Dierenartskosten voor een kat (2024) | Alle behandelingen

Dierenartskosten kat

Hoewel de dierenarts hulp biedt voor alle kwalen van je kat, brengt de dierenarts een hoge kostenpost met zich mee. Op deze pagina zullen wij jou zo goed mogelijk voorzien van alle relevante informatie, zoals de kosten van de dierenarts en de mogelijke vergoedingen van je kattenverzekering.

Eenmalige dierenartskosten kat

Niet alle kosten van de dierenarts zijn terugkerend. Zo heb je eenmalige dierenartskosten van je kat die meestal als preventieve zorg gelden. Hiermee probeer je kosten in de toekomst te beperken.

Chippen

Het laten chippen van je kat is in Nederland niet verplicht. Wel is dit meestal een vereiste bij de eerstvolgende dierenartsbezoek, na aanmelding bij een dierenverzekeraar. De kosten voor het chippen van je kat zijn € 40. Wel komen er extra kosten bij het registreren van je kat.

Castratie

Castratie is een bekende vorm van preventieve zorg bij je kat. Hiermee zorg je ervoor dat je kat geen nageslacht kan krijgen. Anders dan bij de dierenartskosten voor een hond, zijn de castratiekosten van je kat niet gebaseerd op gewicht. Een castratie kost rond de € 90.

Sterilisatie

De kosten van het steriliseren van je kat liggen een stuk hoger dan de kosten voor castratie. Zo liggen de kosten rond de € 160. Zowel de kosten voor castratie als sterilisatie zijn inclusief narcose, één dag pijnstilling en nazorg.

Terugkerende dierenartskosten kat

Naast de eenmalige dierenartskosten heb je ook kosten die regelmatiger voorkomen. Denk zo aan ontwormen, vlooien preventie en een gebitscontrole. Het ligt meestal aan de leeftijd van je kat hoe vaak deze kosten terugkomen.

Ontwormen

Het ontwormen van je kat is iets wat bij katten meerdere keren per jaar moet gebeuren. Zeker bij kittens wordt er geadviseerd om dit vaker te doen. Vraag altijd bij de dierenarts na hoe vaak je kat ontwormd moet worden. De kosten voor het ontwormen van je kat liggen rond de € 100 tot € 150 per jaar.

Vlooien

Net als bij andere huisdieren komen vlooien vaak bij honden voor. Erg vervelend voor de hond, maar ook voor jou. Om dit preventief tegen te gaan kan je ervoor kiezen om vlooienbestrijding te gebruiken. Denk aan een pipet met vloeistof of een pilletje. Je kan al voor € 5 per maand aan vlooienpreventie doen.

Gebitscontrole

Een gebitsreiniging bij je kat kan al vanaf € 150 per behandeling. Wel kunnen er extra kosten bijkomen voor:

  • Seniornarcos en bewaking.
  • Trekken van tanden of kiezen.
  • Röntgenfoto

Onverwachte dierenartskosten kat

Doorgaans sluit je een dierenverzekering af voor het dekken van onverwachte kosten. Dit zijn bijvoorbeeld operaties met de bijbehorende medicatie.

Operaties

Een operatie is meestal een hoge kostenpost van de dierenarts. Wanneer je kat inwendige problemen heeft kan de dierenarts ervoor kiezen om een chirurgische ingreep te doen. Net als bij een hond liggen deze kosten tussen de € 500 en € 1.500.

Overige medische kosten

Naast de chirurgische kosten kan je ook geld kwijt zijn aan de medicijnen van je hond. Het is lastig om in te schatten hoe hoog deze kosten zijn, omdat dit ook valt onder de onverwachte kosten.

Het afsluiten van een kattenverzekering

Het is jammer genoeg niet altijd mogelijk om alle dierenartskosten van je kat te voorkomen. Daarnaast zijn de kosten van een kat al duur genoeg. Je kan uiteraard de kosten beperken om aan preventieve zorg te doen. Toch kunnen onverwachte kosten altijd grote impact hebben op je financiële situatie. Het afsluiten van een kattenverzekering zorgt ervoor dat je niet meer voor financiële verrassingen komt te staan.

Het vergelijken van een kattenverzekering

Een vijftal dierenverzekeraars bieden huisdierenverzekeringen aan in onze vergelijker. Je kan in onze vergelijker een vergelijking maken op basis van de dekking, vergoedingen en de premie van een kattenverzekering. Vind eenvoudig de voordeligste kattenverzekering, die de juiste dekking biedt voor je kat.

Wat krijg ik vergoed?

De vergoedingen van de kattenverzekeringen verschillen per pakket en verzekeraar. Klik op de aanbieders voor meer informatie.

Maximale vergoeding per verzekeraar

Het maximale bedrag dat jaarlijks door de dierenverzekeraars wordt uitbetaald verschilt per partij. Hieronder een overzicht van het maximale bedrag.

VerzekeraarBedrag
OHRA€ 3.000, € 4.000 of € 6.000
Figo Pet€ 3.000, € 6.000 of “onbeperkt bedrag”
PetSecur€ 3.250, € 4.000 of € 6.000
Univé€ 2.500 of € 5.000

Bronnenlijst

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
5 minuten 19-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

In Nederland is het niet verplicht om een verzekering af te sluiten voor je huisdier. Wel kan het aan te raden zijn als je niet genoeg spaargeld hebt voor de dierenartskosten van je kat.

Het klopt dat een bezoek aan de dierenarts steeds duurder wordt. De dierenartskosten stijgen zo jaarlijks mee met de inflatie. Vaak worden de overnames van “lokale dierenartsen” (door internationale ketens) als oorzaak genoemd.

Als je het krap hebt en dus de dierenartskosten niet kan betalen, wordt je aangeduid als een “minima huishouden”. Je kan dan eventueel een regeling treffen of op een andere manier de kosten dekken.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!