Energiebelasting 2024 | Teruggave en belastingvermindering

Energiebelasting

Hoeveel energiebelasting betaal jij in 2024?

Benieuwd hoeveel energiebelasting je betaald in 2024? Op deze pagina vind je de actuele belastingtarieven en de laatste updates over de energiebelasting. In 2024 is de vermindering op de energiebelasting gestegen en valt de energiebelasting dit jaar hoger uit. Wil je weten hoeveel energiebelasting jij meer betaald in 2024 ten opzichte van 2023? Maak dan gebruik van onze handige energiebelastingtool.

tip

Belangrijke info over onze vergelijker:

De btw wordt automatisch voor je verrekend. Je hoeft daarvoor niets te doen: de leverancier is wettelijk verplicht dit voor je in orde te maken. Je betaalt daarom nooit meer dan je meterstanden aangeven!

Energiebelastingtool 2024

Met onze energiebelastingtool kun je snel zien hoeveel meer energiebelasting je ongeveer betaalt in 2024.

Snel navigeren naar

Wat verandert er aan de energiebelasting 2024?

De teruggave energiebelasting gaat omhoog, de energiebelasting op stroom gaat naar beneden en de belasting op gas stijgt. Hieronder vind je een overzicht van de belastingen en heffingen die je sinds 1 januari 2024 per kWh stroom en m³ gas betaalt.

Energiebelasting wijzigingen

Energiebelasting per onderdeel januari 2023 januari 2024
Energiebelasting Stroom (per kWh) 0,1525 0,1317
Energiebelasting Gas (per m³) 0,5927 0,7054
ODE Stroom (per kWh) 0,- 0,-
ODE Gas (per m³) 0,- 0,-
Vermindering energiebelasting -596,86 -631,35

Bovenstaande bedragen zijn in euro’s en inclusief 21% btw. Voor de heffingen op stroom geldt bovenstaand tarief voor een verbruik van 1 – 10000 kWh. Voor gas is dit 1-170000 m³.

Wat jij kunt doen om onverwachte kosten tegen te gaan

We kunnen je aanraden om goed in de gaten te houden of jouw daadwerkelijke energieverbruik overeenkomt met wat jij maandelijks betaalt. Veel leveranciers kijken regelmatig na of jouw maandbedrag overeenkomt, dus de kans is groot dat zij contact met je opnemen indien dit te veel afwijkt. Heb je niets gehoord van jouw leverancier? Dan kun je zelf altijd even contact opnemen om dit te laten controleren.

Een ver-afwijkend termijnbedrag kent namelijk twee risico’s: als je leverancier failliet gaat, dan krijg je je teveel betaalde voorschot niet terug. Als je maandbedrag veel te laag is zul je bij de afrekening opeens veel moeten bij betalen. De meeste klanten vinden dat niet prettig. We raden daarom aan om een termijnbedrag te kiezen wat past bij je verbruik: niet te ver erboven, niet te ver eronder. Mocht je er niet uitkomen kun je ons als prijsvergelijker ook altijd even bellen. Die service is gratis als je via ons bent overgestapt!

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert
Energiebelasting

Waarom betaal je belasting?

Bij alcohol en tabak heeft de overheid een heffing ingezet om een bepaald gebruik ervan te verminderen. Om dezelfde reden betaal je ook belasting op energie. Dit houdt ons scherp op het feit dat ieders energieverbruik een gevolg heeft op het milieu, en dat we er zuinig mee om moeten gaan.

Je betaalt dus EB (energiebelasting) op het totale energieverbruik van jouw huishouden. De opbrengst hiervan gaat naar de algemene middelen. De hoogte van de EB verandert elk jaar.

Energiebelasting

Waaruit bestaat de energiebelasting?

Jouw energierekening bestaat voor de helft uit belasting. Wat daar precies onder valt, is het volgende:

  1. Overheidsheffingen (energiebelasting met de tot voor kort samengevoegde ODE)
  2. 21% btw over jouw totale energierekening
  3. Vast bedrag aan heffingskorting (vermindering energiebelasting)

Bekijk ons energiejournaal met energie-expert Tom Schlagwein voor een uitleg over de energiebelasting

 

Uitleg ODE

De afkorting staat voor Opslag Duurzame Energie. Deze opslag is in 2013 in het leven geroepen om een zuinig energieverbruik te stimuleren. Van de opbrengst wordt de subsidieregeling Stimulering Duurzame energieproducten (SDE+) gefinancierd voor initiatiefnemers van duurzame projecten. Let op: per 1 januari 2023 is de ODE heffing voor stroom en gas verlaagd naar €0,- en samengevoegd met de energiebelasting.

Uitleg Heffingskorting

Iedereen heeft recht op een minimale hoeveelheid stroom en gas, daarom hoef je over dat deel van je energierekening geen belasting te betalen. Dit staat ook bekend om de teruggave energiebelasting en vermindering energiebelasting. Het kabinet heeft besloten om de heffingskorting, ook wel vermindering energiebelasting genoemd, per 1 januari 2024 te verhogen naar € 631,35.

Btw over mijn EB

De overheid heeft bepaald dat de belasting toegevoegde waarde op energie wordt verrekend met 21%. Het ontvangen belastinggeld, ook de omzetbelasting genoemd, maakt jouw energieleverancier over aan de Belastingdienst. Let op, wek je zelf groene energie op (d.m.v. zonnepanelen) dan hoef je daar geen energiebelasting over te betalen. Raadzaam is om je btw terug te vragen.

Besparen op je energiekosten

In tijden van inflatie wordt het belangrijk de hand op de knip te houden. Dit kan o.a. door het besparen op je energiekosten. Wij reiken je graag een aantal handige besparingstips aan die je direct in het huishouden kunt toepassen. (1) Korter douchen, (2) warmer aankleden, (3) sfeervolle kaarsen aansteken en (4) de koelkast goed gevuld houden, zodat er niet te veel warme lucht in kan blijven hangen.


Totale energiebelasting 2018 – 2024

In de onderstaande grafieken geven wij weer hoe de totale EB zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Het beginpunt is 2018 en loopt door tot 2024. Met de blauwe en rode lijn gaan wij uit van een gemiddeld consumentenverbruik.

Stroom

Gas

Stap over en bespaar

Een andere bekende truc om op je energierekening te besparen is door over te stappen op een energieleverancier met een betere deal. Loopt jouw energiecontract bijna af? Neem dan gerust een kijkje in onze energievergelijker en kom er in een mum van tijd achter of jij met een deal bij iemand anders voordeliger uit bent.

Vergelijk energieleveranciers

Vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten