Kosten begrafenis 2022

Er komt na het overlijden van een dierbare vaak veel op je af. Er moet veel geregeld worden en het is vaak onduidelijk hoe hoog de kosten van een begrafenis zullen uitvallen. Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle begrafeniskosten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Wat kost een begrafenis in 2022?

Een begrafenis kost gemiddeld 8.000 euro. In 2022 betaal je gemiddeld tussen de tussen de 7.000 en 10.000 euro voor een begrafenis. Hoe hoog de kosten precies zijn, is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie, een crematie kost gemiddeld namelijk 3.000 euro.

Lees hier waarom een crematie goedkoper is dan een begrafenis.

Basiskosten begrafenis

De basiskosten van een begrafenis bestaan uit de diensten van de begrafenisondernemer, de laatste verzorging van de overledene, het opbaren van de overledene, de kist en het rouwvervoer. De basiskosten voor een begrafenis bedragen gemiddeld 2.000 tot 3.000 euro.

Onderdeel begrafenisGemiddelde kosten  2022
Diensten van de begrafenisondernemer€ 1.500
Het opbaren van de overledene in een uitvaartcentrum€ 570
Opbaren van de overledene (thuis) € 480  
Standaard kist€ 500  
Laatste vervoer overledene / Volgauto’s (per stuk) € 235
Vervoer naar het uitvaartcentrum of woonhuis€ 205  
Verzorging van de overledene€ 180

Extra kosten begrafenis in 2022

De extra kosten van een begrafenis zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan alleen koffie, thee en cake geserveerd wilt hebben dan kun je kiezen voor een luxe catering. De kosten van een begrafenis zullen ook hoger uitvallen als de begrafenis in het weekend plaatsvindt. Je kan jezelf verzekeren tegen deze extra kosten met een begrafenisverzekering.

Extra onderdeel begrafenisGemiddelde kosten 2022
Luxe kist€ 5.000
Massief eiken kist € 900
Rouwadvertentie in een landelijk dagblad€ 1.500
Rouwadvertentie in een regionaal dagblad€ 800
Luxe catering€ 625
Standaard catering€ 425
Rouwkaarten en bedankkaarten (100 stuks) € 250
Dragers (4 personen) € 345
Toeslagen avond- of weekend werkzaamheden€ 170
Rouwbloemstuk€ 100
Gebruik condoleanceregister€ 37
Kerkhuur€ 450

Waarom kost een begrafenis meer dan een crematie?

Een begrafenis kost vaak meer dan een crematie, vanwege de kosten van de kist en het aantal dragers. Bij een begrafenis kiezen mensen vaak voor een luxer uitgevoerde kist dan bij een crematie. Daarnaast zijn er bij een begrafenis minimaal vier dragers nodig. Zij dragen de kist bij een eventuele kerkdienst naar binnen en ze dragen de kist ook naar de begraafplaats. Er kan voor een standaard kist, een massief eiken kist of een luxe kist gekozen worden. Ook de grafkosten maken een begrafenis duurder dan een crematie.

kosten begrafenis

Wat zijn de grafkosten?

De grafkosten bedragen gemiddeld 3.200 euro, maar kunnen per begraafplaats, gemeente en provincie sterk verschillen. Voor de huur van een particulier graf voor een periode van 20 jaar betaal je gemiddeld 2.100 euro. Dit bedrag geldt niet voor elke gemeente en soms kunnen de kosten oplopen tot 7.000 euro.

Onder grafkosten vallen de kosten die je betaalt voor het begraven en de rechten om een graf te huren op een begraafplaats. Grafrechten geven recht op een graf voor een bepaalde periode, dit betekent dat je de grafrechten na een bepaalde periode zult moeten verlengen als je het graf wilt behouden.

GrafkostenGemiddelde kosten  2022
Grafsteen (afhankelijk van het materiaal)€ 2.200
Grafrechten€ 850
Graf delven€ 282

Grafkosten 2020 per provincie

Wil je weten hoe hoog de grafkosten vorig jaar waren in jouw provincie? Bekijk dan hieronder de grafkosten per provincie in 2020.


* Deze cijfers zijn op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd door Monuta in 2020 en betreft een indicatie van de grafkosten per provincie. De kosten op het moment van overlijden kunnen afwijken.

Hoeveel kost een natuurbegrafenis?

Een natuurbegrafenis is over het algemeen goedkoper dan een normale begrafenis en kost ongeveer 4.000 euro. Als je voor een natuurbegrafenis kiest dan draag je bij aan het in stand houden van het natuurgebied. Je hoeft bij een natuurgraf geen grafmonument te kopen en onderhouden, omdat een natuurgraf langzaam in de natuur opgaat. Daarnaast belast je nabestaanden niet met het verlengen van de grafrechten, omdat er bij natuurbegrafenissen meestal een eeuwig grafrecht geldt.

Begrafenisverzekering afsluiten

Wanneer je een duidelijk beeld hebt gekregen van de kosten die bij een begrafenis komen kijken, dan kun je vervolgens begrafenisverzekeringen afsluiten. Een begrafenisverzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden niet hoeven op te draaien voor de kosten van de begrafenis.

Begrafeniskosten berekenen

Wil je weten wat de begrafeniskosten ongeveer zijn voor jouw wensen? Gebruik dan onze uitvaart rekentool.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.