Meldcode autoverzekering - Overstappen.nl

Meldcode autoverzekering

De meldcode van een auto zijn 4 cijfers die je nodig hebt om je auto te verzekeren. Op deze pagina kom je te weten waar je de meldcode kan vinden.

Wat is een meldcode?

De meldcode bestaat uit de 4 laatste cijfers van het chassisnummer van je auto. Het chassisnummer kan je vaak terugvinden onder de motorkap. Verder staat deze code ook altijd vermeld op je kentekenbewijs of kentekencard. Je moet deze code invullen voor het afsluiten van een autoverzekering. De autoverzekeraar kan zo aan de RDW doorgeven dat je auto minimaal WA-verzekerd is.

Meldcode vinden

Als je een auto koopt, wordt er een kentekencard voor je aangemaakt. Dit geldt zowel voor een nieuwe auto als een tweedehands auto. Je beschikt dan niet direct over een kentekenbewijs. Wel krijg je een tenaamstellingsverslag mee waarop de meldcode staat. Zo kun je dus toch een autoverzekering afsluiten voor je nieuwe auto.

Wanneer je de kentekencard in bezit hebt, kan je de meldcode achterop de kaart vinden. De code staat in deel 1 A, onder je kenteken. Ter controle is het een 4-cijferige code.

Kan je de meldcode niet vinden of ben je je kentekenbewijs kwijt? Dan kan je als laatste redmiddel de meldcode opvragen bij het RDW. Hiervoor moet de desbetreffende auto wel op je naam staan.

Meldcode of chasisnummer

Het chassisnummer wordt ook wel identificatienummer genoemd. Het is als het ware de vingerafdruk van het voertuig. Het nummer is ingeslagen of zit op een gemonteerd plaatje op het chassis. De laatste 4 nummers van het chassisnummer vormen de meldcode, die weer vermeld staat op je kentekencard. Hieraan kan de RDW controleren of je auto wel of niet verzekerd is. Wanneer dit niet het geval is kan je een boete krijgen.

meldcode-kentekenkaart

Waarom heb ik een meldcode nodig?

Het is van belang voor het afsluiten van een autoverzekering, dat jij in het bezit bent van je meldcode. Zonder meldcode kan je geen autoverzekering afsluiten, wat kan resulteren in een boete. Zorg er daarom voor dat je te weten komt welke meldcode hoort bij je auto.

Meldcode nodig bij het afsluiten autoverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je de meldcode van de auto opgeven. Autoverzekeraars geven deze meldcode door aan het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Het RDW controleert onder andere of auto’s minimaal WA-verzekerd zijn.

Als je de meldcode nog niet weet

Sluit je een autoverzekering af en weet je de meldcode niet? Vul dan 0000 in. Geef de meldcode vervolgens zo snel mogelijk door als je de code weet. Koop je een nieuwe auto bij een dealer en heb je nog geen kentekenbewijs? Dan kan de dealer ook de meldcode geven.

Autoverzekeringen vergelijken

Ben je nog bezig met het vergelijken van autoverzekeringen, dan heb je de meldcode nog niet nodig. Ook een kenteken is dan nog niet nodig, maar wel handig. Als je het kenteken invult weet onze vergelijker precies om welk soort auto het gaat. Dan hoef je deze niet eerst handmatig te selecteren. Wil je overstappen naar een goedkope autoverzekering? Vergelijk dan nu bij Overstappen.nl het merendeel van alle autoverzekeringen in Nederland.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 13-05-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws