Begrafenisverzekering

Begrafenisverzekeringen 2023

Op zoek naar de juiste begrafenisverzekering? Vergelijk de verschillende begrafenisverzekeringen en kies de verzekering die het beste bij je wensen past.

Wat is een begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering is een soort uitvaartverzekering. Het is een verzekering die je afsluit om de kosten van je begrafenis te dekken. Bij overlijden vergoedt de uitvaartverzekeraar een verzekerd bedrag, een pakket aan diensten of een combinatie hiervan.

Begrafenispolis

Als je een begrafenisverzekering afsluit, krijg je een begrafenispolis. Op deze polis vind je alle details van je begrafenisverzekering; er staat wat je hebt verzekerd, voor welk bedrag, welke premie je moet betalen en welke voorwaarden er gelden.

Waarom een begrafenisverzekering afsluiten?

Een begrafenisverzekering sluit je af zodat je nabestaanden niet de kosten van jouw begrafenis hoeven te betalen. Ook brengt een begrafenis of uitvaart een hoop regelwerk met zich mee die een verzekeraar voor je uit handen kan nemen.


Kosten begrafenis

Een begrafenis kost gemiddeld € 7.500. Hoe hoog de kosten precies zijn, is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie, een crematie kost gemiddeld namelijk zo’n € 5.000. Dit heeft er mee te maken dat je geen grafrecht hoeft af te nemen, geen dragers van de kist hebt en de soort kist die wordt gebruikt bij een begrafenis duurder is.

Wat kost een begrafenisverzekering?

Gemiddeld kost een begrafenisverzekering rond de € 25 per maand. Toch verschilt dit erg per specifieke situatie. De kosten van een begrafenisverzekering hangen af van meerdere factoren:

  • Leeftijd: de leeftijd die je hebt als je de verzekering afsluit. Als je een hogere leeftijd hebt is je uitvaartverzekering vanzelfsprekend duurder. Zo heb je statisch een hogere kans om te overlijden.
  • Doorlooptijd: hoelang je premie wilt betalen. Hoe langer deze looptijd is, hoe lager de premie van je begrafenisverzekering uitvalt.
  • Verzekerd bedrag: de hoogte van het bedrag voor je begrafenis. De maandelijkse premie stijgt mee met dit bedrag.
  • Het type uitvaartverzekering: de premie van een natura uitvaartverzekering is  doorgaans lager dan de premie van een combinatie- of kapitaal uitvaartverzekering. Zo heb je minder of geen vrijheid om te kiezen wat je met je uitkeringsbedrag doet.

Kosten begrafenisverzekering per maand in 2023

Soorten verzekeringen

Er zijn drie soorten verzekeringen waarmee je een begrafenis kunt verzekeren:

1. Natura

Bij een natura uitvaartverzekering wordt geen geld uitgekeerd, maar een vast pakket aan diensten. Bij overlijden regelt de verzekeraar de uitvaart in samenwerking met een aangesloten uitvaartverzorger.

Natura sommen

Een natura sommenverzekering keert een bedrag uit die je alleen aan de uitvaart mag besteden. Je declareert de kosten van de uitvaartondernemer direct bij de verzekeraar.

2. Kapitaal

Als je een kapitaal uitvaartverzekering afsluit, krijgen je nabestaanden een verzekerd bedrag uitgekeerd. Van dit bedrag kunnen de nabestaanden de uitvaart regelen, maar dit is geen verplichting. Het geld mag naar wens worden besteed.

3. Combinatie

De combinatie uitvaartverzekering is een combinatie van voorgaande verzekeringen. De standaarddiensten van de uitvaart worden geregeld door de uitvaartverzekeraar (natura), maar er is ook geld (kapitaal) voor aanvullende wensen.


Hoe werkt een begrafenisverzekering?

Hieronder een stappenplan met daarin de werking van een begrafenisverzekering uitgelegd.

De verzekeringswaarde van de begrafenisverzekering

Dit moet gelijk zijn aan de waarde van de gewenste begrafenis. Bereken daarom goed de kosten van de begrafenis.

De soort uitvaartverzekering

Kies je voor een natura, combinatie of kapitaal uitvaartverzekering?

Bedenk zo goed of je uitbetaald wilt worden in diensten, geld of een combinatie tussen beide.

De premie

De premieopbouw is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Leeftijd van de verzekerde
  • Soort verzekering
  • Looptijd van de begrafenisverzekering
  • Verzekerde bedrag

Uitkering na overlijden

Na het overlijden krijg je uiteraard het verzekeringsbedrag uitgekeerd. Bij een natura uitvaartverzekering regelt de uitvaartverzekeraar de vooraf opgestelde diensten.

Het uitkeren kan dus in geld, diensten of een combinatie.


Gezamenlijke begrafenisverzekering

Je kan samen met je partner een verzekering voor je begrafenis afsluiten, maar je betaalt dan wel allebei premie. Als je al een begrafenisverzekering hebt, kan je ook je partner laten bijschrijven.

Ondanks dat het iets is waar je liever niet bij stilstaat, is het wel aan te raden om je kind mee te verzekeren. Dit kan je vaak gratis doen en mocht je wel een premie moeten betalen, dan gaat het om een laag bedrag. Wanneer ouders een begrafenisverzekering voor hun kind hebben afgesloten, dan kan deze begrafenispolis op een bepaalde leeftijd overgenomen worden door het kind (doorgaans is dit op 18-jarige of 20-jarige leeftijd).

Gezamelijke begrafenisverzekering

Begrafenisverzekering afsluiten

Door je begrafenis te verzekeren, zorg je ervoor dat je nabestaanden niet met hoge kosten achterblijven. De verzekeraar zal de kosten van je uitvaart uitbetalen aan de nabestaanden. In ruil daarvoor betaal je premie aan de uitvaartverzekeraar.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.