Kattenverzekering vergelijken

Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar

Snel naar:

Kattenverzekering vergelijken

Voordat je een verzekering voor je kat gaat afsluiten, doe je er goed aan deze eerst te vergelijken. Anders dan bij onze basis zorgverzekering is de dekking van een kattenverzekering niet gelijk. De verzekeraar bepaalt zelf wat en hoeveel zij voor een kat vergoeden. Hierdoor is het niet meteen duidelijk welke verzekering het beste bij je kat past.

Op Overstappen kan je gemakkelijk direct alle premies voor de 5 grootste verzekeraars berekenen én vergelijken. Zo vind je snel de beste kattenverzekering.

Wat is een kattenverzekering?

Een kattenverzekering is een specifieke dierenverzekering voor katten, die huisdierbezitters kunnen afsluiten tegen een maandelijkse premie. De verzekering dekt uitsluitend de medische kosten van de kat. Denk zo aan een consult bij de dierenarts, geneesmiddelen, operaties en behandelingen. De premie wordt bepaald door de leeftijd van de kat, de dekking, de eigen bijdrage, het verzekerde bedrag en het eigen risico. Een kattenverzekering is een product op maat en verschilt dus per situatie. Een vergelijking geeft inzicht in de kosten voor jouw specifieke situatie.

Alle kattenverzekeraars vergelijken

Er zijn verschillende verzekeraars die je kat verzekeren. Sommige zijn bekend en andere wat minder. Iedere dierenverzekering is anders opgebouwd en heeft andere vergoedingen. Het is daarom belangrijk dat je een kattenverzekering goed vergelijkt. Hieronder de 5 verzekeraars in onze vergelijker.


Waarom een kattenverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een kattenverzekering zorgt ervoor dat jij niet voor onverwachte medische kosten komt te staan bij de dierenarts. Zo zijn katten goed in het verbergen van medische mankementen voor hun baasjes. Het is daarom lastig voor kattenbezitters om medische problemen in een vroeg stadium te ontdekken. Met een kattenverzekering weet je zeker dat je kat de juiste hulp krijgt als hij of zij het nodig heeft. Dit is goed voor je kat, maar geeft jou ook een goed gevoel als baasje.

Want zeg nou zelf: wie wilt niet het beste voor zijn of haar kat?

 • pluspuntDe juiste hulp voor je kat
 • pluspuntGeen onverwachte medische kosten
 • pluspunt
  Je weet wat je maandelijks kwijt bent aan medische zorg

Waarom kattenverzekeringen vergelijken?

Met onze vergelijker kijken wij naar je persoonlijke situatie. Dat houdt in dat we de premies van de dierenverzekeringen die we tonen speciaal voor jouw kat berekenen. We vragen je daarom eerst naar het ras, geslacht en leeftijd van je kat en je postcode. Dit alles om de voordeligste optie te vinden bij jouw wensen en behoeften, maar ook een optimaal welzijn van je kat!

Premie

De premies van kattenverzekeringen verschillen sterk per verzekeraar en leeftijd van je kat. Bekijk dus goed wat de goedkoopste optie is voor je specifieke situatie.

Dekking en vergoeding

De dekkingen en vergoedingen verschillen per pakket. Bedenk goed welke dekking en bijbehorende vergoeding past bij de situatie van je kat. Verwacht je dat je kat hoge dierenartskosten zal maken? Dan is het verstandig om een kattenverzekering met een goede dekking en een hoge maximale vergoeding af te sluiten.

Eigen risico

Het eigen risico is niet overal gelijk. Bedenk dus goed welk eigen risico past bij je financiële situatie. Meestal staat een hogere eigen risico gelijk aan een lagere maandelijkse premie voor je kattenverzekering.


Wat zijn de voor- en nadelen van een kattenverzekering?

Het afsluiten van een dierenverzekering voor je kat heeft een aantal voordelen, maar ook nadelen. We zetten ze voor je op een rij:

Voordelen

 • Met een verzekering betaal je de medische kosten van je kat vooruit. Je hoeft een groot bedrag niet in één keer te betalen
 • Door je kat te verzekeren, creëer je financiële ruimte. Je kunt een duurdere behandeling voor je huisdier makkelijker overwegen
 • Ook terugkerende kosten, zoals het dierenartsconsult en herhaalmedicatie, worden door de verzekering gedekt.

Nadelen

 • De dekking is niet volledig, naast de maandelijkse premie betaal je altijd een eigen risico. Ook is er een maximaal verzekerd bedrag
 • Premies kunnen hoog oplopen, met name als je al een wat oudere kat hebt
 • Niet alles wordt vergoed. Bestaande klachten voor het afsluiten van de verzekering zijn bijvoorbeeld niet gedekt

Kattenverzekering kosten

Gemiddeld kost een kattenverzekering tussen € 10 en € 25 per maand. Voor katten is de leeftijd en het ras van invloed op de kosten van een kattenverzekering. Benieuwd naar de kosten van jouw kattenverzekering? Maak dan een vergelijking, om zo direct de kosten per maand te berekenen.


Dekking van een kattenverzekering

Iedere kattenverzekering dekt in ieder geval de medisch noodzakelijke kosten van een kat. Het volgende valt doorgaans wel of niet onder de verzekering:

Wel

 • pluspunt
  Consult bij een dierenarts of dierenspecialist
 • pluspunt
  Onderzoek en behandeling
 • pluspunt
  Operaties inclusief narcose
 • pluspunt
  Nederlandse diergeneesmiddelen

Niet

 • minpunt
  Vaccineren, ontwormen en gebitsbehandelingen
 • minpunt
  Sterilisatie en castratie
 • minpunt
  Crematie
 • minpunt
  Medische kosten op reis

Welke kattenverzekering past het beste bij jou?

 • voordeel

  Persoonlijke vergelijking

 • voordeel

  Vergelijk op prijs én dekking

 • voordeel

  14 dagen bedenktijd

Kattenverzekeringen vergelijken

Katten wel of niet verzekeren?

De katten- en hondenverzekering steeg afgelopen jaren in populariteit. Een vraag die veel mensen stellen is of deze verzekering wel echt nodig is. Of het verzekeren van je kat verstandig is, hangt voornamelijk af van je persoonlijke situatie.

Wanneer wel

 • pluspunt
  Wanneer je zelf weinig spaargeld hebt om hoge onverwachte kosten op te vangen
 • pluspunt
  Als je het fijn vindt een vast bedrag per maand te betalen voor de medische zorg van je huisdier

Wanneer niet

 • minpunt
  Wanneer je genoeg spaargeld hebt om een hoge rekening makkelijk te betalen
 • minpunt
  Als je liever zelf geld opzij zet voor de ziektekosten van je huisdier

Goedkoopste kattenverzekering

De goedkoopste kattenverzekering is die van Aegon en kost € 11,47 per maand. Op jaarbasis is dit dus € 137,64. In onderstaande tabel staat de goedkoopste kattenverzekering per verzekeraar.

Verzekeraar Premie
Aegon € 11,47
OHRA € 12,77
PetSecur € 13,68
Univé € 15,23
Figo Pet € 15,75

*De berekening voor de goedkoopste kattenverzekering is berekend aan de hand van een Europese korthaar, 0 jaar, man en onze postcode in Amsterdam.


Aanvullende verzekeringen

Aanvullende verzekeringen voor katten

Het is mogelijk om de basisdekking van een kattenverzekering uit te breiden met een aanvullende dekking. Welke dit zijn, verschilt per verzekeraar. Hieronder vind je een lijst van alle aanvullende verzekeringen die je voor katten kunt afsluiten:

 • Vaccinaties
 • Reis
 • Crematie
 • Gebit
 • Castratie en sterilisatie
tip

Is een aanvullende verzekering voor je kat verstandig?

Het is verstandig wanneer je deze kosten zelf moeilijk kunt betalen. Een huisdierenverzekering gaat over het verzekeren van onvoorziene kosten. Aanvullende verzekeringen, voor bijvoorbeeld vaccinaties en castratie, zijn voorzien. Controleer daarom de vergoeding en ga na hoe dit opweegt tegen de extra premie.


Leeftijdsgrens voor een kattenverzekering

De leeftijdsgrens van een kattenverzekering is de maximale leeftijd waarop je een kat kan aanmelden bij een verzekeraar. Dit betekent niet dat een oudere kat geen verzekering kan hebben. Je huidige verzekeraar zal de premie jaarlijks blijven verhogen. In onderstaande tabel de verschillende leeftijdgrenzen van de verzekeraars in onze vergelijker.

Verzekeraar Leeftijd
Figo Pet Alle leeftijden
Univé 10 jaar
OHRA 7 jaar
Aegon 6 jaar
PetSecur 6 jaar

Eigen bijdrage bij een kattenverzekering

De eigen bijdrage van een kattenverzekering is een percentage dat je zelf moet betalen van de kosten voor een medische behandelingen van je kat. Dit percentage verschilt per verzekeraar. Doorgaans heeft de hoogte van je eigen bijdrage invloed op de maandelijkse premie.

Verzekeraar Eigen bijdrage
OHRA 20%
Figo Pet 50%, 30% of 10%
Univé 20%
Aegon 25%
PetSecur 50%, 30% of 10%

*Het kan zijn dat er extra voorwaarden gelden voor de eigen bijdrage. Denk aan een minimaal geldbedrag of een afwijkende eigen bijdrage voor specifieke behandelingen.


Kattenverzekering eigen risico

Het eigen risico bij een kattenverzekering verschilt per verzekeraar. Het is een jaarlijks geldbedrag waarvoor je zelf garant moet staan. Dit gedeelte van de medische kosten van je kat betaal je dus uit eigen zak. Hieronder de verschillende eigen risico’s per verzekeraar.

Verzekeraar Eigen risico
OHRA € 30
Figo Pet € 100, €250 of € 500
Univé X
Aegon X
PetSecur € 50, € 100, € 150 of € 200

Maximaal verzekerde bedrag kattenverzekering

Per kattenverzekering kan het jaarlijkse maximale bedrag wat je kan declareren verschillen. Hieronder de maximaal verzekerde bedragen van de kattenverzekeringen in onze vergelijker.

Verzekeraar Maximaal verzekerde bedrag
OHRA Tot € 5.000
Figo Pet "onbeperkt bedrag"
Univé Tot € 5.000
Aegon Tot € 2.500
PetSecur Tot € 6.000

Veelgestelde vragen over kattenverzekeringen

  Is er ook een kattenverzekering zonder eigen risico?

  Bij sommige kattenverzekeringen kan je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je hoeft dan minder premie te betalen. Je betaalt wel altijd een eigen bijdrage. Ook dit kan je zien als een eigen risico. De kattenverzekering van Aegon komt het dichtstbij een kattenverzekering zonder eigen risico. Je betaalt eenmalig €50 per declaratie. Als je alle declaraties opspaart, betaal je dus maar eenmalig €50.

  Welke kattenverzekering vergoedt sterilisatie?

  Je kunt bij de kattenverzekering van OHRA, Figo Pet en PetSecur een aanvullende verzekering sterilisatie afsluiten. Bij de verzekering van PetSecur moet je kiezen voor het Pluspakket, bij Ohra maakt het pakket niet uit.

  Selecteer “sterilisatie en castratie” als filter optie om deze verzekeringen voor jouw kat te zien.

  Is het chippen van mijn kat bij een kattenverzekering verplicht?

  Alle kattenverzekeringen stellen het chippen van je kat verplicht. Je kunt wel een verzekering afsluiten zonder dat je kat gechipt is. Je moet dan je kat laten chippen bij het eerste dierenartsbezoek.

  Verzekeraars Figo Pet en OHRA vergoeden de kosten voor het plaatsen van de identificatie chip.

  Kan ik een kattenverzekering afsluiten voor 2 katten?

  Je kunt altijd meerdere katten verzekeren, maar niet op dezelfde polis. Een verzekering is op de kat en niet op de eigenaar. Daarom heeft iedere kat zijn eigen verzekering.

  Verzekeraar Figo Pet geeft 5% premiekorting als je meerdere katten verzekert.

  Wat is de beste kattenverzekering?

  De beste kattenverzekering is die van Aegon. Toch verschilt het per situatie welke dierenverzekering het beste is voor jouw kat.

  Kijk op beste dierenverzekering voor informatie over je hoe je de beste verzekering voor jouw kat kunt vinden.

  Hoeveel kost een kattenverzekering per maand?

  Een hondenverzekering kost gemiddeld tussen de € 10 en € 25 per maand.

  De kosten voor een kattenverzekering zijn afhankelijk van een drietal factoren:

  • De leeftijd van je kat
  • Het gewenste eigen risico
  • Het maximale verzekerde bedrag

  Voor welke periode sluit ik een kattenverzekering af?

  Doorgaans sluit je voor een jaar een kattenverzekering af. Na dit jaar wordt meestal je verzekering automatisch verlengd.

  Moet mijn kat gechipt zijn?

  Bij katten geldt er geen verplichting tot chippen. Wel moet je kat een identificatiechip krijgen als je een kattenverzekering afsluit. Dit mag vaak ook bij het eerste dierenartsbezoek na het afsluiten van de overeenkomst.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.