ENGIE voert als eerste terugleverkosten per kWh in zonder gebruik van schalen | Overstappen.nl
31-05-2024

ENGIE voert als eerste terugleverkosten per kWh in zonder gebruik van schalen

Nieuwe klanten en klanten met een verlenging betalen zo’n € 0,11 inclusief btw per kWh die zij terugleveren aan het stroomnet.

2 minuten 31-05-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

De afgelopen maanden voerden bijna alle energieleveranciers kosten in voor het terugleveren van stroom aan het net. Hoe hoog de terugleverkosten voor zonnepaneelhouders zijn, verschilt per leverancier. De meeste leveranciers bepalen de hoogte van de kosten aan de hand van schalen. Energieleverancier ENGIE is nu de eerste die kosten rekent per teruggeleverde kWh. Nieuwe klanten en klanten met een verlenging betalen zo’n € 0,11 inclusief btw per kWh die zij terugleveren aan het stroomnet.

Kosten ENGIE in lijn met andere leveranciers

Energieleverancier ENGIE rekent de vaste terugleverkosten niet per schaal, maar per kWh. Voor elke kWh die een klant teruglevert aan het net betaalt de klant € 0,09505 terugleverkosten exclusief btw en € 0,11500 terugleverkosten inclusief btw. Voor klanten die terugleverkosten betalen gaat de terugleververgoeding na het salderen omhoog naar € 0,12500 exclusief btw.

Betalen klanten die per kWh betalen dan ook minder dan klanten die terugleverkosten betalen en in een schaal terechtkomen? Na een berekening van Overstappen.nl kwamen we uit op ongeveer hetzelfde als de concurrentie die met schalen werkt.

Net wel, net niet in schaal

ENGIE kiest bewust voor vaste terugleverkosten per kWh in plaats van schalen. Op hun website zeggen zij het volgende: ‘We gebruiken geen staffels. Zo weet je altijd precies wat je per kWh moet betalen, hoeveel stroom je ook teruglevert.’ Energie-expert Tom Schlagwein zegt hierover het volgende:

“De terugleverkosten zijn inmiddels een vast onderdeel van de energierekening geworden. Waarin de ene leverancier dit oplost met schalen, zie je dat ENGIE nu kiest voor een exacte prijs per opgewekte kWh. Bij andere leveranciers met schalen van terugleverkosten kun je net wel of net niet in een hogere of lagere schaal komen, waardoor de terugleverkosten mee- of tegen kunnen vallen. Er is dus voor beide methoden wat te zeggen. Wij raden altijd aan om de vergelijking te kijken naar de netto-jaarprijs. De goedkoopste voor elke unieke situatie komt standaard bovenaan te staan, inclusief berekende terugleverkosten.”
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Besparen kan nog steeds

Energie vergelijken met zonnepanelen en overstappen kan nog steeds lonen, ook met vaste terugleveringskosten. In een nieuwsbericht eerder deze week maakten wij 3 scenario’s met veelvoorkomende klanten met zonnepanelen. Zo weten zij precies bij welke leverancier zij het goedkoopste uit zijn. Je leest het nieuwsbericht hier.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
2 minuten 31-05-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven