Import auto verzekeren

Steeds meer mensen importeren auto’s naar Nederland. Dit komt omdat auto’s in het buitenland vaak goedkoper zijn maar vaak ook omdat bepaalde modellen (nog) niet in Nederland te koop zijn. Echter moet je wel eerst de verzekering regelen voordat je hiermee de weg op mag. Maar hoe verzeker je een import auto eigenlijk? En wat moet je allemaal regelen? Wij leggen uit hoe een import auto verzekeren in zijn werk gaat.

Import auto verzekeren? Hiervoor heb je een geldig kenteken nodig

De WA autoverzekering is verplicht voor elke autobezitter in Nederland. Deze kun je echter alleen afsluiten als je over een geldig kenteken beschikt. Zonder geldig kenteken ben je niet bevoegd om in Nederland of het buitenland te rijden. Als je een import auto wilt verzekeren, moet deze eerst altijd door de keuring. Na aanschaf mag je daarom wel naar de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) rijden zodat je auto gekeurd kan worden. Daarna is het buitenlandse kenteken niet meer geldig en heb je een Nederlands kenteken nodig, die je ook aan kunt vragen bij de RDW.

Wanneer je van te voren een afspraak maakt bij de RDW, regel dan in één keer zowel de keuring als het kenteken. Het kenteken wat je bij de RDW krijgt, heet het eendagskenteken en is één dag geldig. Als je auto dan ook is verzekerd, kun je er in elk geval mee de weg op.

import auto verzekeren

Verzeker je eendagskenteken

Bij de RDW vraag je dus het eendagskenteken aan. Heb je deze in je bezit, dan kun je je import auto verzekeren met een WA-autoverzekering. Een Beperkt casco autoverzekering of All risk autoverzekering zijn dan nog niet mogelijk. Na de keuring kun je bij dezelfde verzekeraar – als je dit wenst – de verzekering omzetten naar een uitgebreidere dekking. In veel gevallen stellen verzekeraars het verplicht dat als je je auto bij hen wilt verzekeren, je het eendagskenteken daar ook aanvraagt. Dit komt omdat alleen een eendagskenteken verzekeren voor een hoop verzekeraars niet de kosten dekt.

Import auto verzekeren op chassisnummer

Er bestaat een kans dat bepaalde verzekeraars weigeren om een buitenlands kenteken of eendagskenteken te verzekeren. Veel importauto’s zijn namelijk niet gekeurd volgens een Nederlandse of Europese typegoedkeuring. Behalve weigering kan het ook zijn dat je aanvraag bij de RDW gewoon iets langer duurt. Op basis van het chassisnummer van je auto heb je dan wel de mogelijkheid om je auto voor vijftien dagen WA te verzekeren. Dit staat beter bekend als een importautoverzekering en is speciaal bedoeld om je geïmporteerde auto tijdelijk te verzekeren totdat de RDW je een Nederlands kenteken toewijst.

Waar staat het chassisnummer?

Het frame waar de wielen van je auto aan bevestigd worden heet het chassis. Op elk chassis staat een uniek nummer, die je meestal bij de rechter aandrijfas of voor de bijrijdersstoel vindt. Ook in je autopapieren staat het chassisnummer.

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je je import auto verzekeren? Zoek dan eerst uit of de verzekeraar van je keuze deze wel kan verzekeren. Plaats je gegevens in onze vergelijker en je ziet alle autoverzekeringen en bijbehorende specificaties op een rij.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.