Begrafenisverzekering

Begrafenisverzekeringen afsluiten

Op zoek naar de juiste begrafenisverzekering? Vergelijk de verschillende begrafenisverzekeringen en sluit de verzekering die het beste bij je wensen past af.

Snel naar

 

Wat is een begrafenisverzekering?

De naam zegt het al: een begrafenisverzekering is een uitvaartverzekering, die bedoeld is voor het dekken van de kosten van een begrafenis. Als de verzekerde komt te overlijden keert de verzekeraar, afhankelijk van het soort begrafenisverzekering, een geldbedrag of een pakket met diensten uit. Met dit bedrag of het pakket aan diensten kan de begrafenis worden gehouden.

Begrafenispolis

Als je een begrafenisverzekering afsluit, krijg je een begrafenispolis. Op deze polis vind je alle details van je begrafenisverzekering; er staat wat je hebt verzekerd, voor welk bedrag, welke premie je moet betalen en welke voorwaarden er gelden. Een begrafenispolis kan zowel een kapitaal- als natura uitvaartverzekering zijn.

Waarom een begrafenisverzekering afsluiten?

Het kan zijn, dat na je overlijden, geen geld overblijft voor het financieren van je begrafenis. In Nederland kost een begrafenis tussen de € 8.000 en € 11.000, wat veel geld is voor je nabestaanden. Het is daarom een verstandige keuze om een begrafenisverzekering af te sluiten, om zo je nabestaanden te ontlasten. Daarnaast weet je ook zeker, dat de begrafenis kan worden gehouden, die jij in gedachten had.

pluspuntOntlast je nabestaanden
pluspuntEen verzorgde uitvaart naar wens
pluspunt70% van alle Nederlanders is je al voorgegaan!

Wat kost een begrafenisverzekering?

Gemiddeld kost een begrafenisverzekering rond de € 25 per maand. Toch verschilt dit erg per specifieke situatie. De kosten van een begrafenisverzekering hangen af van meerdere factoren:

 • Leeftijd: de leeftijd die je hebt als je de verzekering afsluit. Als je een hogere leeftijd hebt, is je uitvaartverzekering vanzelfsprekend duurder. Zo heb je statisch een hogere kans om te overlijden en is de looptijd van je begrafenisverzekering meestal korter.
 • Looptijd: tot welke leeftijd of gebeurtenis je premie blijft betalen. Hoe langer deze looptijd is, hoe lager de premie van je begrafenisverzekering uitvalt. Je hebt meestal de keuze uit een aantal leeftijden (bv. 65,75 en 81 jaar) of tot aan je overlijden.
 • Verzekerd bedrag: de hoogte van het bedrag waarvoor je verzekerd wilt zijn. Dit staat meestal gelijk aan de kosten van je begrafenis. De maandelijkse premie stijgt met de hoogte van dit bedrag.
 • Het type uitvaartverzekering: de premie van een natura uitvaartverzekering is doorgaans lager dan de premie van een combinatie- of kapitaal uitvaartverzekering. Zo heb je minder of geen vrijheid om te kiezen wat je met je uitkeringsbedrag doet.

Goedkoopste begrafenisverzekering

De goedkoopste begrafenisverzekering is van Monuta. Iemand van 18 jaar kan zich voor € 5,58 per maand verzekeren voor een verzekerd bedrag van € 9.500. Toch verschilt het per leeftijdsklasse of de verzekeraar Monuta of DELA de goedkoopste uitvaartverzekeraar is in jouw situatie.


In 4 stappen een begrafenisverzekering afsluiten

Een begrafenisverzekering vergelijken en afsluiten is binnen 5 minuten gebeurt. In ons stappenplan staan 4 stappen die je moet volgen, om zo tot de juiste begrafenis verzekering te komen.

Stap 1

Je begint bovenaan de pagina bij onze vergelijker. Hier zie je de belangrijkste informatie van de verzekeraars die begrafenisverzekeringen aanbieden. Je kan een vergelijking maken op basis van de premies en de voordelen van iedere verzekeraar. Wanneer je een keuze hebt gemaakt kan je klikken op “bekijken”.

Stap 2

De tweede stap begint op de pagina van de gekozen verzekeraar. Je vult hier de volgende gegevens in: je geboortedatum, het soort uitkering en het bedrag dat je wilt verzekeren. Dit bedrag is afhankelijk van de verwachte uitvaartkosten.

Stap 3

Het is mogelijk om gezinsleden toe te voegen aan je begrafenisverzekering. Denk aan je kinderen of je partner. Dit is doorgaans goedkoper dan het afsluiten van verschillende losse uitvaartverzekeringen.

Stap 4

In de laatste stap vul je de overige gegevens in om de begrafenisverzekering af te sluiten. Je ontvangt van de verzekeraar de begrafenispolis via de e-mail of de post. Het is belangrijk dat je de polis bewaard. Vanaf dit moment betaal je een maandelijkse premie aan je uitvaartverzekeraar.


Kosten van een begrafenis vs crematie

Een begrafenis kost gemiddeld € 9.000. Hoe hoog de kosten precies zijn, is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie, een crematie kost gemiddeld namelijk zo’n € 6.500. Het verschil in de kosten is te verklaren door het graf en het dragen van de kist naar het graf. Meestal betaal je ook extra voor een kist die bij een begrafenis wordt gebruikt i.p.v. een crematie. Mensen kiezen zo sneller voor een “luxere kist”.

Extra kostenpostenBedrag
Grafrechten (20 jaar)€ 3.600
Grafmonument€ 2.250
Graf delven€ 360
4-6 dragers (naar het graf)€ 500

Goedkope begrafenisverzekeringen

Bovenaan de vergelijker vind je goedkope begrafenisverzekeringen die je kan afsluiten. Let op de volgende punten als je een goedkope begrafenisverzekering wilt afsluiten:

 • Het verzekerde bedrag: Een manier om een goedkope uitvaartverzekering af te sluiten, is door het afsluiten van een uitvaartverzekering met een lager verzekerd bedrag. Pas hier wel mee op: Je wilt uiteraard niet voor een te laag bedrag verzekerd zijn. Bereken daarom zorgvuldig de verwachte begrafeniskosten.
 • Looptijd: Een langere looptijd betekent meestal een lagere maandelijkse premie. Zo kan je ervoor kiezen om een begrafenisverzekering af te sluiten tot aan je overlijden of tot een bepaalde leeftijd. Bereken daarom welke looptijd het voordeligst is in jouw situatie.
 • Soort verzekering: Een natura sommenverzekering is meestal een voordeliger soort uitvaartverzekering dan een kapitaal uitvaartverzekering. Als je vooraf de diensten wilt vastleggen is een natura uitvaartverzekering een goedkope optie.
 • Leeftijd: Iemand met een lagere leeftijd betaald een lagere premie. Als je dus eerder een uitvaartverzekering afsluit, betaal je een lagere maandelijkse premie.

 

Soorten begrafenisverzekeringen

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering keert uitsluitend een bedrag in geld uit. Met deze middelen kunnen de nabestaanden de uitvaart bekostigen, maar hebben zij de vrijheid om het geld ergens anders aan te besteden. De hoogte van het bedrag kan je zelf kiezen.

pluspunt Volledige keuze vrijheid bij het invullen van de uitvaart
pluspunt Hoge premie

Natura sommenverzekering

Bij een natura sommenverzekering komt er net als bij de kapitaalverzekering een geldbedrag vrij, maar deze mag je uitsluitend aan de begrafenis besteden. Je moet het bedrag declareren bij de uitvaartverzekeraar.

pluspunt Vrije keuze van uitvaartverzorger
pluspunt Slechts bij een enkele verzekeraar mogelijk

Combinatieverzekering

Een combinatie begrafenisverzekering houdt in dat je bij overlijden zowel een geldbedrag als een vast pakket aan diensten ontvangt. Het zit dus tussen een natura verzekering en kapitaalverzekering in. Meestal een goede optie als je toch een gedeelte vrijheid wilt.

pluspunt Vrij besteedbaar bedrag voor speciale wensen
pluspunt Beperktere keuze van begrafenisondernemer

Natura begrafenisverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering kies je vooraf een pakket aan diensten die je uitgekeerd wilt krijgen in geval van overlijden. De nabestaanden kunnen dus niet extra diensten declareren bij de uitvaartverzekeraar.

pluspunt Doorgaans een goedkope optie
pluspunt Geen vrijheid voor de nabestaanden

Dekking begrafenisverzekering

De dekking van een begrafenisverzekering is afhankelijk van het soort uitvaartverzekering. Bij een kapitaal uitvaartverzekering heb je volledige vrijheid met wat je doet met het geld. Doorgaans zijn de volgende zaken wel of niet gedekt bij een begrafenisverzekering (natura uitvaartverzekering):

Wel

 • pluspunt
  Basis begrafeniskosten: Denk aan de kosten van je graf, kist of urn en de begrafenisondernemer.
 • pluspunt
  Aanvullende uitvaartkosten: Bijvoorbeeld de catering, bedankkaarten en de bloemstukken.

Niet

 • minpunt
  De verzekerde verhuist naar het buitenland en komt daar te overlijden.
 • minpunt
  Overgebleven schulden van de overledene.
 • minpunt
  Als je binnen de geldende wachttijd komt te overlijden.

Extra informatie begrafenisverzekering

Wachttijd begrafenisverzekering

Wanneer je een begrafenisverzekering afsluit heb je te maken met een bepaalde wachttijd. Dit is de periode waarin je een aanvraag hebt gedaan voor de begrafenisverzekering, maar dit nog niet is goedgekeurd door de verzekeraar. Zo kan het zijn dat je een gezondheidsverklaring moet invullen, die eerst moet worden goedgekeurd door de verzekeraar.

Carenzjaren begrafenisverzekering

Dit is een term die wordt gebruikt voor de wachttijd na je goedkeuring. Er is een periode waarin de begrafenisverzekering goedgekeurd is, maar nog niet dekking biedt voor een begrafenis. Dit doet de verzekeraar om te voorkomen dat iemand, die weet dat hij of zijn binnenkort komt overlijden, een begrafenis verzekering afsluit. Deze periode kan variëren van een aantal weken tot een aantal jaren. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Kapitaal begrafenisverzekering

Hierbij krijg je een bedrag uitgekeerd als de verzekerde komt te overlijden. Dit bedrag wordt direct uitgekeerd aan de nabestaanden. Deze hebben de volledige vrijheid wat ze gaan doen met het geld.

Natura begrafenisverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering zijn vooraf de diensten opgesteld die je van de verzekeraar ontvangt. De begrafenisondernemer zal dan de diensten declareren bij je uitvaartverzekeraar. De nabestaanden hebben bij deze vorm van een begrafenisverzekering geen vrijheid, omdat de verzekerde diensten al zijn opgesteld.

Natura sommenverzekering

Hier kan de begrafenisondernemer of de nabestaanden de kosten van de begrafenis declareren bij de uitvaartverzekeraar. Zo heb je iets meer vrijheid met wat je doet met het bedrag. Toch mogen de kosten uitsluitend te maken hebben met de begrafenis.

Indexering van een begrafenisverzekering

Het indexeren van je begrafenisverzekering betekent dat de waarde van je verzekerde bedrag meestijgt met de gemiddelde kosten van het uitvaart. Je maakt hiermee het bedrag waardevast, waardoor je dezelfde begrafenis kan houden als op het moment dat je de begrafenisverzekering hebt afgesloten. Toch doet een uitvaartverzekeraar dit niet zomaar, je premie wordt ook geïndexeerd. Bovenaan de pagina kan je vinden of een uitvaartverzekeraar een begrafenisverzekering indexeert.

Looptijd van een begrafenisverzekering

De looptijd van je begrafenisverzekering is de periode waarin je premie betaald aan de uitvaartverzekeraar. De verzekerde heeft de (beperkte) keuze hoelang de looptijd van zijn of haar begrafenisverzekering zal zijn.

Distributiekosten bij een begrafenisverzekering

Bij het afsluiten van een begrafenisverzekering kan een uitvaartverzekeraar distributiekosten hanteren. Dit bedrag kan oplopen tot tientallen euro’s en wordt meestal verwerkt in de premie van je uitvaartverzekering.

Afkopen van een begrafenisverzekering

Het afkopen van een uitvaartverzekering betekent dat je stopt met het betalen van je maandelijkse premie en hiervoor een afkoopwaarde ontvangt. Dit is het bedrag dat je hebt opgespaard door het betalen van premie min een bedrag aan kosten (bv distributie kosten).


Gezamenlijke begrafenisverzekering

Een manier om een goedkopere begrafenisverzekering af te sluiten is door een gezamenlijke begrafenisverzekering. Je kan samen met je partner een verzekering voor je begrafenis afsluiten, waarvoor je beide premie betaald. Als je al een begrafenisverzekering hebt, kan je ook voor kiezen om je partner te laten bijschrijven. Beide vormen zijn goedkoper dan het afsluiten van twee losse begrafenisverzekeringen.

Ondanks dat het iets is waar je liever niet bij stilstaat, is het wel aan te raden om je kind mee te verzekeren. Dit kan je vaak gratis doen en mocht je wel een premie moeten betalen, dan gaat het om een laag bedrag. Wanneer ouders een begrafenisverzekering voor hun kind hebben afgesloten, dan kan deze begrafenispolis op een bepaalde leeftijd overgenomen worden door het kind (doorgaans is dit op 18-jarige of 20-jarige leeftijd).

Uitkeren van een begrafenisverzekering

De uitkering van een begrafenisverzekering of de verzilvering van een oude polis gaat rechtstreeks via de uitvaartverzekeraar. Na het overlijden van de verzekerde kunnen de nabestaanden contact opnemen met de verzekeraar. Je hebt hiervoor gegevens nodig als de overlijdensakte, begrafenispolis, de geboortedatum en de voor- en achternaam van de overledene. De gegevens van de verzekeraars vind je op onze aanbiederspagina’s.

Gezamelijke begrafenisverzekering

Begrafenisverzekering voor ouderen

Verzekeraars hanteren een bepaalde leeftijdsgrens voor het afsluiten van een verzekering. De Laatste Eer is de uitvaartverzekering waar je tot de hoogste leeftijd een begrafenisverzekering kan afsluiten.

VerzekeraarLeeftijd
MonutaTot 75 jaar
DELATot 75 jaar
LifetriTot 75 jaar
Twenthe Tot 75 jaar
a.s.r.Tot 76 jaar
De Laatste EerTot 80 jaar

Wil je op een oudere leeftijd de kosten van een begrafenis dekken? Kijk dan naar alternatieven als een uitvaartdeposito, bankrekening of een uitvaartvereniging.


Aanbieders van begrafenisverzekeringen

Jean-Paul Wursten
Expert Uitvaartverzekeringen
18 minuten 05-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.