2025 goed op weg: dit jaar de meeste negatieve stroomprijs-uren ooit verwacht
Nu al meer negatieve stroomprijs uren dan in dezelfde periode vorig jaar.


Dit jaar zijn er al meer dan 200 uren geweest waarin de stroomprijs in Nederland negatief was (als je kijkt naar de “kale” beursprijs). Vorig jaar rond dit tijdstip stond de teller op 142 uren. Als dat zo doorgaat, wordt 2025 het jaar met de meeste negatieve stroomprijs-uren ooit. Dat betekent: meer gratis stroom voor huishoudens met een dynamisch energiecontract.
Negatieve stroomprijs? Klopt, maar wel als kale beursprijs
Bij een negatieve stroomprijs is er op dat moment zoveel aanbod (bijvoorbeeld door veel zonne- of windenergie) dat er meer stroom op het net beschikbaar is dan er verbruikt wordt: het stroomnet is eigenlijk dan heel erg uit balans. De negatieve prijs is dan het resultaat van vraag en aanbod: je krijgt dan letterlijk geld toe als je verbruikt.
Maar let op: ook bij een negatieve prijs betaal je nog steeds belasting. Namelijk € 0,123 per kWh. Dus pas als de prijs lager is dan die 12,3 cent, krijg je écht geld toe. En dat gebeurt niet vaak.
Voor klanten met zonnepanelen lijkt het een goed idee om op de momenten met negatieve stroomprijzen de omvormer van de zonnepanelen uit te schakelen. Dat is in enkele gevallen mogelijk, echter kan dit ook permanente schade aan je omvormer veroorzaken, dus er wordt aangeraden om hier (heel) voorzichtig mee om te gaan. Het beste kun je contact opnemen met de fabrikant van je installatie, of om de energie die je opwekt zo veel als mogelijk direct te verbruiken.

Verbruik slim plannen = besparen
Heb je een dynamisch contract? Dan kun je op dit soort momenten écht besparen. Denk aan:
- Je elektrische auto opladen
- De was- of vaatwasmachine laten draaien
- Je boiler of thuisbatterij vullen
- Of gewoon de airco een uurtje extra aanzetten

