Meldcode autoverzekering

De meldcode bestaat uit de 4 laatste cijfers van het chassisnummer van je auto. Je kunt de meldcode vinden op het kentekenbewijs deel 1b of op je kentekencard. Je moet deze code invullen bij het afsluiten van een autoverzekering. De autoverzekeraar kan zo aan de RDW doorgeven dat je auto minimaal WA-verzekerd is.

Meldcode op kentekencard

Momenteel worden de papieren kentekenbewijzen vervangen voor kentekencards op bankpasformaat. Als je een auto koopt, wordt er een kentekencard voor je aangemaakt. Je beschikt dan niet direct over een kentekenbewijs. Wel krijg je een tenaamstellingsverslag mee waarop de meldcode staat. Zo kun je dus toch een autoverzekering afsluiten voor je nieuwe auto.

Meldcode op chassis

Het chassisnummer wordt ook wel identificatienummer genoemd. Het is als het ware de vingerafdruk van het voertuig. Het nummer is ingeslagen of zit op een gemonteerd plaatje op het chassis. De laatste 4 nummers van het chassisnummer vormen de meldcode. De meldcode kun je ook terugvinden op het papieren kentekenbewijs van de auto (deel 1b) of op de kentekencard.

Meldcode nodig bij afsluiten autoverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je de meldcode van de auto opgeven. Autoverzekeraars geven deze meldcode door aan het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Het RDW controleert onder andere of auto’s minimaal WA-verzekerd zijn.

Als je de meldcode nog niet weet

Sluit je een autoverzekering af en weet je de meldcode niet? Vul dan 0000 in. Geef de meldcode vervolgens zo snel mogelijk door als je de code weet. Koop je een nieuwe auto bij een dealer en heb je nog geen kentekenbewijs? Dan kan de dealer ook de meldcode geven.

Autoverzekeringen vergelijken

Ben je nog bezig met het vergelijken van autoverzekeringen, dan heb je de meldcode nog niet nodig. Ook een kenteken is dan nog niet nodig, maar wel handig. Als je het kenteken invult weet onze vergelijker precies om welk soort auto het gaat. Dan hoef je deze niet eerst handmatig te selecteren. Wil je overstappen naar een goedkope autoverzekering? Vergelijk dan nu bij Overstappen.nl het merendeel van alle autoverzekeringen in Nederland.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.