Tweedehands fiets verzekeren | Overstappen.nl

Tweedehands fiets verzekeren

Heb je een fijne tweedehands fiets gevonden en wil je deze beschermen tegen fietsendieven en eventuele schade? Op deze pagina lees je alles over het verzekeren van je tweedehands fiets.
Onze klanten zeggen:

De voordelen van Overstappen.nl

Weegschaal

Vergelijk op prijs en inhoud

Vergelijk 100% onafhankelijk op prijs en inhoud.

Altijd 14 dagen bedenktijd

Twijfel je nog? Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.

Onze experts staan voor je klaar

Hulp nodig? Bel, whatsapp, chat of mail met onze klantenservice.

Kan ik mijn tweedehands fiets verzekeren?

Nieuw of tweedehands; het maakt voor de meeste fietsverzekeraars niets uit. Ook een tweedehands fiets kun je gewoon verzekeren tegen diefstal of schade. Je hebt dezelfde mogelijkheden als bij een nieuwe fiets en kunt kiezen voor een doorlopende of een aflopende fietsverzekering die alleen diefstal dekt, of zowel diefstal als schade.

Tweedehands fiets

Tweedehands fiets: wel of niet verzekeren?

Heeft het wel zin om een tweedehands fiets te verzekeren? Dit hangt af van je fiets en individuele situatie. Heb je een tweedehandsje op Marktplaats gevonden voor een paar tientjes? Dan is het afsluiten van een fietsverzekering waarschijnlijk niet nodig. De waarde van de fiets weegt vaak namelijk niet op tegen de kosten van de premie.

Heb je echter een nieuwer model gekocht voor een paar honderd (of zelfs duizend) euro, dan is een fietsverzekering zeker het overwegen waard. Hetzelfde geldt natuurlijk voor duurdere racefietsen, bakfietsen, mountainbikes en elektrische fietsen.

Daarnaast blijft de keuze voor een verzekering individueel. Hou je niet van risico of heb je geen reservepotje achter de hand? Dan kan een verzekering een stukje extra zekerheid bieden. Vind het het geen probleem om zelf wat te betalen bij schade of heb je een reservefiets achter de hand? Dan is het verzekeren van je tweedehands fiets wellicht niet nodig.


Hoe werkt overstappen van fietsverzekering?

  1. 1
   Vul je gegevens in

   Vul je gegevens in

  1. 2
   Kies je gewenste dekking

   Kies je gewenste dekking

  1. 3
   Vergelijk fietsverzekeringen

   Vergelijk fietsverzekeringen

  1. 4
   Sluit je nieuwe fietsverzekering af

   Sluit je nieuwe fietsverzekering af

  1. 1
   Vul je gegevens in

   Vul je gegevens in

  pijltje
  1. 2
   Kies je gewenste dekking

   Kies je gewenste dekking

  pijltje
  1. 3
   Vergelijk fietsverzekeringen

   Vergelijk fietsverzekeringen

  pijltje
  1. 4
   Sluit je nieuwe fietsverzekering af

   Sluit je nieuwe fietsverzekering af

Bekijk hoeveel jij kan besparen op je fietsverzekering

 • voordeel

  Vergelijk op prijs en kwaliteit

 • voordeel

  100% onafhankelijk

 • voordeel

  14 dagen bedenktijd

Fietsverzekering vergelijken

Dekkingen tweedehands fietsverzekering

Welke dekkingen kun je allemaal kiezen voor je tweedehands fiets? De meeste verzekeraars maken onderscheid tussen de volgende dekkingen:

Diefstal

Een diefstalverzekering vergoedt de waarde van je fiets bij diefstal. Terwijl dit bij een nieuwe fiets de nieuwwaarde betreft, is dit bij een tweedehands fiets de aanschafwaarde of getaxeerde waarde op het moment dat je de verzekering afsluit.

Schade

Met deze dekking vergoedt de verzekering schade aan je tweedehands fiets na bijvoorbeeld brand, storm, een val of een aanrijding.

Aanvullende dekkingen

Daarnaast zijn er verschillende aanvullende dekkingen beschikbaar, zoals:

 • pechhulp: hulp wanneer je onderweg pech krijgt met de fiets. Je fiets wordt ter plekke gerepareerd of meegenomen voor reparatie. Zo nodig word jij thuis- of naar je bestemming gebracht.
 • ongevallenverzekering: een uitkering voor jou of je nabestaanden wanneer je blijvend invalide raakt of komt te overlijden door een ongeluk met de fiets.
Dekking fietsverzekering

Let op het eigen risico

“Besluit je een verzekering af te sluiten voor je tweedehands fiets? Let dan op het eigen risico. Heb je een ouder tweedehandsje en is het eigen risico €50,-? Dan is het afsluiten van een diefstalverzekering wellicht niet de moeite waard. Voor fietsen van een paar honderd euro of meer is deze verzekering juist wel weer verstandig.”

Jeremy,

Expert Schadeverzekeringen

Expert Jeremy

Welke aankoopprijs moet ik invullen?

Sluit je een verzekering af voor je tweedehands fiets? Dan vraagt je verzekeraar je om een aantal gegevens in te vullen, waaronder de aankoopprijs van de fiets. Heb je een bonnetje? Bewaar deze dan goed en lever deze aan bij je verzekeraar.


Tweedehands fiets verzekeren zonder aankoopbon

Heb je geen aankoopbewijs? Dan zul je je fiets moeten laten taxeren. Dit kan bij een erkende rijwielhandelaar. Je krijgt in dit geval een taxatieverslag mee naar huis dat je bij de aanvraag van je verzekering deelt met de verzekeraar.


Fietsverzekering vergelijken

Op zoek naar een voordelige verzekering voor je tweedehands fiets? Wij zetten de beste opties voor je op een rij! Vul je gegevens in op onze vergelijker, en ontdek welke verzekeringen voor jou de voordeligste zijn. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Begin direct met vergelijken!

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt je tweedehands fiets verzekeren zonder aankoopbon. De meeste verzekeraars vragen in dit geval om een taxatierapport. Deze kun je krijgen bij een erkende rijwielhandelaar.

Je kunt je fiets op ieder moment verzekeren. Is de fiets al een tijdje in je bezit? Dan zal de verzekeraar de huidige marktwaarde van de fiets inschatten en op basis daarvan een verzekering aanbieden. Dit betekent dat de dekking en premie gebaseerd zullen zijn op de huidige staat en waarde van de fiets, niet op de oorspronkelijke aankoopprijs. Het kan zijn dat de verzekeraar om een taxatierapport vraagt. Deze kun je laten opstellen bij een erkende rijwielhersteller.

Nee, een fietsverzekering is niet verplicht. Heb je echter een elektrische fiets die harder kan dan 25 kilometer per uur? Dan heb je een speed pedelec, die in de categorie ‘brommers’ valt. Om met een speed pedelec de weg op te mogen, heb je minimaal een WA-scooterverzekering nodig.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
7 minuten 03-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.