Kattenverzekering

Je kat verzekeren? Een verzekering voor je kat kiezen is iets wat je zorgvuldig wil doen. Op deze pagina vind je naast alle informatie een overzicht van de verschillende verzekeraars. Zo kan je alle kattenverzekeringen goed vergelijken en de beste keuze maken voor jouw kat. Wel zo makkelijk.

kattenverzekering

Kattenverzekering vergelijken

supplier-logo
€9,57
per maand
Max vergoeding: €3500
Eigen risico: €50 per declaratie
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €6,05
Extra's: Reisdekking mogelijk
supplier-logo
€10,42
per maand
Max. vergoeding: €3000
Eigen risico: €0, €100, €250
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €0
Extra's: Kittenhuisje
supplier-logo
€12,28
per maand
Max. vergoeding: €2500 tot €5000
Eigen risico: 20%
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €0
Extra's:
supplier-logo
€14,79
per maand
Max. vergoeding €1500 tot €5000
Eigen risico: €0 tot €150
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €9,08
Extra's: Preventieve zorg tot €65
Bovenstaande premies zijn berekend met kleine katten. Als je een volwassen kat hebt zal je maandelijks meer premie moeten betalen. Bekijk de site van de verzekeraar voor je actuele premie.

Waarom een kattenverzekering afsluiten?

Een kat heeft negen levens. Dit spreekwoord is afgeleid van het feit dat katten taai zijn en veel kunnen overleven. Toch zijn katten niet immuun voor ziekten. Met name raskatten zijn vatbaarder voor ziekten en kunnen te maken krijgen met erfelijke aandoeningen. Wanneer je hier naar de dierenarts voor moet, is het vaak schrikken. Een dierenartsrekening van € 1000 euro is namelijk geen uitzondering meer. Er is op medisch gebied steeds meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan orthopedie, oncologie of transplantaties.

Ook normale behandelingen zijn niet goedkoop. Zo kost het castreren van een kater gemiddeld 50 euro en voor een poes 120 euro. Dit zijn eenmalige en verwachte kosten, maar er zijn ook onverwachte kosten. Hierbij kan je denken aan:

 • Botbreuken
 • Kosten voor allergische reacties
 • Kosten bij vergiftiging

Hoe komt de premie tot stand?

Er zijn veel verschillende kattenverzekeringen mogelijk die qua premie en voorwaarden van elkaar verschillen. Je kunt je kat al verzekeren voor een ongeveer 7,50 euro premie per maand. Eén belangrijk factor van de premiehoogte is de dekking, vergoedingspercentage en je eigen risico. Maar ook andere factoren, zoals hieronder beschreven, spelen een rol. Verzekeraars hebben meerdere pakketten en aanvullende dekkingen. Daarom loont het om altijd te vergelijken en te kijken of er erfelijke kwalen worden meegenomen in de dekking.

Andere factoren die van invloed zijn op de premie:

 • Geslacht (kater of poes)

Wil je een poes verzekeren? Dan betaal je waarschijnlijk iets meer premie. Een poes is relatief vaker ziek dan een kater. Een poes kan ook zwanger worden, waar eventuele complicaties mogelijk zijn. Hierdoor loopt de premie iets op.

 • Gewicht

Hoe zwaarder de poes of kater, hoe vaker een complicatie kan optreden. Dit wordt meegewogen in de premieberekening.

 • Leeftijd

Jonge katten hebben minder medische zorg nodig dan oudere katten. Hierdoor is de premie wat lager als je een kat op jonge leeftijd wilt verzekeren. Het komt voor dat sommige verzekeraars oudere katten niet verzekeren.

 • Ras

Een raskat is over het algemeen duurder om te verzekeren. Een raskat kan soms erfelijke eigenschappen hebben waar verzekeraars rekening mee houden in hun premieberekening.

Een zorgverzekering voor je kat kan een verstandige keuze zijn. Helemaal als je geen spaarpot hebt en je niet voor onverwachte hoge rekeningen wilt komen te staan. Vergelijken van de verschillende aanbieders loont. Je kunt hierdoor veel premie besparen. Wel is het van belang goed naar de dekking te kijken.

Voor- en nadelen kattenverzekering

Een kattenverzekering is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen kattenverzekering

Er zijn een aantal voordelen aan het afsluiten van een kattenverzekering. Een kattenverzekering:

 • Zorgt ervoor dat je kat altijd de medische zorg kan krijgen die nodig is;
 • Beschermt je tegen torenhoge rekeningen; bijna alle medische kosten ten gevolge van een ongeval of een ziekte worden gedekt (binnen je polis).
 • Voorkomt dat je lastige keuzes moet maken als er plotseling een dure behandeling nodig is; je wilt natuurlijk het beste voor je kat, maar je moet het wel betalen.

Nadelen kattenverzekering

Er zijn ook een aantal nadelen aan een kattenverzekering:

 • Een kattenverzekering vergoedt niet alle behandelingen. Bekijk hierom altijd goed de polisvoorwaarden bij de verzekeraar om na te gaan welke behandelingen wel en niet vergoed worden.
 • Op basis van je gekozen dekking en pakket wordt de rekening betaald. Vaak bedraagt dit een percentage van de totale kosten.
 • Bekende aandoeningen van bepaalde rassen worden soms niet vergoed. Ook hier is het verstandig om d polisvoorwaarden goed te controleren.