je auto. Heb jij gelijk gekregen? Dan krijg je de gemaakte kosten terug van de garage.

Mag je zonder APK-keuring de weg op?

Het RDW controleert met steekproeven of alle auto’s op tijd apk-gekeurd en goed- of afgekeurd zijn. Wordt jouw auto uitgekozen voor een steekproef, wat betekent dat een monteur jouw auto komt keuren? Dan ben je verplicht hier dezelfde dag nog aan mee te werken.

Vervaldatum apk-keuring is verstreken

Is de vervaldatum van jouw apk-keuring verstreken, en ga je toch de weg op? Dit heeft alleen geen gevolgen als je onderweg bent naar een garage en je een afspraak voor een keuring hebt. Dit moet je kunnen bewijzen als je wordt aangehouden. Als je dit niet kunt bewijzen dan is de grote kans dat je met een boete naar huis gaat.

Jouw auto is afgekeurd

Als jouw auto is afgekeurd bij de laatste apk-keuring, dan mag je tot de vervaldatum van deze keuring nog legaal de weg op. Verstandig is dit waarschijnlijk niet, omdat jouw auto vanwege de afkeuring niet meer aan de officiële veiligheids- of milieueisen voldoet, zoals de keurmeester heeft geconstateerd. Let erop dat je een boete kunt krijgen van de politie omdat jouw auto niet aan de technische eisen voldoet. Ook kan jouw autoverzekeraar door een apk-afkeuring besluiten geen schade te vergoeden die is ontstaan bij een ongeval. Je autoverzekering is dus bij afkeuring van je auto niet in elke situatie meer geldig.

Een APK-keuring is een momentopname

Na een apk-goedkeuring en voor de nieuwe vervaldatum kan er natuurlijk altijd iets kapotgaan aan of in jouw auto. Alleen als je niet op de hoogte bent van dit mankement, en je raakt betrokken bij een auto ongeluk, dan zal jouw verzekeraar waarschijnlijk de schade vergoeden. Ben je wel op de hoogte van dit mankement, en rijd je bijvoorbeeld zonder licht in het donker, dan ziet de verzekeraar dit als roekeloos rijgedrag en wordt jouw schade niet vergoed. Twijfel je wat jouw verzekeraar wel of niet vergoed? Neem dan nog eens goed de polisvoorwaarden door. Ben je op zoek naar een nieuwe autoverzekering? Vul dan onze vergelijker in en zie gelijk welke verzekering het goedkoopst is en het beste past bij jouw situatie.

Bronvermelding en expertise

Geschreven door: Jerry
Laatste update: 27-10-2023

Over schadeverzekeringsexpert Jerry

Schadeverzekeringsexpert Jerry is van alle markten thuis. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • ​Rijksoverheid
  • Verbond van Verzekeraars
  • RDW