Eendagskenteken

Wil je informatie over het aanvragen van een eendagskenteken? Of ben je benieuwd hoe het zit om een autoverzekering voor slechts één dag te regelen? Op deze pagina leggen we je uit hoe dat precies zet. Let wel: wij bieden geen eendagskentekens aan.

Snel navigeren naar

Wat is een eendagskenteken?

Een eendagskenteken is een uniek, eenmalig kenteken uitgegeven in Nederland, dat slechts één dag geldig is. Dit type wordt gebruikt voor veelal geïmporteerde auto’s uit het buitenland, zodat het voertuig de openbare weg op kan. Met het eendagskenteken is het daarnaast mogelijk om een verzekering af te sluiten, ook al is de auto nog niet officieel geregistreerd in Nederland. Een autoverzekering is namelijk verplicht voor elke auto in Nederland.

Eendagskenteken

Wanneer heb ik een eendagskenteken nodig?

Je hebt een eendagskenteken nodig als je een niet-geregistreerd voertuig in Nederland op de openbare weg wilt gebruiken. Dit kan zijn als je een auto uit het buitenland hebt geïmporteerd en deze naar een RDW-keuringsstation moet rijden, of als je een zelfgebouwde of aangepaste auto wilt testen. Het voertuig moet tijdens deze dag verzekerd zijn. Met het eendagskentekenbewijs kun je op de dag van de keuring vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.


Stappenplan eendagskenteken aanvragen

Wil je weten hoe je een eendagskenteken kunt aanvragen? Wij leggen het je uit in 3 eenvoudige stappen.

Maak afspraak voor keuring

Neem contact op met de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) om een afspraak te maken voor de technische keuring van je voertuig. Dit is nodig om te beoordelen of je voertuig voldoet aan de Nederlandse verkeersveiligheidsnormen en milieueisen.

Vraag eendagskenteken aan

Na het plannen van de keuring, kun je via de website van de RDW een eendagskenteken aanvragen. Zorg dat je de benodigde documenten en informatie bij de hand hebt, zoals voertuigidentificatienummer (ook wel chassisnummer) en persoonlijke gegevens. Het eendagskenteken is alleen geldig op de datum van de keuring.

Sluit autoverzekering af

Met het eendagskenteken kun je nu een autoverzekering afsluiten voor je voertuig. Vergeet niet dat het voertuig verzekerd moet zijn op de dag dat je het op de openbare weg gaat gebruiken. Vergelijk alle autoverzekeringen, sluit je keuze af en regel de verzekering voor de dag van de keuring.

Sluit direct een autoverzekering af en bespaar gemiddeld € 265,- per jaar!

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3076 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 uur geleden
  Grote selectie

  Grote selectie aanbiedingen, intuïtieve bediening, snel.

  M.
  Star on Star on Star on Star on Star off
  8 uur geleden
  Simpel service voor overstappen

  Simpel service voor overstappen

  Theo Hoeks
  Star on Star on Star on Star on Star on
  20 uur geleden
  marketlike overstappen

  Snel, duidelijk

  Koko
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3076 reviews

  Hoe maak ik een eendagskenteken?

  Als je een eendagskenteken aanvraagt, dan zul je deze zelf moeten maken. Hoe je dat doet? Schrijf het kenteken met zwarte niet-uitwisbare zwarte tekens op een witte achtergrond. Zorg ervoor dat het kenteken ook bij slechte weersomstandigheden duidelijk leesbaar is. Op de dag van de keuring is het toegestaan om met de zelfgemaakte kentekenplaat naar het keuringsstation en het BPM-aangiftepunt te rijden, en weer terug.


  Geef definitief kenteken door aan autoverzekeraar

  Na het afsluiten van je eendagskenteken en het succesvol doorlopen van de RDW-keuring, zal je auto een definitief Nederlands kenteken toegewezen krijgen. Op dat moment verandert ook de status van je autoverzekering. Verzekeraars bieden een kosteloze verzekering aan voor auto’s met een eendagskenteken. Na de toekenning van het definitieve kenteken, is het belangrijk om de polis te wijzigen naar een reguliere autoverzekering. Je hoeft dan alleen de nieuwe kentekengegevens aan je verzekeraar door te geven.

  Een verzekering voor een eendagskenteken is standaard een WA-dekking. Na het doorgeven van je definitieve kenteken, gaat de autoverzekering plus eventuele aanvullende dekking in die je vooraf hebt afgesloten. Houd er rekening mee dat het soms nog een tijdje kan duren voordat je het definitieve Nederlandse kenteken krijgt.


  Mag ik mijn auto op een openbare plaats parkeren?

  Heb je je auto na de keuring op een openbare plaats, zoals de straat, geparkeerd? Dan ben je wettelijk verplicht om minstens een WA-verzekering voor de auto te hebben. Zonder deze verzekering loop je het risico op een boete en zijn eventuele schades niet gedekt. Omdat je auto nog geen Nederlands kenteken heeft, kun je geen standaard autoverzekering afsluiten. Het is wel mogelijk om je auto tijdelijk te verzekeren op basis van het chassisnummer.

  Als je auto na de keuring op privéterrein staat, zoals je eigen oprit of in een garage, is het niet verplicht om de auto te verzekeren tot het een Nederlands kenteken heeft.


  Eendagskenteken en de Belastingdienst

  Als je een auto aanschaft in een EU-land dat niet Nederland is, ben je verplicht om omzetbelasting te betalen. Deze aangifte kan worden gedaan bij een BPM-aangiftepunt van de Belastingdienst. Bij elk van de zestien RDW-keuringsstations in Nederland is een aangiftepunt aanwezig. Ga niet zomaar met een buitenlands exportkenteken op de Nederlandse wegen rijden. Neem eerst contact op met de Belastingdienst en zorg dat alle fiscale verplichtingen correct zijn nagekomen.


  Eendagskenteken verzekering afsluiten

  Je wilt graag een autoverzekering afsluiten voor één dag. Via ons is dit helaas niet mogelijk. Het is goed direct contact op te nemen met een van de autoverzekeraars om deze optie te bespreken. Niet iedere autoverzekeraar biedt dit aan, begin dus tijdig met informeren. Houdt in ieder geval de volgende gegevens bij de hand: het chassisnummer, je persoonlijke gegevens, de ingangsdatum van de verzekering en het land van herkomst. Sluit de autoverzekering in ieder geval één week af voor de keuring. Zo weet je zeker dat de groene kaart op tijd binnen is.


  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met een van onze auto-experts. Zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.