Wat is een schadeverzekering?

We maken in Nederland een onderscheid tussen sommen- en schadeverzekeringen. Wat is het verschil en welke schadeverzekeringen bestaan er allemaal? Lees snel verder voor een handig overzicht.

Wat is een schadeverzekering?

Een schadeverzekering is een verzekering die je afsluit om jezelf te beschermen tegen financiële tegenvallers door schade aan je eigendommen of door persoonlijk letsel.

Sluit je een schadeverzekering af, dan betaal je een premie. Deze wordt meestal maandelijks of jaarlijks van je rekening afgeschreven. Je verzekeraar neemt in ruil hiervoor het financiële risico van de schade op zich.

Loop je schade op, dan keert je verzekeraar een bedrag uit tot de verzekerde som, zoals die in de verzekeringspolis is vastgesteld. De verzekerde som is het maximumbedrag dat je verzekeraar uitkeert. Vaak is het schadebedrag echter lager, en betaalt de verzekeraar alleen de daadwerkelijk gemaakte kosten.

Sommenverzekering

Naast schadeverzekeringen bestaan er ook sommenverzekeringen. Bij een sommenverzekering wordt niet de hoogte van de schade of een deel daarvan uitgekeerd, maar een vooraf vastgesteld bedrag. De daadwerkelijk geleden schade is hierbij niet belangrijk. Denk bij sommenverzekeringen bijvoorbeeld aan een levensverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Bij veel schadeverzekeringen geldt een eigen risico. Stel, je hebt schade aan je auto en de reparatie kost €260,-. Je hebt een eigen risico van €100,-. Jij betaalt in dit geval €100,-, en de verzekeraar betaalt de overige €160.-.

Voorbeelden schadeverzekeringen

We kennen in Nederland een lange lijst aan schadeverzekeringen. Dit zijn de bekendste schadeverzekeringen op een rij:

Zorgverzekering

De zorgverzekering dekt medische kosten zoals bezoeken aan de huisarts, ziekenhuisopnames en medicijnen. In Nederland is de basis zorgverzekering verplicht. Deze basisdekking kan worden uitgebreid met handige aanvullende dekkingen zoals een tandartsverzekering, dekking voor fysiotherapie of voor alternatieve geneeswijzen.

Auto-, motor-, scooter- en fietsverzekering

De auto-, motor-, scooter– en fietsverzekering dekken schade veroorzaakt door of aan deze voertuigen. Voor motorvoertuigen is in Nederland ten minste een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) verplicht. Deze verzekering dekt schade die je met je voertuig aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. Wil je dat ook schade aan je eigen voertuig wordt gedekt? Ga dan voor een WA beperkt casco of all risk verzekering.

Reisverzekering

Een reisverzekering biedt dekking voor verschillende risico’s tijdens het reizen. Denk bijvoorbeeld aan verloren bagage of diefstal onderweg. De meeste reisverzekeringen kun je uitbreiden met handige aanvullende dekkingen zoals een medische kosten-, wintersport– of werelddekking.

Inboedelverzekering

Deze verzekering dekt schade aan of diefstal van losse spullen in je woning, zoals meubels, elektronica en kleding. Breekt er bijvoorbeeld brand uit of loop je waterschade op? Dan kun je een beroep doen op je inboedelverzekering.

Opstalverzekering

De opstalverzekering dekt schade aan de structuur van je huis. Hierbij gaat het om alle vaste onderdelen, zoals muren, daken en vloeren. Ook schuren, tuinhuisjes en vaste overkappingen vallen vaak onder deze verzekering.

De meeste hypotheekverstrekkers stellen het afsluiten van een opstalverzekering als voorwaarden voor het verstrekken van een hypotheek. Voor huiseigenaren is deze verzekering hierdoor verplicht.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je per ongeluk toebrengt aan anderen of hun eigendommen. In tegenstelling tot de WA-verzekering gaat het hier niet om schade met een voertuig, maar om alle andere schade. Laat je bijvoorbeeld een tv vallen terwijl je een vriend helpt met verhuizen? Of bijt je hond een voorbijganger? Dan kun je met behulp van je aansprakelijkheidsverzekering de kosten dekken.

Schadeverzekeringen vergelijken

Op zoek naar een goede schadeverzekering?
Op Overstappen.nl kan je een groot aanbod van verschillende schadeverzekeringen 100% onafhankelijk vergelijken en afsluiten.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 06-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

In Nederland zijn de volgende schadeverzekeringen verplicht:

  • Zorgverzekering: iedereen die in Nederland woont of werkt, moet minimaal een basis zorgverzekering hebben. Deze schadeverzekering dekt standaard medische zorg zoals bezoeken aan de huisarts, ziekenhuisopnames en medicijnen.
  • WA-verzekering voor voertuigen: bezitters van motorvoertuigen moeten minimaal een WA-verzekering hebben. Deze verzekering dekt schade die je met je voertuig aan anderen of aan eigendommen van anderen toebrengt.
  • Opstalverzekering: vraag je een hypotheek aan? Dan is de kans groot dat je hypotheekverstrekker het afsluiten van een opstalverzekering verplicht stelt. Zo zorgt deze dat de structuur van de woning altijd onderhouden kan worden.

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de premie van je schadeverzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Eigen risico verhogen: door te kiezen voor een hoger eigen risico, verlaag je de premie. Je neemt dan zelf een stukje extra risico op je, en daar stelt de verzekeraar een korting tegenover.
  • Jaarlijkse betaling: veel verzekeraars bieden korting wanneer je je premie jaarlijks in plaats van maandelijks betaalt. Hoeveel dit precies is, vind je in de voorwaarden van jouw verzekeraar.
  • Vergelijken van verzekeringen: gebruik websites zoals Overstappen.nl om verzekeringen te vergelijken. Zo vind je de verzekering met de beste dekking en de laagste prijs.

Deze verschillende waarden worden gebruikt door verzekeraars om te bepalen welk bedrag er bij bijvoorbeeld verlies of total loss wordt uitgekeerd.

  • Nieuwwaarde: het bedrag dat een object (een auto, bijvoorbeeld) nieuw waard is. Krijg je de nieuwwaarde uitgekeerd, dan kun je opnieuw een vergelijkbaar object kopen.
  • Aanschafwaarde: het bedrag dat je oorspronkelijk hebt betaald voor een object. Deze waarde is vooral relevant voor tweedehands aankopen.
  • Dagwaarde: de huidige marktwaarde van een object, rekening houdend met bijvoorbeeld slijtage en afschrijving.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!