Opzittendenverzekering

Een onverwachte glijpartij of een botsing kan grote gevolgen hebben. Wat als jij of je passagier letsel oploopt? Wie dekt eventuele kosten die niet onder de zorgverzekering vallen? En hoe zit het met schade aan persoonlijke eigendommen?

Op deze pagina kijken we naar de opzittendenverzekering. We leggen uit wat deze verzekering inhoudt en wat de voordelen zijn voor jou en je passagier.

Wat is een opzittendenverzekering?

Een opzittendenverzekering is een aanvullende verzekering voor motorrijders die financiële bescherming biedt aan zowel de bestuurder als eventuele passagiers. Deze verzekering keert een bedrag uit bij letsel door een ongeluk en kan ook een vergoeding bieden voor schade aan persoonlijke eigendommen. Wie de schuldige is maakt in dit geval niet uit. Heb je letsel of schade die onder deze verzekering valt, dan keert de verzekering altijd uit.

Opzittendenverzekering: ongevallenverzekering of schadeverzekering?

De opzittendenverzekering komt in verschillende vormen, als ongevallenverzekering en als schadeverzekering. Dit werkt als volgt:

  • De ongevallenverzekering voor opzittenden keert een vast bedrag uit bij bepaalde gebeurtenissen. Hoe hoog de kosten daadwerkelijk zijn, is hierbij niet relevant.
  • De schadeverzekering voor opzittenden dekt de kosten die je daadwerkelijk maakt, tot een vooraf bepaalde limiet. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuisrekening of de vervanging van bagage.

Het type verzekering verschilt per verzekeraar. Bedenk welke manier van uitkeren het beste bij jou past, vergelijk de premies en maak een onderbouwde keuze.

Wat vergoedt de ongevallenverzekering opzittenden?

Een ongevallenverzekering opzittenden biedt een enigszins beperkte dekking. De verzekering keert namelijk alleen een vast bedrag uit in de volgende twee gevallen:

  • Blijvende invaliditeit: De verzekerde ontvangt een vast bedrag als compensatie bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of voor het betalen van langdurige zorg. De hoogte van het bedrag hangt af van het type invaliditeit, maar meestal ligt dit tussen de €10.000 en €50.000,-.
  • Overlijden: Er wordt een vastgesteld bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden, bedoeld als financiële ondersteuning. Vaak komt het bedrag uit op maximaal €5.000,- per opzittende.

Heb ik een opzittendenverzekering nodig?

Het afsluiten van een opzittendenverzekering is niet verplicht, maar wel handig. Krijg je namelijk met een ongeluk te maken, dan kunnen de kosten flink oplopen. Denk bijvoorbeeld aan hoge rekeningen en gemiste inkomsten bij langdurig letsel of blijvende invaliditeit. Valt bepaalde langdurige zorg niet onder de zorgverzekering, dan krijg je met een opzittendenverzekering alsnog een bedrag uitgekeerd.

Een tweede voordeel van de opzittendenverzekering? Dat is het feit dat de schuldvraag niet relevant is. Wie het ongeluk ook heeft veroorzaakt, de verzekering keert uit. Dit scheelt veel uitzoekwerk en wachttijd.

Heb je de opzittendenverzekering écht nodig? Dat blijft een individuele keuze. Bekijk wat deze aanvullende verzekering je kost en bepaal of het stuk extra zekerheid je de verhoogde premie waard is. Gelukkig is je keuze niet definitief, want je kunt de verzekering altijd weer stopzetten.

Andere aanvullende dekkingen

De opzittendenverzekering is een populaire aanvulling op de motorverzekering. Maar welke aanvullende dekkingen zijn er nog meer?

Pechhulp

Met een pechhulpverzekering krijg je hulp bij pech onderweg met je motor. Een monteur probeert de motor ter plekke te repareren, zodat je direct weer verder kunt rijden. Lukt dit niet? Dan gaat je motor mee naar de garage en word jij thuisgebracht.

No-claimbeschermer

Met een no-claimbschermer behoud je je opgebouwde no-claimkorting na een eerste melding van schade binnen een bepaalde periode. De no-claimkorting kan een flink verschil maken in je maandelijkse kosten.

Verhaalsrechtsbijstand

Met de aanvullende dekking voor verhaalsrechtsbijstand krijg je juridische hulp bij het verhalen van schade op anderen na bijvoorbeeld een ongeval.

Motorverzekering vergelijken

Op zoek naar een goede WA motorverzekering, WA beperkt casco motorverzekering of all risk motorverzekering? Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de beste opties voor je op een rij. Dit scheelt uitzoekwerk en zorgt dat je niet te veel betaalt.

Begin direct met vergelijken van je motorverzekering!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Een opzittendenverzekering biedt financiële bescherming aan jou en je passagiers bij een ongeluk. Dit kan gaan om letsel en/of schade aan persoonlijke eigendommen, ongeacht wie het ongeluk heeft veroorzaakt.

Hoewel het niet verplicht is om een opzittendenverzekering af te sluiten, kiezen veel motorrijders ervoor om dit toch te doen. Vooral wanneer je vaak passagiers meeneemt, is deze verzekering waardevol. De dekking geldt namelijk niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor alle passagiers – zowel achterop als in het zijspan.

Een ongevallen opzittendenverzekering is een specifieke vorm van de opzittendenverzekering, die alleen uitkeert bij blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg van een motorongeluk. Deze verzekering keert een vooraf vastgesteld bedrag uit, onafhankelijk van de werkelijke kosten. Je bent hiermee gegarandeerd van financiële compensatie direct na het ongeval, en dat geeft een stukje financiële rust in een moeilijke periode.

Ja, de meeste opzittendenverzekeringen bieden ook dekking in het buitenland. Vaak is de dekking beperkt tot landen die op de groene kaart staan, maar de exacte dekking verschilt per verzekeraar. Controleer je polisblad voordat je met de motor de grens over gaat om zeker te weten dat je in jouw land(en) van bestemming goed zit.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!