Uitvaartdeposito: Hoe werkt het en waar sluit je het af?

Uitvaartdeposito

Snel navigeren naar

Wat is een uitvaartdeposito?

Een uitvaartdeposito, of anders genoemd een uitvaartfonds, is een alternatief voor een uitvaartverzekering. Het is een speciale rekening waarop je tegen een rentetarief voor de kosten van je uitvaart kan sparen. Het sparen doe je via een depositorekening bij een uitvaartverzekeraar of depositofonds.

Na het overlijden van de eigenaar wordt het bedrag dat voor de uitvaart nodig is uitgekeerd. De nabestaanden kunnen uitsluitend het geld gebruiken voor de begrafenis of crematie. Blijft er geld over na het betalen van de uitvaartkosten? Dan kunnen de nabestaanden een beperkt bedrag uitgekeerd krijgen of het overgebleven bedrag onderbrengen bij het uitvaartdeposito van een familielid.

Waarom een uitvaartdeposito afsluiten?

Het afsluiten van een uitvaartdeposito zorgt ervoor dat de begrafeniskosten of crematiekosten worden gedekt. Wanneer je niet genoeg spaargeld hebt voor de uitvaart of geen uitvaartverzekering hebt afgesloten, kan het zijn dat je nabestaanden moeten opdraaien voor de kosten van je uitvaart. Een uitvaartdeposito zorgt ervoor dat de nabestaanden zich niet hoeven druk maken om de financiële lasten, maar zich kunnen richten op het rouwproces.

pluspuntFinanciële rust voor de nabestaanden
pluspuntJe ontvangt rente over je spaargeld
pluspuntGeen gezondheidscheck en is voor alle leeftijden!
Uitvaartdeposito

Hoe werkt een uitvaartfonds?

Het aanmelden bij een uitvaartfonds gaat anders in zijn werk dan het afsluiten van een uitvaartverzekering:

Aanvraag

Aanvraag indienen

Als eerste moet je een aanvraag doen via de website, telefoon, mail of een afspraak op locatie. Bekijk de aanvraag mogelijkheden per financiële instelling.

Spaardoel

Overeenkomsten aangaan

Ten tweede sluit je een overeenkomst met een uitvaartverzekeraar of een fonds (dit gebeurt via een eenmalige geldstorting).

Bijstorten

Bijstorten

Je kan tussentijds altijd ervoor kiezen om “extra geld” te storten op je rekening. Dit is uiteraard afhankelijk van de hoogte van je uitvaartkosten.

Rente

Rente

Met de jaren wordt je geld (hopelijk) meer waard. Het depositofonds of de uitvaartverzekeraar belegt jouw geld om zo het bedrag te verhogen. Je ontvangt over je bedrag een rentepercentage.

Uitkering bij overlijden

De spaardeposito eindigt bij overlijden van de eigenaar. De nabestaanden krijgen het benodigde gespaarde bedrag uitgekeerd. Het overgebleven geld wordt deels uitgekeerd of ondergebracht bij de uitvaartdeposito van een familielid.


Wat zijn de voor- en nadelen van een uitvaartdeposito?

Een uitvaartdeposito biedt een aantal voor- en nadelen, bijvoorbeeld t.o.v. een andere manier om je uitvaart te bekostigen. De belangrijkste voor- en nadelen hebben we tegenover elkaar gezet.

Voordelen

 • pluspunt
  Meer rendement dan een normale spaarrekening
 • pluspunt
  Een uitvaartdeposito mag je altijd openen, ook als je chronisch ziek bent of te oud voor een uitvaartverzekering
 • pluspunt
  Mogelijkheid om tussentijds geld bij te storten

Nadelen

 • minpunt
  Het gestorte en gespaarde geld is niet opneembaar
 • minpunt
  Bij vroegtijdig overlijden is er mogelijk niet voldoende geld gespaard om de uitvaart volledig te kunnen bekostigen
 • minpunt
  Het geld is uitsluitend te besteden aan je uitvaart

Wanneer moet je een uitvaartdeposito afsluiten?

Uit eerder gedaan onderzoek blijkt dat het afsluiten van een uitvaartverzekering op jongere leeftijd loont. In principe geldt dit ook voor een uitvaartdeposito. Zo ga je ervan uit dat je jaarlijks rente ontvangt over je gespaarde bedrag. Hoe langer dit bedrag kan renderen, hoe hoger je gespaarde bedrag zal zijn. Toch hoef je niet per se op jonge leeftijd al een uitvaartdeposito af te sluiten. Je kan er zo voor kiezen om dit op latere leeftijd nog te doen (geen leeftijdsgrens) en zo nog je resterende levensjaren rente te ontvangen over je gespaarde bedrag.


Welke uitvaartverzekeraars bieden een uitvaartdeposito aan?

Er zijn drie uitvaartverzekeraars die ook een uitvaartdeposito aanbieden: Dela, Monuta en De Laatste Eer. De uitvaartverzekeraars hebben er andere voorwaarden aan verbonden. Bij De Laatste Eer kan je alleen een depositofonds afsluiten via een stichting die los staat van de uitvaartorganisatie. Hierdoor beschikken wij niet over onderstaande gegevens voor het depositofonds van De Laatste Eer.  De informatie van Dela en Monuta wordt in de tabel hieronder weergegeven.

Uitvaartdeposito vergelijken

Voorwaarden Dela Monuta
Minimale startbedrag € 500,- € 1000,-
Minimale (tussentijdse) inleg € 500,- € 500,-
Maximale (tussentijdse) inleg tot € 25.000,- Geen maximum
Maximale totale inleg € 25.000,- Geen maximum
Maximale spaarbedrag Geen maximum Geen maximum
Rente bijschrijving 31 december 31 december
Rente Tussen de 1,5 % – 6,0 % Huidig: 2,722 %*
Bedrag over na uitvaart? Keuze tussen uitkeren (tot € 500) of nieuwe deelnemer Afhankelijk van de hoogte wordt het uitgekeerd (maximaal 10% v.h. bedrag, tot € 500)

*Het rentepercentage staat vermeld op het Bewijs van Inschrijving. Bij een aanvullende storting geldt het rentepercentage dat is vastgesteld op het moment van de aanvullende storting. Je ontvangt dan een (aangepast) Bewijs van Inschrijving.


Uitvaartdeposito en belastingopgave

Het is verplicht om de waarde van je uitvaartdeposito te vermelden bij je belastingopgave. Over de totale waarde van de deposito moet je vermogensbelasting betalen. Zo telt dit bedrag mee in box 3, waar een totale heffingsvrije vermogen van € 57.000 geldt (in je eentje). Heb je een fiscaal partner? Dan heb je een heffingsvrij vermogen tot € 114.000 in 2024.

Deze constructie is anders dan bij een uitvaartverzekering. Bij een natura uitvaartverzekering geldt een specifieke vrijstelling tot € 7.232 in 2024. De vrijstelling voor een kapitaal uitvaartverzekering wordt berekend met de “economische waarde” van alle mogelijke polissen. Hier heb je een vrijstelling tot een waarde (in het economische verkeer) van € 8.665 in 2024. Net zoals bij een uitvaartdeposito wordt het bedrag belast in box 3.

Belasting uitvaartdeposito

Voor wie is een uitvaartdeposito bedoeld?

Een uitvaartdeposito is een goede optie voor mensen die genoeg financiële middelen hebben. Zo leg je een wat lager bedrag in dan je uiteindelijke uitvaartkosten, wat naar verwachting een hogere waarde krijgt door de ontvangen rente. Daarnaast is een uitvaartfonds geschikt voor mensen die bijvoorbeeld ziek zijn of op leeftijd zijn. Zo krijg je geen gezondheidscheck en kan je op elke leeftijd een uitvaartdeposito afsluiten. Voor mensen met weinig financiële middelen kan het een te grote uitgaven zijn, waardoor een uitvaartverzekering of uitvaartvereniging een betere optie is.

Aanvulling op uitvaartverzekering

Je kan een uitvaartdeposito ook afsluiten ter aanvulling van een eerder afgesloten uitvaartverzekering. Zo kan het zijn dat je extra wensen niet worden gedekt met het vrijgekomen bedrag of de diensten die vallen onder je uitvaartverzekering. Bereken daarom de verwachte uitvaartkosten, die in 2024 gemiddeld rond de € 8.000 zijn. Je kan dan het resterende bedrag sparen met een uitvaartdeposito.

Veelgestelde vragen

  Wat zijn de alternatieven voor een uitvaartdeposito?

  Er zijn en aantal alternatieven voor een uitvaartdeposito:

  Kan ik mijn kind toevoegen aan mijn uitvaartdeposito?

  Nee, je kan je kind niet toevoegen aan jouw uitvaartdeposito. Wel is het doorgaans mogelijke om (deels) het overgebleven geld toe te wijzen aan de uitvaartdeposito van je kind.

  Als je een uitvaartverzekering afsluit is je kind bij de meeste uitvaartverzekeraars automatisch meeverzekerd.

  Wat kost een uitvaartverzekering?

  De hoogte van je maandpremie is afhankelijk van de soort uitvaartverzekering en de leeftijd van afsluiten. Voor iemand van 30 jaar oud, kost een uitvaartverzekering ongeveer € 8,- tot € 10,- per maand.

  Je krijgt hiervoor terug:

  • Een dekking van ongeveer € 9.500
  • Levenslang premie betalen
  • Uitkering in diensten en geld