Import auto verzekeren in 2024 - Hoe werkt dit?

Import auto verzekeren

Steeds meer mensen importeren auto’s naar Nederland. Dit komt doordat auto’s in het buitenland vaak goedkoper zijn, maar vaak ook omdat bepaalde modellen (nog) niet in Nederland te koop zijn. Maar hoe verzeker je een import auto eigenlijk?

Import auto verzekeren?: geldig kenteken is noodzakelijk

De WA autoverzekering is verplicht voor elke autobezitter in Nederland. Deze kun je echter alleen afsluiten als je over een geldig kenteken beschikt. Zonder geldig kenteken ben je niet bevoegd om in Nederland of het buitenland te rijden. Als je een import auto wilt verzekeren, moet deze eerst altijd door de keuring. Na aanschaf mag je daarom wel naar de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) rijden zodat je auto gekeurd kan worden. Daarna is het buitenlandse kenteken niet meer geldig en heb je een Nederlands kenteken nodig, die je ook aan kunt vragen bij de RDW.

Wanneer je van tevoren een afspraak maakt bij de RDW, regel dan in één keer zowel de keuring als het kenteken. Het kenteken wat je bij de RDW krijgt, heet het eendagskenteken en is één dag geldig. Als je auto dan ook is verzekerd, kun je er in elk geval mee de weg op.

Verzeker je eendagskenteken

Bij de RDW vraag je dus het eendagskenteken aan. Heb je deze in je bezit, dan kun je je import auto verzekeren met een WA-autoverzekering. Een Beperkt casco autoverzekering of All risk autoverzekering zijn dan nog niet mogelijk. Na de keuring kun je bij dezelfde verzekeraar – als je dit wenst – de verzekering omzetten naar een uitgebreidere dekking. In veel gevallen stellen verzekeraars het verplicht dat als je je auto bij hen wilt verzekeren, je het eendagskenteken daar ook aanvraagt. Dit komt doordat alleen een eendagskenteken verzekeren voor een hoop verzekeraars niet de kosten dekt.

Import auto verzekeren op chassisnummer

Er bestaat een kans dat bepaalde verzekeraars weigeren om een buitenlands kenteken of eendagskenteken te verzekeren. Veel importauto’s zijn namelijk niet gekeurd volgens een Nederlandse of Europese typegoedkeuring. Behalve weigering kan het ook zijn dat je aanvraag bij de RDW gewoon iets langer duurt. Op basis van het chassisnummer van je auto heb je dan wel de mogelijkheid om je auto voor vijftien dagen WA te verzekeren. Dit staat beter bekend als een import autoverzekering en is speciaal bedoeld om je geïmporteerde auto tijdelijk te verzekeren, totdat de RDW je een Nederlands kenteken toewijst.

Waar staat het chassisnummer?

Het frame waar de wielen van je auto aan bevestigd worden heet het chassis. Op elk chassis staat een uniek nummer, die je meestal bij de rechter aandrijfas of voor de bijrijdersstoel vindt. Ook in je autopapieren staat het chassisnummer.

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je je import auto verzekeren? Zoek dan eerst uit of de verzekeraar van je keuze deze wel kan verzekeren. Plaats je gegevens in onze vergelijker en je ziet alle autoverzekeringen en bijbehorende specificaties op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 04-07-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Dit is zeker mogelijk. Om dit te kunnen doen moet je direct contact opnemen met de verzekeraar en vermelden dat de auto nog niet in Nederland is. Je geeft je gewoonlijke gegevens als het merk, model, bouwjaar en kenteken (als deze bekend is) door. De verzekeraar zal een offerte uitbrengen, waardoor je de verzekering kan afsluiten, voordat je auto in Nederland is.

Een geïmporteerde auto verzekeren kan duurder zijn dan een auto uit Nederland. Zo kan het zijn dat de reparatiekosten hoger zijn of dat de waarde van de auto lastiger vast te stellen is. Toch geldt dit niet voor alle auto’s en zul je dit per situatie moeten nagaan.

Bij het verzekeren van een geïmporteerde auto zijn vaak extra documenten vereist. Denk zo aan de verzekering in het buitenland en de benodigde keuringsrapporten. Het is verstandig om navraag te doen bij je verzekeraar of een gespecialiseerd importbedrijf.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!