1 op 3 Nederlanders sluit geen aanvullende verzekering af om te besparen op zorgpremie
17-11-2023

1 op 3 Nederlanders sluit geen aanvullende verzekering af om te besparen op zorgpremie

Een stijging van meer dan 60 procent van de zorgpremie in de afgelopen 10 jaar, leidt ertoe dat Nederlanders geen aanvullende verzekering meer afsluiten.

3 minuten 17-11-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

De zorgpremies voor 2024 zijn inmiddels bekend en stijgen met gemiddeld 9 euro per maand. Een flinke stijging van je maandlasten, helemaal nu het leven al een stuk duurder is. Uit ons onderzoek blijkt dat Nederlanders op zoek zijn naar manieren om te besparen op hun zorgverzekering. Zo blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van plan is om dit jaar over te stappen naar een andere zorgverzekering om kosten te besparen op hun premie.

Geen aanvullende verzekering meer

Ook zegt 37 procent dat ze geen aanvullende (tandarts)verzekering afsluiten om te besparen op hun zorgpremie. En 30 procent van de Nederlanders zegt dat ze van plan zijn het bedrag van het eigen risico te verhogen, en zo de maandpremie te verlagen.
Eva van Erk, Zorgexpert, licht toe: “Over het algemeen dekt de basisverzekering de meeste en de duurste zorg, dus met alleen een basisverzekering ben je goed verzekerd. Hoewel het op de korte termijn interessant kan lijken om je maandbedrag te verlagen door het eigen risico te verhogen of de besparen op de aanvullende (tand)verzekering, brengt dit wel risico’s met zich mee. Zo is het wel belangrijk om na te denken over dekkingen zoals zorg in het buitenland en bij tandongevallen. Dit zijn dekkingen die niet altijd uit het basispakket worden vergoed en stevig in de papieren kunnen lopen als je ermee te maken krijgt.”

Zorgpremies in 10 jaar 60 procent duurder

Uit onze aanvullende analyse blijkt dat de zorgpremies met ruim 60 procent zijn gestegen ten opzichte van tien jaar geleden. Waar de gemiddelde premie 10 jaar geleden € 96 per maand bedroeg, betaalt men volgend jaar gemiddeld €147 per maand voor een basisverzekering. Dit betekent dat Nederlanders in 2024 ruim € 610 meer betalen voor een basispremie in vergelijking met 10 jaar geleden. Logisch dus, dat veel mensen op zoek gaan naar manieren om te besparen op hun zorgverzekering.

“De inflatie, gestegen personeelskosten en de reserveringen van zorgverzekeraars zijn niet langer toereikend om de premiestijging te beperken. Vandaar dat je dit nu terugziet in hogere zorgpremies. ”
Eva van Erk
Zorgexpert

Verschil van bijna € 500

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 60 procent van de Nederlanders ieder jaar hun zorgverzekering vergelijkt om te kijken of deze nog aansluit bij hun wensen. Volgens van Erk is het belangrijk dat consumenten kritisch kijken naar hun zorgbehoefte en waar zij het goedkoopst uit zijn voor een passende zorgverzekering.

“Het verschil tussen de goedkoopste en duurste polis in 2024 bedraagt zo’n € 468 op jaarbasis. Het is een goed teken dat mensen hun gezondheid serieus nemen en zich goed verzekeren. Toch zien we vaak dat mensen zich jaarlijks oververzekeren. We adviseren daarom altijd om goed te kijken welke aanvullende zorg er nodig is. Je kunt namelijk flink besparen door een kleinere aanvullende verzekering af te sluiten of juist het pakket te laten vallen als je verwacht er geen gebruik van te maken.” aldus Eva van Erk.

Eva van Erk
Zorgexpert
3 minuten 17-11-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven