Fair use policy | Overstappen.nl

Fair use policy

Wat is een fair use policy?

De Fair Use Policy (FUP) is een bepaling waarin staat dat klanten afgenomen diensten (bijvoorbeeld internet of vast bellen) normaal moeten gebruiken. Bij buitensporig gebruik grijpen mobiele providers in. De Fair Use Policy is bedoeld om overbelasting van het netwerk en overlast voor andere gebruikers tegen te gaan.

Fair Use Policy in de praktijk

Een Fair Use Policy is van toepassing op mobiele telefoniediensten, maar kan ook voor vast internet gelden. Aanbieders die een Fair Use Policy hanteren, stellen geen vaste datalimiet, maar kijken naar het gemiddelde gebruik van de verbinding. Dit moet redelijk zijn. Zolang er door je internetgebruik geen overlast voor andere gebruikers ontstaat, zal de limiet niet overschreden worden.

Als je te veel data verbruikt

Je kunt naar hartenlust internetten, downloaden en bellen, zolang de door jou gebruikte hoeveelheid data over langere periodes gemeten niet hoger is dan het gemiddelde gebruik. Download je dagelijks grote bestanden en verbruik je dus meer data dan gemiddeld? Dan informeert je aanbieder je hierover met het verzoek je gebruik aan te passen.