Zonnepanelen | Alle informatie (2024) | Overstappen.nl

Zonnepanelen

 • Nu extra voordelig door 0% btw
 • Bespaar direct op je energierekening
 • Binnen 5 minuten vergelijken

Zit jij erover na te denken om je eigen energie op te gaan wekken met behulp van zonnepanelen? Om jou te helpen in je zoektocht naar de juiste zonnepanelen hebben wij op deze pagina de belangrijkste informatie op een rijtje gezet of vergelijk direct de beste zonnepanelen deals voor jou.

Snel navigeren naar

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn over de wereld zo’n zeven verschillende soorten zonnepanelen. In Nederland worden er van de zeven types drie types het meeste verkocht. In de basis werken deze drie types zonnepanelen hetzelfde: er zitten 2 lagen zonnecellen in een zonnepaneel, dit wordt fotovoltaïsch paneel of PV-paneel genoemd. Tussen deze lagen ontstaat stroom zodra er zonlicht op schijnt. De stroom die dan ontstaat wordt ”gelijkstroom” genoemd en moet met een omvormer nog omgezet worden tot ”wisselstroom”. Van gelijkstroom kan je namelijk geen gebruik maken en van wisselstroom wel. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten zonnepanelen in Nederland.

Drie soorten zonnepanelen in Nederland

In Nederland worden deze drie soorten zonnepanelen het meeste verkocht: de polykristallijn, monokristallijn en dunne film zonnepanelen. De polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen worden allebei gemaakt op basis van de grondstof silicium. Het type dunne film zonnepanelen wordt gemaakt van de grondstoffen: koper, indium en selenide.

 1. Polykristallijn zonnepaneel

  De benaming polykristallijn staat letterlijk voor meerdere kristallen. De kristallen die ontstaan tijdens het stollingsproces worden niet meer bewerkt. Hierdoor ontstaat er een onregelmatige structuur en is het rendement tussen de 14% en 16%. Ze hebben daarnaast ook vaak een blauwe kleur en zijn groter ten opzichte van de monokristallijne zonnepanelen.
 2. Monokristallijn zonnepaneel

  Integenstelling tot polykristallijne zonnepanelen, worden de kristallen bij een monokristallijne zonnepanelen nog bewerkt na het stollingsproces. Er wordt voor gezorgd dat alle kristallen in dezelfde richting liggen, hierdoor hebben ze een iets hoger rendement (15% – 20%) dan polykristallijne zonnepanelen. Deze panelen hebben een zwarte kleur en kunnen in twee uitvoeringen worden gekocht. Daarnaast zijn ze iets kleiner dan polykristallijne zonnepanelen.
 3. Dunne film zonnepaneel (CIS)

  Dit is het nieuwste type zonnepaneel en heeft een effen zwarte kleur. Ze zijn een stuk kleiner dan mono- en polykristallijne zonnepanelen, maar daardoor wel een een stuk lichter en flexibel. Ze hebben in verhouding een hoger rendement, alleen valt in de praktijk de opbrengst tegen; je hebt meer zonnepanelen nodig om dezelfde opbrengst te verkrijgen van mono- of polykristallijne zonnepanelen.

tip

Goed om te weten

Wat voor jou de beste optie is hangt af van een aantal verschillende factoren. Wil jij zo snel mogelijk weten wat voor jou de beste optie is?

Vergelijk dan nu direct zonnepanelen!

Voor- en nadelen zonnepanelen

Polykristallijn

 •   Goedkopere aanschafwaarde
 •   Kortste terugverdientijd
 •   Opvallender door blauwe kleur
 •   Lagere opbrengst

Monokristallijn

 •   Kleiner van formaat
 •   Hogere opbrengst
 •   Duurdere aanschafwaarde
 •   Langere terugverdientijd

Dunne film

 •   Kleinste formaat
 •   Mooiste uitstraling
 •   Duurste aanschafwaarde
 •   Laagste opbrengst
 • voordeel

  Binnen 5 minuten aangevraagd

 • voordeel

  Scherpe tarieven

 • voordeel

  Nu extra voordelig door 0% btw

Vergelijk nu

Wat kosten zonnepanelen?

Het is bij zonnepanelen niet mogelijk om één paneel los te bestellen. Ze worden altijd in sets verkocht, hieronder hebben we in de tabel rekening gehouden met de veelvoorkomende sets van 6, 10 of 18. De kosten zijn een gemiddelde totaalprijs van zonnepanelen, de omvormer(s) en de installatie van beiden. Het ook belangrijk om te kijken naar de gemiddelde opbrengst per jaar en de uiteindelijke terugverdientijd, daaraan kan je zien wat je investering uiteindelijk oplevert.

Kosten zonnepanelen

Aantal panelen Gemiddelde totaalprijs Opbrengst* Terugverdientijd
6 € 4.200 € 888 5 – 9 jaar
10 € 7.000 € 1.480 4 – 8 jaar
18 € 12.600 € 2.664 4 – 9 jaar

*De berekening is gemaakt op basis van het geldende stroomtarief van het prijsplafond (€ 0,40) en een gemiddelde opbrengst per paneel van 370 kWh per jaar. Aangezien het stroomtarief en het aantal zonuren variabele factoren zijn, kunnen er aan deze berekening geen rechten worden ontleent


Zonnepanelen: een goede investering

”Met zonnepanelen investeer je niet alleen in een goedkopere energierekening maar ook in een duurzamere toekomst. Je bespaart en maakt een positieve impact op het milieu. Wist je dat de terugverdientijd van zonnepanelen vaak rond de 5 jaar ligt?”

Romy Nijssen,
Duurzaamheidsexpert

Duurzaamheidsexpert Romy Nijssen

Zonnepanelen vergelijken in 5 simpele stappen

Alleen bij Overstappen.nl kan je in 5 simpele stappen meerdere aanbiedingen van zonnepanelen vergelijken en direct aanschaffen. Hieronder leggen we je precies uit hoe dat werkt!

1 Vul je gegevens in

Vul je adres, jaarverbruik, daktype, ligging en de soort meterkast in. We vragen alle informatie uit om jou op de beste manier advies te kunnen geven over deze duurzame investering.

2. Advies over het aantal panelen

Je ontvangt een advies van het aantal panelen. Met onze handige tool kun je gemakkelijk en snel controleren of dit aantal ook daadwerkelijk op je dak past.

3. Vergelijk het aanbod

Wanneer je het juiste aantal panelen hebt gekozen zie je gelijk een duidelijk overzicht met alle deals. Vergelijk gemakkelijk op prijs of hoogste opbrengst. Daarnaast kan je per product de plus- en minpunten, prijsopbouw en productinformatie bekijken.

4. Kies de beste deal

Kies de beste deal voor jouw situatie. Zijn er nog bijzonderheden die je wilt aangeven, dan kan je die hier toevoegen.
Mocht je toch nog eerst een offerte willen ontvangen dan kan je dat bij deze stap nog
Heb je nog vragen over het product neem dat contact op met onze experts.

5. Maak de aanvraag in orde

Na voltooiing van de aankoop zal de leverancier contact met je opnemen en een datum inplannen voor een eventuele technische schouw. Daarna worden de zonnepanelen geinstalleren. Vanaf dat moment kan jij genieten van de duurzame manier van energie opwekken.
aangeven!

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.

Vergelijk Zonnepanelen

Welke zonnepanelen moet ik kiezen?

Welke zonnepanelen je het beste kan kiezen, is afhankelijk van verschillende factoren:

Huis

Soort dak

Naast de vorm van het dak en de dakbedekking hangt het er ook vanaf hoeveel zonlicht er op het dak valt en hoeveel ruimte er op het dak is voor zonnepanelen.
Het belangrijkste is de richting van je dak: staat je dak naar het noorden, oosten, zuiden of westen gericht. Op basis hiervan kun je beslissen welke zonnepanelen voor jouw huis geschikt zijn.

Zon

Aantal zonuren

Het aantal uren dat de zon op je dak schijnt is bepalend voor de hoeveelheid stroom die je op kan wekken. Op bijna alle daken valt gedurende de dag wel schaduw door bijvoorbeeld bomen of opbouw van buren. Als de zon minimaal de helft van de dag op een gedeelte van je dak schijnt, kan je daar prima zonnepanelen neerleggen. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat, afhankelijk van de omvormer, schaduw op één van de panelen de opbrengst van het hele systeem kan verlagen.

Budget

De verschillende soorten zonnepanelen verschillen in prijs. De goedkoopste is de polykristallijn en de duurste is de dunne film zonnepaneel. Op basis van jouw budget heb je misschien meer of minder keuze tussen de verschillende zonnepanelen.

Hand met hartjes

Smaak

Als laatste kan ook smaak een rol spelen in de keuze voor zonnepanelen. Sommigen vinden de blauwe zonnepanelen niet mooi en te opvallend. Die kiezen voor de zwarte zonnepanelen die minder opvallen.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van jouw locatie, de hoeveelheid panelen en het vermogen per zonnepaneel. Om toch een inschatting te kunnen maken van de verwachte opbrengst kan je de volgende formule aanhouden:

Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek x factor 0,85= de verwachte jaaropbrengst in kWh.

De factor 0,85 staat voor het vermogen wat je zonnepanelen gemiddeld kunnen opwekken in het Nederlandse klimaat.

Weet jij het vermogen in Wattpiek van jouw zonnepanelen niet? Dan kan je een gemiddelde aanhouden van een Wattpiek van 365 per zonnepaneel per jaar.

Voorbeeld:
Je hebt 10 zonnepanelen met een Wattpiek van 365. Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek is: 365 x 10 = 3650
Vervolgens doe je:
3650 x 0,85 = 3103 kWh per jaar.

De verwachte opbrengst van de zonnepanelen over één jaar is dus : 3103 kWh

Tip: Bekijk meer informatie over de opbrengst van zonnepanelen.

Wek jij stroom op met je zonnepanelen en lever je deze terug aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst als ondernemer gezien. Daarom kan je de btw over de kosten van de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Dit moet je wel doen binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.
Goed om te weten: Het kabinet heeft per 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen voor particulieren verlaagd naar 0%. Als je nu zonnepanelen gaat kopen hoef je als particulier dus geen btw meer terug te vragen.

Voorbeeld 1
Je hebt in januari 2022 zonnepanelen gekocht, dan heb je tot juli 2023 om de btw terug te vragen.
Voorbeeld 2
Je hebt in september 2022 zonnepanelen gekocht, dan heb je tot juli 2023 op de btw terug te vragen.

Op een zonnige dag wek je met je zonnepanelen energie op. Het kan zo zijn dat je meer energie opwekt die dag, dan dat je nodig hebt. Het overschot aan energie dat op deze dag wordt opgewekt lever je automatisch terug aan het net. Dit noem je terugleveren. Je ontvangt alleen een terugleververgoeding over de energie die je hebt teruggeleverd.

Alle energie die je met behulp van je zonnepanelen teruglevert aan het net, moet je energieleverancier verrekenen met je verbruik van dat gehele jaar. Dit heet salderen. Uiteindelijk betaal je alleen over je netto verbruik verbruikskosten, energiebelasting en btw.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Gecontroleerd door
Romy Nijssen - Duurzaamheidsexpert
Romy Nijssen
Duurzaamheidsexpert
11 minuten 19-06-2024

Over onze expert

Sinds 2018 is Romy Nijssen onderdeel van de Kizi familie. Eerst als Happiness specialist en projectmanager, daarna heeft zij zich ontwikkeld tot dé duurzaamheidsexpert van Overstappen.nl. Zij voorziet overstappers van onafhankelijk advies om te verduurzamen. Of het nu gaat om zonnepanelen, warmtepompen of isolatie, Romy weet er alles van.