Hoeveel kost een kat | Alle recente kosten in 2024

Hoeveel kost een kat

Misschien heb je al een kat of denk je erover na om er één te nemen. In een tijd waarin alles duurder wordt is het verstandig om naar het kostenplaatje van een kat te kijken. Op deze pagina behandelen wij de belangrijkste kosten van een kat en vertellen wij jou wat je maandelijks kwijt bent als je een kat neemt.

Snel naar

Hoeveel kost een kat per maand

Je vraagt je uiteraard af wat de maandelijkse kosten van een kat zijn. Gemiddeld ben je € 100 per maand kwijt aan je kat. Uiteraard verschilt dit bedrag per kat, maar helpt deze inschatting bij het maken van je keuze. Verder op de pagina zullen wij de belangrijkste kosten bespreken.

De aanschafkosten

Het kopen van een kat of kitten zijn eenmalige kosten, die afhankelijk zijn van wat voor soort ras je koopt en waar je de kat koopt. Zo kan je ervoor kiezen om een kat te adopteren uit een dierenasiel of zelfstandig een fokker of particulier te vinden die katten verkoopt.

Adoptiekosten

Volgens de Dierenbescherming zijn er twee tarieven voor het adopteren van een kat. Zo heb je de kittens (onder de 6 maanden) en de katten vanaf de 6 maanden. Een kitten kost rond de € 130 en een kat rond de € 170. Het bedrag dat je bij adoptiecentrum betaald is opgebouwd aan de hand van de vooraf gedane zorg. Je betaalt zo in principe voor de vaccinatie en het chippen van de kat of kitten.

Zelf een kat kopen

Een raskat kan erg duur zijn. Zo lopen de prijzen van raskatten op tot in de duizenden euro’s. Wil je liever een “huiskat”, dan hebben wij het vaak over een Europese korthaar. Als je besluit om je kat via een verkoopplatform te kopen, kan dit soms gratis, maar kan het ook oplopen tot een paar honderd euro. € 100 – € 200 is een schappelijke prijs voor een kat die zijn of haar vaccinaties al heeft gehad. Dit is meestal ook hetgeen waarvoor je betaalt.

Kattenspullen

Je kan tegenwoordig kiezen uit een eindeloos assortiment spullen voor je kat. Toch zijn er een aantal items die essentieel zijn bij de aanschaf van een kat:

 • Een kattenbak
 • Een krabpaal of krabmeubel
 • Bakjes voor kattenvoer en water
 • Speeltjes
 • Een kattenmand

Bij elkaar lopen deze kosten op tot minimaal € 100. Uiteraard geldt hier weer dat je het zelf zo duur of goedkoop kan maken.

Voeding

Net zoals bij de voeding voor een hond, bestaat de voeding van een kat uit droog- en natvoer. Daarnaast heb je ook speciale snoepjes voor katten. Doorgaans zullen de kosten voor de voeding van je kat tussen de € 20 en € 50 per maand zijn. De kosten nemen toe als je kat op een speciaal dieet moet.

Dierenartskosten

Voor de dierenartskosten van je kat kun je in ieder geval uitgaan van een jaarlijks bedrag van rond de € 200. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de onverwachte dierenartskosten. Afhankelijk van het soort ingreep kunnen de kosten nog flink oplopen.

Verzekeringskosten

Er zijn een aantal verzekeraars die een kattenverzekering aanbieden. De kosten van een kattenverzekering variëren tussen de € 10 en € 25 per maand. De premie is voornamelijk gebaseerd op de leeftijd van de kat. Een oudere kat is een stuk duurder om te verzekeren dan een kitten.

Een kattenverzekering biedt doorgaans alleen dekking voor de onverwachte kosten van je kat. Toch kan je een dierenverzekering ook afsluiten voor het dekken van de preventieve kosten. Denk zo aan de jaarlijkse vaccinatie of parasietenbestrijding.

Veelgestelde vragen

  Hoeveel kost de goedkoopste kat?

  Als je de handelsplatformen afspeurt is het goed mogelijk dat je een “gratis kat” kan vinden. Anders begint de prijs van een kat rond de € 100.

  Waar koop je een kat?

  Een kat of een kitten koop je via een handelsplatform, assiel of bij een fokker.

  Wat is duurder: een hond of kat?

  Een kat is meestal goedkoper dan een hond. Zo heeft een hond meestal meer voer nodig, is de huisdierenverzekering duurder (en de dierenartskosten) en is de aanschafprijs vele malen hoger.