Energiebelasting

De overheid vindt dat energie een basisbehoefte is. Daarom heeft de overheid vastgesteld dat je over de minimum hoeveelheid energie die je nodig hebt geen belasting hoeft te betalen.

Hoe wordt de energiebelasting berekend?

De hoogte van de energiebelastingen is afhankelijk van je gas- en stroomverbruik. Voor gas en elektriciteit gelden aparte belastingtarieven. Hoe meer energie je verbruikt, hoe hoger de energiebelasting. Het bedrag dat je aan energiebelasting betaalt, zie je terug op de komende jaarafrekening.

Wat is vermindering energiebelasting?

Vermindering energiebelasting is een korting die je jaarlijks krijgt op je energiebelasting. Dit is per jaar een vast bedrag. In 2020 is de vermindering energiebelasting € 527,17 per aansluiting. Als je meer verbruikt betaal je hier wel belasting over. Dit geldt voor de de meerderheid van de Nederlandse huishoudens, vrijwel iedereen verbruikt meer dan de minimum hoeveelheid.

Alleen voor locaties met verblijfsbestemming

De vermindering is alleen bedoeld voor locaties met een verblijfsbestemming. Voor 2015 kregen locaties zonder verblijfsbestemming ook nog een (beperkte) vermindering energiebelasting, maar op 1 januari 2015 is dit afgeschaft. Niet alleen woonhuizen worden gezien als een locatie met een  verblijfsbestemming, ook kwekerijen en aula’s vallen hier onder. In het overzicht vind je alle locaties die een verblijfsbestemming hebben:

Algemene omschrijvingVoorbeelden
Object voor (permanente) bewoningWoning, flat, bungalow, kelder, souterrain, wooncontainer, woonboot, ark, leegstaande panden
Objecten voor tijdelijke of vakantie bewoningCaravan, camping, zomerhuis, vakantiewoning
Objecten voor het uitoefenen van een beroep of een bedrijfKantoor, werkplaats, fabriek, winkel, kiosk, school, creche, gemeentehuis, zorginstellingen
Land- en tuinbouwbedrijfBoerderij, kassen, kwekerij, tuinderij, stallen, veeteeltbedrijf
Brughokje met mogelijkheid voor bemanningBemanbaar brughokje
Bouwaansluitingen voor aansluiting van een object met verblijfsmogelijkheid, op het WOZ-perceelBouwaansluitingen op bouwkeet, directiekeet, bemande kraan
Objecten voor evenementenCircus, feesttent
Ruimtes voor het houden van voorstellingenConcertzaal, schouwburg, museum, bioscoop
Verenigingshuis, overdekte verenigingsterreinen of terreinen met accomodatiesDorpshuizen, sportaccomodaties, gymzaal, clubhuizen, manege, overdekte ijsbaan, golfbaan
Horeca gebonden gelegenhedenHotel, pension, café, restaurant, kantine
Religieuze gebouwenKerk, moskee, klooster
AulaAula, crematorium

Korting wordt verrekend

De vermindering op je energiebelasting wordt verrekend met het voorschotbedrag dat je maandelijks betaalt. Je krijgt deze belastingvermindering over een periode van 365 dagen, als jouw contract langer of korter loopt dan wordt dit ook verrekend. De totale vermindering op je energiebelasting kun je terugvinden op de jaarrekening.

De hoogte verandert

Ieder jaar wordt opnieuw de hoogte van de vermindering energiebelasting vastgesteld. Aangezien je energiecontract bijna nooit van 1 januari tot 31 december loopt kun je in verschillende jaren te maken krijgen met een andere vermindering. In de afgelopen jaren is het bedrag eerst gestegen, maar de laatste twee jaar is het weer gedaald. In het overzicht kun je zien hoe het bedrag de afgelopen jaren is veranderd.

JaarKorting met
verblijfsfunctie
Korting zonder
verblijfsfunctie
1 januari 2008 € 236,81N.V.T.
1 januari 2009€ 379,16N.V.T.
1 januari 2010€ 379,16€ 142,35
1 januari 2011€ 379,16€ 142,35
1 januari 2012€ 379,16€ 142,35
1 oktober 2012 € 385,53€ 142,35
1 januari 2013€ 385,53€ 144,74
1 januari 2014€ 385,53€ 144,74
1 januari 2015€ 377,33Vervallen
1 januari 2016€ 376,08Vervallen
1 januari 2017€ 373,33Vervallen
1 januari 2018€ 373,33Vervallen
1 januari 2019€ 311,62Vervallen
1 januari 2020€ 527,17Vervallen

Nieuwe naam voor heffingskorting

Eerst werd de naam heffingskorting gebruikt, maar dit is veranderd naar vermindering energiebelasting zodat het duidelijker is voor consumenten wat hiermee wordt bedoeld.

Het doel van de energiebelasting

Voor het opwekken van energie zijn fossiele brandstoffen nodig, maar deze worden steeds schaarser. Door de belasting wordt energie duurder wat ervoor moet zorgen dat consumenten zuiniger met energie omgaan. Door minder energie te verbruiken kun je dus niet alleen besparen op je verbruikskosten, maar ook op je energiebelasting.

Vermindering energiebelasting zonnepanelen

Goed om te weten: particulieren en bedrijven die zelf elektriciteit opwekken door middel van zonnepanelen en de elektriciteit ook zelf gebruiken, zijn voor die opgewekte energie vrijgesteld van energiebelasting.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.