Eneco gaat terugleverkosten zonnepanelen in rekening brengen | Overstappen.nl
11-03-2024

Eneco gaat terugleverkosten zonnepanelen in rekening brengen

Nieuwe Eneco-klanten met zonnepanelen krijgen te maken met extra kosten.

2 minuten 16-07-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Energieleverancier Eneco brengt vanaf vandaag extra kosten in rekening voor nieuwe klanten met zonnepanelen. Deze groep huishoudens gaat € 14,99 per maand aan vastrecht betalen in plaats van € 8,99 per maand. In de zomer gaan de kosten weer op de schop, vanaf dat moment gaan klanten met zonnepanelen extra betalen,per kWh die zij netto terugleveren.

De belangrijkste wijzigingen in het kort

  1. Vanaf 11 maart 2024 is het vastrecht van nieuwe Eneco-klanten met zonnepanelen met 6 euro verhoogd, tot € 14,99 per maand. Dit was voorheen € 8,99 per maand.
  2. Vanaf de zomer van 2024, het is nog niet bekend welke datum precies, gaat dit weer veranderen naar een vast bedrag per netto teruggeleverde kWh. De hoogte van het bedrag per kWh is nog niet bekend.
  3. De terugleververgoeding is verlaagd. Dit was voorheen 9 cent per kWh en gaat per vandaag naar 5 cent.
  4. De wijzigingen gelden alleen voor nieuwe klanten met zonnepanelen en bestaande klanten met een variabel contract.

Waarom brengt Eneco extra kosten in rekening?

Huishoudens met zonnepanelen ontvangen een vergoeding voor alle teruggeleverde stroom die zij zelf niet gebruiken. Doordat steeds meer klanten zonnepanelen hebben wordt er soms zoveel stroom teruggeleverd, terwijl daar geen vraag naar is, waardoor Eneco het tegen lage of soms zelfs negatieve prijzen moet doorverkopen. Dat levert een flinke kostenpost op en wordt over alle klanten, ook zonder zonnepanelen, uitgesmeerd. De maatregel is in eerste instantie dus puur om de kosten van Eneco te compenseren, zodat dit niet meer door klanten zonder zonnepanelen hoeft te worden gedaan. Door vanaf de zomer terugleverkosten in rekening te brengen, wil Eneco ook haar klanten stimuleren om zoveel mogelijk opgewekte stroom direct te verbruiken en zo de overbelasting van het stroomnetwerk te verminderen.

Eneco is niet de eerste

Vorige week publiceerden wij al een persbericht over het feit dat 90% van de energieleveranciers een vorm van uitsluiting doen bij klanten met zonnepanelen. De een doet dat door geen korting te geven of klanten met zonnepanelen geen aanbod te tonen. Andere leveranciers doen dit door terugleverkosten in rekening te brengen. Op dit moment rekenen al 12 leveranciers terugleverkosten voor zonnepanelen. Welke leveranciers dat zijn en welke kosten per kWh zij hanteren lees je hier. Onze verwachting is dat meer leveranciers zullen volgen.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
2 minuten 16-07-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven